Μπορεί για πολλούς το τριήμερο να ήταν μια ευκαιρία για μια ανάσα, στο κυβερνητικό επιτελείο όμως είναι υπ’ ατμόν ενόψει των συνεπειών από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και αυτό γιατί ο συναγερμός δεν έχει ηχήσει μόνο για την ενεργειακή ασφάλεια και το ενεργειακό κόστος, αλλά και για την επισιτιστική επάρκεια, με δεδομένη την αλματώδη αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, αλλά και τις ελλείψεις που προκαλούνται από τον δραστικό περιορισμό των εξαγωγών από την Ουκρανία.
Υπό αυτό το πρίσμα, σήμερα στη 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαλεί ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο τον επισιτιστικό εφοδιασμό και την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Σε αυτή συμμετέχει πλειάδα υπουργών του οικονομικού κύκλου, όπως οι κ.κ. Σταϊκούρας, Σκυλακάκης, Γεωργιάδη, Γεωργαντάς, Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας κ.κ. Γεραπετρίτης και Σκέρτσος και η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, αλλά και να γίνουν πυροσβεστικές παρεμβάσεις για το εκρηκτικό κόστος των πρώτων υλών που «βάζουν φωτιά» στις τιμές στο ράφι.
Κανένα ζήτημα εφοδιασμού
Αρχής γενομένης από την επάρκεια εφοδιασμού, αρμόδια πηγή έλεγε στο protothema.gr ότι η χώρα μας δεν έχει ζήτημα, καθώς έχει εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις. Για παράδειγμα, για τα μαλακά σιτηρά, μεγάλο μέρος των οποίων εισαγόταν από την Ουκρανία, έχει ενεργοποιηθεί η αγορά του Καναδά μέσω Ιταλίας, ενώ δρομολογούνται και παραδόσεις από Ρουμανία και Βουλγαρία.
Για το ηλιέλαιο, για το οποίο τέθηκε πλαφόν και στο ράφι των σούπερ μάρκετ, προκειμένου οι άνθρωποι της εστίασης να μην «στοκάρουν» προϊόν, εξετάζεται η εναλλακτική άλλων σπορελαίων, όπως το πυρηνέλαιο, ενώ αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει συνολικά ζήτημα τροφοδοσίας της αγοράς, καθώς έχουν δοθεί κίνητρα στους Έλληνες παραγωγούς να παράξουν προϊόν και να μην το διοχετεύσουν για να γίνει βιοκαύσιμο. Έτσι, όποια απώλεια υπάρξει από την Ουκρανία, θα μπορέσει να ισοσκελιστεί από την εγχώρια παραγωγή.
Ευρύτερα, πάντως, στην κυβέρνηση υπάρχει βούληση συνολικού ανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου του πρωτογενούς τομέα, με την κατάσταση στην Ουκρανία να αποτελεί ίσως και ευκαιρία προς αυτό. Εξ ου και η κυβέρνηση είχε προ μηνών ζητήσει να ενταχθεί στις επιδοτούμενες από την Ευρώπη καλλιέργειες το μαλακό σιτάρι για την περίοδο 2023-2027, κάτι που θα διευρυνθεί και για την καλλιέργεια αραβοσίτου.
Ζωοτροφές και λιπάσματα
Στην κυβέρνηση εστιάζουν ιδιαίτερα στο σκέλος των ζωοτροφών και των λιπασμάτων, των οποίων το κόστος έχει πάρει την ανηφόρα. Πέραν του όποιου θέματος επάρκειας που θα καλυφθεί εκ νέου από εναλλακτικές αγορές, ενδεχομένως της Ασίας, στην κυβέρνηση ψάχνουν τρόπους στήριξης των παραγωγών.
Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένεται να «τρέξει» το ζήτημα της επιστροφής του 4% του τζίρου των κτηνοτρόφων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προκειμένου ο κλάδος να πάρει μια ανάσα, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις για το λεγόμενο «μεταφορικό ισοδύναμο» που αφορά τα νησιά και στοχεύει στην απορρόφηση μέρους του κόστους από τα μεταφορικά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, όμως, αναζητείται και παράθυρο για έξτρα ενίσχυση των παραγωγών.
Όσο για τα λιπάσματα, τα οποία έχουν «πάρει φωτιά», και γι’ αυτά η κυβέρνηση ψάχνει πόρους, προκειμένου να στηρίξει τους παραγωγούς. Υπάρχει ένα αποθεματικό από ευρωπαϊκούς πόρους, το οποίο θα μπορούσε να συμπληρωθεί και με εθνικούς πόρους, αν και αυτό είναι προς εξέταση.
Ανοίγει η πλατφόρμα
Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση της υπουργικής απόφασης, με βάση την οποία οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δηλώνουν το απόθεμα τους σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα. Η απόφαση περιλαμβάνει, κυρίως, νωπά δημητριακά, αλλά και φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο. Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις θα ανοίξει τις αμέσως επόμενες ώρες και, σύμφωνα με επικαιροποιημένη πρόβλεψη, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επικαιροποιούν τακτικά, ίσως και σε εβδομαδιαία βάση, τα αποθέματά τους, προκειμένου να αποφεύγονται τεχνητές ελλείψεις στην αγορά.
Διαβάστε ακόμα:
Τι φέρνει ο «β’ ψυχρός πόλεμος» στην οικονομία
Λάδι στη «φωτιά» των ανατιμήσεων ρίχνει η ανησυχία για ελλείψεις
Οι Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν τις μεγάλες επενδύσεις και το 2022