search icon

Πολιτική

Στο Πρωτοδικείο διαβιβάστηκε το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές

Πού επιρρίπτει ευθύνες - Θα ασκηθούν διώξεις σε τέσσερα στελέχη των ιδιωτικών εταιρειών που εμπλέκονται στην υπόθεση

Διαβιβάστηκε στο Πρωτοδικείο το 286 σελίδων πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, που διενήργησε επί 9 μήνες τη σχετική έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές, κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη. Το πόρισμα αναγνωρίζει την ύπαρξη και δράση εκτεταμένου δικτύου τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ., μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator.

Ειδικότερα, το εισαγγελικό πόρισμα το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις και πολιτικές επικρίσεις, στρέφει την ποινική ευθύνη για τις υποκλοπές σε τέσσερα άτομα, εκπροσώπους και ιδιοκτήτες των εταιρειών που ενεπλάκησαν με τη δράση του λογισμικού Pretador στη Ελλάδα. Στους τέσσερεις ιδιώτες ο Αχιλέας Ζήσης επιρρίπτει ποινικές ευθύνες για παραβάσεις τόσο της νομοθεσίας που αφορούν το τηλεφωνικό απόρρητο όσο και τα προσωπικά δεδομένα.

Και για τους τέσσερις, κατά περίπτωση, στο πόρισμα αναφέρει ότι προέβησαν σε πράξεις παραβίασης του τηλεφωνικού απορρήτου σε 116 περιπτώσεις, πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις κάθε μορφής επικοινωνίες τους, όπως είναι, τηλεφωνικές, ηλεκτρονικές κ.λπ.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα δύο δημοσιογράφοι άνοιξαν το κακόβουλο λογισμικό και παρακολουθήθηκαν, ενώ για τους λοιπούς 114 μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κατά το πόρισμα υπήρξαν θύματα απόπειρας για παρακολούθηση καθώς δεν πάτησαν τα σχετικά likns. Πάντως, συνήγοροι θυμάτων ισχυρίζονται ότι είναι και άλλα πρόσωπα που «πάτησαν» το σχετικό link και υπέστησαν παρακολούθηση. Διευκρινίζεται ότι ο εισαγγελικός λειτουργός περιορίζεται μόνον σε εκείνα τα θύματα των παρακολουθήσεων που προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version