Η ΕΥΠ θα είναι υπεύθυνη για την προστασία από τις κυβερνοεπιθέσεις των εποπτευόμενων υπηρεσιών στα υπουργεία, σύμφωνα με απόφαση του ΣτΕ.
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ.), με το οποίο επέρχονται τροποποιήσεις και συμπληρώσεις στο Π.Δ. 1/2017 που αφορά τον οργανισμό της ΕΥΠ, όπως αυτός τροποποιήθηκε με το μεταγενέστερο Π.Δ. 96/2020.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., στο άρθρο 2 του Π.Δ. 1/2017, που αναφέρεται στους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητα προστασίας της ομάδας αντιμετώπισης ηλεκτρονικών επιθέσεων στις κυβερνητικές υπηρεσίες, στα υπουργεία, κτλ, προστίθενται στην προστασία αυτή και οι εποπτευόμενοι φορείς των υπουργείων.
Αναλυτικότερα, η σχετική διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:
«Ως ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων (Εθνικό CERT), εντός του εθνικού πλέγματος Κυβερνοασφάλειας που καθορίζει η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας, για τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των δημοσίων φορέων της χώρας, που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (CSIRT). Ειδικότερα, υποστηρίζει την Προεδρία της Κυβέρνησης και τα Υπουργεία και τους εποτευόεμνους φορείς τους, με εξαίρεση το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την πρόληψη, την έγκαιρη προειδοποίηση και την αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, εναντίον τους».
Ακόμα, σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ. στη Μονάδα Διαχείρισης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Κέντρου Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕ.Τ.Υ.Α.Κ.) της ΕΥΠ, σύμφωνα με τις αλλαγές που επέρχονται, θα υπάγεται πλέον η αρμοδιότητα της διερεύνησης της δυνατότητας απευθείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η σύνταξη των σχετικών αιτημάτων χρηματοδότησης, ενώ θα υλοποιεί τις δράσεις αυτές ενεργώντας ως δικαιούχος.
Διαβάστε ακόμη
JP Morgan: Long στο 10ετές ελληνικό ομόλογο – Τι προβλέπει για την οικονομία
ΟΠΑΠ: Από τις 10/11 η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την επανέκδοση μερίσματος