Με την ευρύτερη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε η τροπολογία που ενισχύει το θεσμικό ανάχωμα απέναντι σε κάθε εγκληματική οργάνωση που επιχειρεί να μπει στην Βουλή φορώντας τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε αρχικά στρατευμένος υπέρ της προστασίας του κοινοβουλίου από νεοφασιστικά μορφώματα εξέφρασε στην συνέχεια την κάθετη αντίρρηση του με την κυβερνητική ρύθμιση και τελικά αποχώρησε από την ψηφοφορία χωρίς να ψηφίσει.
Στάση που συγκέντρωσε τα πυρά τόσο της πλειοψηφίας όσο και της Χαριλάου Τρικούπη που κατηγόρησαν την αξιωματική αντιπολίτευση οι πρώτοι για κλείσιμο ματιού στην αντισυστημική ψήφο του Κασιδιάρη και οι δεύτεροι για φθηνούς εκλογικούς τακτικισμούς.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε για να μην δυσαρεστήσει το ακροατήριό του. Δεν υπερψήφισε για να μην δυσαρεστήσει την αντισυστημική ψήφο που θεωρεί ότι συγκεντρώνει ο Κασιδιάρης. Δεν ψήφισε, σφύριξε αδιάφορα πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα ψαρέψει σε θολά νερά» σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται και η τελευταία εικόνα της παρούσας Βουλής καθώς έως την διάλυσή της για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών δεν αναμένεται να υπάρξει επεξεργασία άλλου νομοσχεδίου.
Η «μπάλα» στον Άρειο Πάγο
Να σημειωθεί ότι η τροπολογία που εγκρίθηκε με ευρεία πολιτική πλειοψηφία στοχεύει το πολιτικό μόρφωμα του έγκλειστου για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Σύμφωνα με την κυβέρνηση η διάταξη διασφαλίζει συνθήκες θεσμικής ασφάλειας ώστε η τελική απόφαση που θα λάβει η Ολομέλεια του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαΐου – όποια και αν είναι αυτή –να μην αμφισβητηθεί από κανένα.
Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε αρχές Φεβρουαρίου ορίστηκε πως δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμών δεν έχουν τα πολιτικά κόμματα των οποίων ο πρόεδρος, ο γενικός γραμματέας, τα μέλη της διοικούσας επιτροπής και ο νόμιμος εκπρόσωπος, ιδρυτικά μέλη έχουν καταδικαστεί έστω και πρωτόδικα σε κάθειρξη για ορισμένα ποινικά κακουργήματα όπως η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ή για αδικήματα με δημοκρατική απαξία. Η πρόσθετη αξία που εισέφερε η ρύθμιση κατέλαβε τις περιπτώσεις εκείνες όπου η ηγεσία του κόμματος είναι εικονική, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί «αχυράνθρωποι», αλλά την πραγματική ηγεσία την ασκούν άλλα πρόσωπα που εμπίπτουν στους περιορισμούς, δηλαδή έχουν ποινική καταδίκη.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr