Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου μετά το πέρας των ολιγοήμερων διακοπών του κυβερνητικού επιτελείου σημαίνει και την έναρξη των πυρετωδών συσκέψεων ενόψει τη ΔΕΘ, η οποία παραδοσιακά αποτελεί το πολιτικό ορόσημο της χρονιάς. Ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να ανέβει στη Θεσσαλονίκη κρατώντας… καλάθι, με δεδομένες τις συγκεκριμένες δημοσιονομικές δυνατότητες, αλλά θα εστιάσει ιδιαίτερα σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων και παρεμβάσεων που αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή την εβδομάδα προγραμματίζονται αρκετές συσκέψεις από την Τρίτη ως την Πέμπτη, τόσο εσωτερικές όσο και με το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δημοσιονομική περίμετρος των μέτρων που θα ανακοινωθούν, με βάση και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, στις 27 Αυγούστου, να κάνει την καθιερωμένη επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να έχει επαφές με τους παραγωγικούς φορείς, όπως κάνει κάθε χρόνο πριν την άνοδο του στη ΔΕΘ. Μάλιστα σε αυτή την επίσκεψη θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης η Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης.
Όπως πληροφορείται το protothema.gr, κεντρικό σκέλος της ομιλίας του πρωθυπουργού θα είναι οι παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικογενειών, αλλά και για τη στεγαστική κρίση. Έχουν γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα αρκετές συσκέψεις και προετοιμασίες σε συνεργασία και με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, προκειμένου η κυβέρνηση να καταλήξει στον καμβά των μέτρων. Στο τραπέζι είναι η παροχή σημαντικών κινήτρων στις οικογένειες με έμφαση στα παιδιά π.χ. ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, αλλά και ουσιαστική αύξηση των επιδομάτων τέκνων, καθώς λόγω της αύξησης των εισοδημάτων αρκετοί δικαιούχοι έμεναν εκτός περιμέτρου. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη στήριξη οικογενειών με ένα ή δύο παιδιά.
Επίσης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια ουσιαστική παρέμβαση για την αναμόρφωση των επιδομάτων πρόνοιας. Με δεδομένη την ουσιαστική μείωση της ανεργίας κάτω από το επίπεδο του 10%, ο στόχος είναι το επίδομα ανεργίας να αφορά στους πραγματικούς ανέργους και να μην λειτουργεί ως αντικίνητρο εργασίας π.χ. για όσους εργάζονται εποχικά και τους χειμερινούς μήνες επιλέγουν το «καταφύγιο» του επιδόματος. Τέλος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στο σκέλος των δημόσιων υποδομών και ειδικά στις υποδομές της υγείας, δίνοντας ένα σαφές χρονοδιάγραμμα στην ομιλία του για το πότε θα γίνουν «εγκαίνια» σε ανακαινισμένες μονάδες υγείας, με όπλο και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr