Νέο έκτακτο μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων, επιπλέον της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικοονμικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Απαντώντας σε Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν η Πρόεδρος κυρία Φώφη Γεννηματά και 21 βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, ο κύριος Σταϊκούρας σημείωσε ότι με διάταξη νόμου που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, διαμορφώνεται ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.
«Σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά, θα δύναται να χορηγείται ενίσχυση, με τη μορφή της «επιδότησης παγίων δαπανών», στο πλαίσιο της στήριξης για μη καλυπτόμενες πάγιες δαπάνες επιχειρήσεων» όπως ανέφερε. Και εξήγησε ότι «θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά και είχαν και ζημιά την προηγούμενη χρονιά, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν».
Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά εντατικά η τεχνική προετοιμασία του νέου μέτρου από τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και οι συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και προσέθεσε:
«Παράλληλα, συμμετέχουμε, με προτάσεις, στις διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση, βελτίωση και επέκταση του Προσωρινού Πλαισίου των κρατικών ενισχύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που είναι, πάλι, σε εξέλιξη. Διαπραγματεύσεις για υψηλότερα ανώτατα όρια χρηματοδότησης και νέα, καλύτερα, δεδομένα για τις επιχειρήσεις».
Μόλις νομοθετηθεί το νέο πλαίσιο, στη συνέχεια θα ανακοινωθεί και λίστα δαπανών που θα μπορούν να επιδοτηθούν. Η λίστα θα διαμορφωθεί σε διαβούλευση και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, ώστε να μην προσκρούει στους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων και αθέμιτου ανταγωνισμού. Ήδη η διαδικασία των προτάσεων έχει ξεκινήσει.
Όπως ανέφερε ο κύριος Σταϊκούρας, από το ξέσπασμα της πανδημίας, στο διάστημα Φεβρουαρίου – Νοεμβρίου 2020 και εν μέσω ακραίων συνθηκών «εκδόθηκαν 978 κανονιστικές πράξεις, από μηδενική βάση, για την αντιμετώπιση των επιδημιολογικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.
Με προτεραιότητες:
▪ την ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας,
▪ τη στήριξη της απασχόλησης,
▪ την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων και
▪ την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.
Ο κ.Σταϊκούρας έκανε λόγο για μέτρα συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ το 2020 και επιπλέον 7,5 δισ. ευρώ φέτος. Και δεσμεύστηκε πως «είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί!»
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας η κυβέρνηση «έλαβε μέτρα που απέτρεψαν «λουκέτα», ενισχύοντας τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και στηρίζοντας, παράλληλα,την απασχόληση. Και αυτό έχει αναγνωριστεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει επισημάνει ότι «τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις».
Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, το 2020, παρά την υγειονομική κρίση, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν είναι αισθητά μικρότερος σε σχέση με το 2019, ενώ – την ίδια περίοδο – ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ήταν τριπλάσιος. Η Κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θα σταματήσει εδώ.
Συνεχίζει και θα συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στις επιχειρήσεις, λειτουργώντας με μεθοδικότητα, αποτελεσματικότητα, διαφάνεια και αίσθημα δικαίου.» Σε σχέση με το νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης οφειλών και παροχής 2ης ευκαιρίας ανέφερε ότι το «νέο ενιαίο θεσμικό πλαίσιο έχει ως στόχο την αποφυγή της πτώχευσης.
Γι’ αυτό περιέχει δύο άξονες: την πρόληψη της πτώχευσης, μέσω της δημιουργίας του μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης, και την αντιμετώπιση αυτής, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών. Εφόσον ο οφειλέτης ρυθμίσει όλες τις οφειλές του, σε έως 240 δόσεις, τότε διασώζει ολόκληρη την περιουσία του.
Εάν, ωστόσο, ένας οφειλέτης αδυνατεί να εξοφλήσει τα χρέη του, ακόμη και με ευνοϊκή ρύθμιση, σε έως 20 έτη, τότε στην πράξη έχει ήδη πτωχεύσει.
Και το σημαντικό είναι ότι, σε αυτή την περίπτωση, ο νόμος προβλέπει την απαλλαγή του από όλες τις οφειλές, εφόσον δεν είναι δόλιος, έτσι ώστε να λάβει μια 2η ευκαιρία.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το βάρος των οφειλών παύει να μετακυλίεται στις επόμενες γενιές, οι οποίες μέχρι σήμερα οδηγούνταν στην αποποίηση κληρονομίας, και ο οφειλέτης αποκτά μια πραγματική 2η ευκαιρία, για να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς χρέη.
Παράλληλα, προβλέπονται και συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Όσον αφορά το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ, το οποίο παρέχει στήριξη, μέσω κρατικής επιδότησης, σε δανειολήπτες, μεταξύ των οποίων και ενήμεροι, που πλήττονται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού και έχουν δάνεια με προσημείωση/υποθήκη στην 1η κατοικία, σημειώνω ότι:
▪ Υποβλήθηκαν 160.477 αιτήσεις μέχρι τη λήξη της παραταθείσας προθεσμίας, τέλος Οκτωβρίου.
▪ Έχουν ήδη λάβει έγκριση, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου, 74.420 αιτήσεις.
▪ Επιδοτήθηκαν 58.160 δάνεια και 39.338 δικαιούχοι.
Το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί στους δικαιούχους του προγράμματος ανέρχεται στα 23,2 εκατ. ευρώ.»
Διαβάστε ακόμη:
ΤτΕ: Στο 25% το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων παρά τον «Ηρακλή»
Αποζημιώσεις ενοικίων: Οι λάθος καταχωρίσεις στο TAXISNET που εμποδίζoυν τις πληρωμές
Η κατρακύλα του bitcoin και η «στροφή» Μπάιντεν στα κρυπτονομίσματα