Για τα μέτρα της κυβέρνησης σχετικά με την υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά αναφέρθηκε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την παρακολούθηση των κυβερνητικών πολιτικών, Άκης Σκέρτσος.
Ο κ. Σκέρτσος στην ανάρτησή του αναφέρει ότι «υπεύθυνη χρήση δεν σημαίνει μη χρήση ή απαγόρευση. Ούτε όμως και κατάχρηση».
Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας αναφέρεται στα απαραίτητα εργαλεία που θεσμοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση που γονείς, και παιδιά για μία υγιή χρήση της τεχνολογίας, χωρίς απαγορεύσεις».
Ακολουθεί η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη υπεύθυνη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά:
«Τις μέρες αυτές που καθόμαστε όλοι γύρω από γιορτινά οικογενειακά τραπέζια είναι ευκαιρία να συζητήσουμε με τα παιδιά μας για το τι σημαίνει υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας, του διαδικτύου, των ψηφιακών μέσων και των κοινωνικών δικτύων. Και πώς μπορούμε όλοι μαζί, πολιτεία, γονείς, εκπαιδευτικοί, παιδιά και έφηβοι να δημιουργήσουμε μια κοινωνική συμμαχία που θα βάλει ως στόχο το 2025 να μειώσουμε την εξάρτησή μας από τα εθιστικά μοτίβα χρήσης του διαδικτύου.
Υπεύθυνη χρήση δεν σημαίνει φυσικά μη χρήση ή απαγόρευση. Ούτε όμως και κατάχρηση. Η ψηφιακή τεχνολογία είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στη γνώση, την επικοινωνία, τη δημιουργία και την καινοτομία. Γι’ αυτό και απαιτούμε τόσο από τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες να λάβουν πιο σοβαρά, εφαρμόσιμα και υπεύθυνα μέτρα για την προστασία της ψηφιακής ευαλωτότητας των παιδιών μας και τη διόρθωση της ψηφιακής ασυμμετρίας που υπάρχει απέναντι σε πανίσχυρους αλγόριθμους που καλλιεργούν, δυστυχώς, εθιστικά μοτίβα στους ανήλικους χρήστες.
Πρώτος και βασικός μας στόχος είναι να ανοίξει η δημόσια συζήτηση για το τι σημαίνει υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων αλλά και τι προβλήματα προκαλεί στα παιδιά η κατάχρησή τους. Διάσπαση προσοχής, κοινωνική αποστέρηση από πραγματικές παρέες στον φυσικό κόσμο, κακής ποιότητας ύπνος και ελλιπής ξεκούραση, αδυναμία συγκροτημένης μελέτης, ψηφιακό bullying, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οικογένειες με παιδιά χωρίς να έχουν εργαλεία και τρόπους αντίδρασης και προστασίας.
Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει, λοιπόν, την πρωτοβουλία να δώσει αυτά τα εργαλεία στους γονείς και τα παιδιά χωρίς καμία διάθεση, φυσικά, να απαγορεύσουμε, αλλά, αντιθέτως, με στόχο να προβληματίσουμε και να κινητοποιήσουμε όλους και όλες προς πιο υγιή πρότυπα χρήσης της τεχνολογίας.
Με την πλατφόρμα parco.gov.gr που παρέχει από σήμερα πρακτικές συμβουλές σε γονείς για την ενεργοποίηση των ρυθμίσεων γονικού ελέγχου στα κινητά των παιδιών.
Με τη νέα ψηφιακή εφαρμογή kids wallet που θα λειτουργήσει εντός του πρώτου τετραμήνου του 2024 και θα κάνει πιο απλή και εύκολη την εφαρμογή γονικών ρυθμίσεων στα κινητά.
Αλλά και με ρυθμιστικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με στόχο την κατοχύρωση των ψηφιακών δικαιωμάτων των παιδιών, τον ορισμό της ψηφιακής ενηλικίωσης των παιδιών και την υποχρέωση των εταιριών τεχνολογίας να υιοθετήσουν εφαρμογές προστασίας τους.
Το 2025 αξίζει να επενδύσουμε και να αφιερώσουμε όλοι -ειδικά οι νεότεροι- περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε μια ζωή με περισσότερο νόημα και βαθύτερους, ουσιαστικούς δεσμούς με όσους αγαπάμε. Χρέος των μεγαλύτερων είναι να ανοίξουμε πρώτοι με το παράδειγμά μας -όχι στα λόγια- αυτό το δρόμο. Διότι μια ζωή “όμηρος της οθόνης” μας στερεί την επαφή με συναισθήματα, εμπειρίες και γνώσεις που μόνο στον φυσικό κόσμο μπορούμε να έχουμε. Ας κρατήσουμε λοιπόν τα καλά της τεχνολογίας και ας βάλουμε ένα όριο στις παρενέργειές της.
Καλή χρονιά να έχουμε!».
Διαβάστε ακόμη
Ακινησία οχημάτων: Λήγει η διορία – Πώς γίνεται η ψηφιακή δήλωση
«Χ.Κ. Τεγόπουλος»: Σε νέο σφυρί το φωτογραφικό αρχείο της Ελευθεροτυπίας (pic)
Οι startup-business του Βαρδή Βαρδινογιάννη junior (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα