search icon

Πολιτική

Σκρέκας για ακρίβεια: Δεν θα αφήσουμε περιθώριο για αισχροκέρδεια

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε πως «βλέπει» σημάδια αποκλιμάκωσης - ΕΛΣΤΑΤ: «Τσίμπησε» στο 2,5% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Άλμα +12,3% στα τρόφιμα - Με μαζικούς ελέγχους και αλλαγές στο «καλάθι» και στο «πλαφόν κέρδους» η «μάχη κατά της ακρίβειας»

Τον πληθωρισμό του Ιουλίου σχολιάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Real FM, λέγοντας πως «βλέπει» σημάδια αποκλιμάκωσης.

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό Ιουλίου 2023 καταγράφουν σημάδια αποκλιμάκωσης καθώς υπάρχει μείωση κατά -1,1% σε μηνιαία βάση και σταθεροποίηση στον μηνιαίο δείκτη τιμών τροφίμων, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν παραμένει το πρόβλημα για μεγάλο μέρος του πληθυσμού και ιδίως τις πιο ευάλωτες οικογένειες».

«Γι’ αυτό, πρόσθεσε, εκτός των άλλων πρωτοβουλιών όπως το market pass που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του πληθωρισμού στα βασικά είδη για κάθε νοικοκυριό, συνεχίζουμε και εντείνουμε τους ελέγχους στο σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Θα είμαστε άτεγκτοι και αμείλικτοι απέναντι σε εκείνους που εν μέσω αυτής της κρίσης τυχόν προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν».

Αναφερόμενος στα σχολικά είδη ο κ. Σκρέκας ανέφερε: «Έχουμε ήδη μιλήσει με μεγάλες αλυσίδες που διακινούν μεγάλο όγκο από τα σχολικά είδη, έχουμε ζητήσει το ίδιο όπως από τα σούπερ μάρκετ, δηλαδή προσιτές τιμές στα σχολικά είδη και έχουν ανταποκριθεί θετικά. Εκείνο το οποίο θέλουμε είναι τα σχολικά είδη το Σεπτέμβριο του 2023 μήνα να μην είναι ακριβότερα συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο του 2022».

Υπενθύμισε δε ότι με διάταξη νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα, εντάχθηκαν και τα σχολικά είδη στο «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο θα πρέπει να περιέχει τετράδια, μολύβια, τσάντες και όλα τα απαραίτητα είδη για τον μαθητή σε προσιτές τιμές.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ακόμη ότι:

«Δίνουμε βαρύτητα στους ελέγχους στους κλάδους στους οποίους καταγράφονται αυξήσεις στις πρώτες ύλες, είτε είναι σιτάρι, είτε είναι φρούτα, είτε είναι ελαιόλαδο, τρόφιμα γενικότερα. Ο Έλληνας αγρότης έχει μειωμένη παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και αυτό μπορεί να αυξάνει τις τιμές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι από εκεί και πάνω σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα δεν θα υπάρξει ούτε ένας ο οποίος να προσπαθήσει να αισχροκερδήσει εκμεταλλευόμενος μία πολύ δύσκολη κατάσταση για την ελληνική οικογένεια. Από τον παραγωγό και μετά, όλη η εφοδιαστική αλυσίδα θα ελεγχθεί. Προχωράμε σε αυστηρό έλεγχο του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Έχουμε προχωρήσει ήδη σε συλλογή στοιχείων για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αισχροκέρδειας από τους υπόλοιπους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Είναι εφικτό να προσεγγίσουμε το πραγματικό μικτό περιθώριο από την αποτίμηση που έχουν στην αποθήκη τους και τις καθαρές τιμές πώλησης προς τους πελάτες τους και έτσι να επιβάλλουμε αυστηρά πρόστιμα στους παραβάτες. Υπενθυμίζω ότι πριν από δέκα ημέρες επιβάλαμε το πρώτο πρόστιμο 24.265 ευρώ σε μεγάλη αλευροβιομηχανία. Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επωνυμίες των υπότροπων θα δημοσιοποιούνται, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Τι προβλέπει για Τράπεζα Πειραιώς και ΤΕΝΕΡΓ στο rebalancing του MSCI (πίνακες)

ΔΥΠΑ: 7 «ανοιχτά» προγράμματα για 26.000 επιδοτούμενες θέσεις εργασίας

Κορίνα Κοπφ: Το μοντέλο του Instagram που έγινε εκατομμυριούχος influencer (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version