search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης από Αλεξανδρούπολη: Θα υποκαταστήσουμε σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου

«Τους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου» - Ποιοι έδωσαν το παρών στα εγκαίνια του μεγάλου ενεργειακού έργου - FSRU Αλεξανδρούπολης: Η νέα ενεργειακή πύλη στην ΝΑ Ευρώπη – Αυξάνεται τα φορτία LNG κατά 154.000 κυβικά μέτρα

Την επίσημη έναρξη κατασκευής του νέου πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης κήρυξε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία πολλών και σημαντικών ξένων αξιωματούχων.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενεργειακή πύλη για την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Ευρώπη.  Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η βαλκανική χερσόνησος «μπορεί να έχει τη δική της θέση στην στρατηγική της ενεργειακής μετάβασης ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου ώστε να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τη συγκυρία με κοινή πορεία, χτίζοντας γόνιμες συνεργασίες μακριά από αδιέξοδους ανταγωνισμούς».

Ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για έναν «φάρο που εκπέμπει ένα διπλό σήμα: Το πρώτο είναι ότι με το πολύ σημαντικό έργο θα μπορούμε σύντομα να υποκαταστήσουμε το φυσικό αέριο από ρωσικές πηγές. Ταυτόχρονα οι χώρες μας είναι έτοιμες όλες μαζί να αναλάβουν έναν κομβικό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης»

«Οι εκβιασμοί της Μόσχας καθιστούν την ενεργειακή συνεργασία αναγκαία και επείγουσα» συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η Ελλάδα πρωτοστατεί, έχει φροντίσει για τη δική της ενεργειακή επάρκεια και είναι πρόθυμη να συνδράμει και άλλες χώρες».  Οπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, τους επόμενους 20 μήνες η Ελλάδα θα μπορεί να υποδεχθεί σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου» συμπλήρωσε.

Η πλωτή μονάδα αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU), χωρητικότητας 153.500 κυβικών μέτρων, θα συνδεθεί με το εθνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου της Ελλάδας με αγωγό μήκους 28 χλμ., μέσω του οποίου το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, από τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, έως τη Μολδαβία και την Ουκρανία, καθιστώντας την Ελλάδα «κλειδί» για την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Στα εγκαίνια του μεγάλου ενεργειακού έργου δίνουν το «παρών» ο  πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, ο πρόεδρος της Σερβίας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πλήθος ξένων αξιωματούχων.

Το business plan της πολυμετοχικής εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο ΔΕΣΦΑ, η Gaslog του Πίτερ Λιβανού και η βουλγαρική Bulgartransgaz εισέρχεται σε στάδιο υλοποίησης και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Η συνολική επένδυση εκτιμάται σε 410 εκατ. ευρώ και έχει πλήρως εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους αλλά και μέσω της συμμετοχής των ιδιωτών μετόχων του.

Κατά την επίσκεψή του, νωρίτερα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα έργο πολύ σημαντικό για την Αλεξανδρούπολη και τη Βόρεια Ελλάδα. «Θα φέρει σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή, η οποία καθίσταται γεωστρατηγικός κόμβος» έσπευσε να προσθέσει.

Διαβάστε ακόμη:

Deutsche Bank: Το ΧΑ πρώτη αγορά σε απόδοση τον Απρίλιο

Τι «ψάχνει» το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα – Τα 4 νέα project (pic + χάρτης)

FSRU Αλεξανδρούπολης: Το νέο τέρμιναλ φυσικού αερίου που καθιστά ενεργειακή πύλη της ΝΑ Ευρώπης την Ελλάδα

Exit mobile version