search icon

Πολιτική

Στις 7 Απριλίου η ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Ο Ουκρανός πρόεδρος θα μιλήσει περίπου στις 12:00 - Θα κληθούν να παρακολουθήσουν και οι 300 βουλευτές της Βουλής - Η πρόσκληση από τον πρωθυπουργό, ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά

Στις 7 Απριλίου θα μιλήσει τελικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Όπως αναφέρει το protothema.gr, η ομιλία μέσω τηλεσύνδεσης του κ. Ζελένσκι θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 12:00 το μεσημέρι και θα είναι διάρκειας 10-15 λεπτών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα κληθούν να παρακολουθήσουν και οι 300 βουλευτές της Βουλής, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά και στα αγγλικά μέσω web.

Η πρόκληση από τον πρωθυπουργό

Η πρόσκληση προς τον κ. Ζελένσκι να απευθυνθεί προς την εθνική αντιπροσωπεία της χώρας μας απευθύνθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, με τον Ουκρανό πρόεδρο να δέχεται ευχαρίστως. Άλλωστε σε ανάλογη κίνηση έχει προβεί και σε άλλα κοινοβούλια, από το γερμανικό μέχρι το αμερικανικό Κογκρέσο, με εξαίρεση αυτό της Αυστρίας.

Ποια κόμματα είναι υπέρ και ποια κατά

«Βάρβαρη και παράνομη» εισβολή

Αναφορικά με το αντικείμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών, «του θύμισα πόσο σημαντικό ρόλο στην ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης έπαιξε η Οδησσός και συνολικά η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» ανέφερε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα και πρόσθεσε πως «τον προσκάλεσα να απευθυνθεί στη Βουλή και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να το οργανώσουμε τις επόμενες μέρες». «Θεωρώ σημαντικό να ακουστεί και στο Εθνικό Κοινοβούλιο το μήνυμα ενός Προέδρου ο οποίος αμύνεται, ο ίδιος και η χώρα του, απέναντι σε μια βάρβαρη και παράνομη εισβολή», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: «Θετική κίνηση αλληλεγγύης»

Υπέρ της τοποθέτησης του Ουκρανού Προέδρου στην ελληνική Βουλή τάχθηκε και η αξιωματική αντιπολίτευση, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να προσφέρει στον κ. Ζελένσκι τη δυνατότητα να μιλήσει ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας, σε συνέχεια και των παρεμβάσεών του σε αρκετά κοινοβούλια ευρωπαϊκών κρατών, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Παρεμβαίνοντας άμεσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι είναι «θετική κίνηση αλληλεγγύης η πρόσκληση στον Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στη Βουλή». «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στη διπλωματική προσπάθεια για άμεσο τερματισμό του πολέμου, ως χώρα ειρήνης κ ήπιας ισχύος», πρόσθεσε ο ίδιος.

Παράλληλα, ειδική μνεία στην κατάσταση της Ουκρανίας υπήρξε και στο μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, το οποίο κατέληξε ως εξής: «Η Ελληνική Επανάσταση θυμίζει ότι προϋπόθεση της Ειρήνης είναι η Δικαιοσύνη. Η καταπίεση και η άσκηση βίας απέναντι σε έναν λαό όπως συμβαίνει σήμερα με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να τερματιστεί. Αυτό σημαίνει σεβασμό στην αυτοδιάθεση των λαών και στο δικαίωμα τους στην ειρήνη».

Θετικό και το Κίνημα Αλλαγής

Θετική ανταπόκριση απέναντι στην παρουσία του κ. Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή καταγράφηκε και από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη. Το Κίνημα Αλλαγής, άλλωστε, έχει υπερθεματίσει τόσο της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία, όσο και στρατιωτικού εξοπλισμού από πλευράς της Ελλάδας. Υπό αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση του κ. Ζελένσκι στο ελληνικό Κοινοβούλιο θεωρείται για τη Χαριλάου Τρικούπη σχεδόν αυτονόητη, στο πλαίσιο της επίδειξης έμπρακτης αλληλεγγύης προς τη δοκιμαζόμενη χώρα.

Ενστάσεις από τον Περισσό

Στον αντίποδα, στην αποχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ από τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή, κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η παρέμβαση του Ουκρανού Προέδρου, προσανατολίζεται ο Περισσός.

«Ο Ζελένσκι εκπροσωπεί μια αντιδραστική κυβέρνηση, που στηρίζεται από το στρατόπεδο των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και ευθύνεται, όπως και η Ρωσία, για το δράμα του ουκρανικού λαού» σχολίασαν σχετικά πηγές προσκείμενες στο ΚΚΕ. Και πρόσθεσαν: «Αυτή η κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει στηρίξει και ενσωματώσει ναζιστικές οργανώσεις, διώκει και φυλακίζει κομμουνιστές, έχει θέσει εκτός νόμου το Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας». «Είναι προφανής η στάση μας και το ίδιο θα κάναμε αν ερχόταν ο Πούτιν, ο Μπάιντεν κ.λπ.», κατέληξε ο Περισσός.

Αντιρρήσεις εξέφρασε, για την ομιλία Ζελένσκι στο Κοινοβούλιο εξέφρασε και η «Ελληνική Λύση». «Ο πρωθυπουργός, χωρίς να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς όπως άλλωστε συνηθίζει, κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στην Βουλή των Ελλήνων. Την Βουλή που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του όπως και κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί, σπανίως «επισκέπτονται», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την «Ελληνική Λύση» να «αναμένει με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις του κ. Ζελένσκι για την ισχυρή αμυντική συμφωνία που είχε υπογράψει με την Τουρκία πολύ πριν τον πόλεμο, η οποία στρέφεται κατά των ελληνικών συμφερόντων και της εθνικής μας ασφάλειας, όπως και τις θέσεις του για την συμπεριφορά του ουκρανικού κράτους έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας», όπως επισημαίνει το ίδιο κόμμα.

Διαβάστε ακόμα:

Τι φέρνει ο «β’ ψυχρός πόλεμος» στην οικονομία

Ted Baker: Γιατί απέρριψε την προσφορά $334 εκατ. της Sycamore

Τέλος και η Heineken από τη Ρωσία – Αφήνει ζημιά 400 εκατ. ευρώ

Exit mobile version