Τον βηματισμό για την σταδιακή άρση του lockdown αλλά και το γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα, εξήγησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.
Μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης, επιχείρησε να απαντήσει στους καταστηματάρχες των περιοχών στις οποίες τα καταστήματα δεν άνοιξαν λέγοντας πως «όλοι θέλουμε να ανοίξουν, και να λειτουργήσει η οικονομία και η εκπαίδευση. Αυτή την προσπάθεια καταβάλει η κυβέρνηση. Αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν και τις εισηγήσεις των ειδικών. Δεν τίθεται ζήτημα μη λειτουργίας επειδή δε θέλουμε να λειτουργήσει το λιανεμπόριο σε αυτές τις περιοχές. Τίθεται θέμα υγειονομικό».
«Σε ό,τι έχει να κάνει με το λιανεμπόριο μιλάμε για μη αναλώσιμα προϊόντα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από λίγες ημέρες. Σε ό,τι έχει να κάνει με αλλοιώσιμα προϊόντα, εκεί θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος στο ίδιο θέμα.
«Συμφωνώ ότι είναι δυσάρεστη κατάσταση να ρυθμίζουμε ανά εβδομάδα την καθημερινότητά μας. Ο κόσμος θέλει σταθερότητα και επιστροφή στην κανονικότητα. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει κόπωση μετά από ένα χρόνο. Στις τρεις αυτές περιοχές υπάρχει μία αλματώδης αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο που οδήγησε σε αυτή την απόφαση την Παρασκευή», είπε ακόμα και πρόσθεσε «Δυστυχώς αυτή είναι η συνθήκη της πανδημίας. Μέσα σε λίγες ημέρες μπορούν να αλλάξουν δραματικά τα δεδομένα. Μέσα σε λίγες ημέρες είδαμε σχεδόν διπλάσιες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτό ήταν κάτι που οδήγησε σε αυτή την απόφαση».
Προτεραιότητα η εκπαίδευση για τα self tests
Μιλώντας για τα αυτοδιαγνωστικά κιτ τα οποία θα μπορούν να προμηθευτούν οι πολίτες, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως τα τεστ θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από την Πέμπτη στα μεγάλα αστικά κέντρα, και την Παρασκευή και στις υπόλοιπες περιοχές.
Θα πρέπει να τα προμηθευτούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί άμεσα, καθώς η συζήτηση είναι από την επόμενη Δευτέρα να λειτουργήσουν τα λύκεια», είπε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα των λυκείων.
Εξηγώντας την διαδικασία είπε πως «όταν έχουμε επάρκεια τεστ και για το λιανεμπόριο, θα μπορέσουμε να ανοίξουμε και όλο το λιανεμπόριο με τη χρήση τους. Αυτή τη βδομάδα θα είναι ανοιχτά τα ΑΜΚΑ των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του διοικητικού προσωπικού των σχολείων. Οπότε δε θα μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να πάρει τεστ προς το παρόν», εξήγησε σε σχέση με τα τεστ.
Στο άλλο καίριο ερώτημα, τι θα γίνει με τις πασχαλινές διακοπές, εξήγησε ότι «είναι νωρίς ακόμη, ας προχωρήσουμε συντεταγμένα και με ασφάλεια στο άνοιγμα που όλοι θέλουμε να γίνει. Να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, να δώσουμε αναγκαίες ανάσες ελευθερίας σε όλο τον κόσμο που θα συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των κρουσμάτων». Πάντως, πρόσθεσε, ο σχεδιασμός είναι από αρχές Μαΐου θα απελευθερωθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, αλλά «δεν μπορούμε να πούμε κάτι ακόμη για το Πάσχα».
«Το lockdown έχει κρατήσει πάρα πολύ, μπορεί και να φέρνει ανάποδα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να το καταλάβουν και οι ειδικοί της επιτροπής του Υπουργείου Υγείας», παρατήρησε επίσης για να συμπληρώσει: «πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη, με ασφάλεια, επιστροφή σε οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες». Και το επόμενο διάστημα «πρέπει να συμβιώσουμε με τον ιό και με τα κρούσματα, τα οποία θα πλήττουν όλο και λιγότερο ευάλωτες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού και παθήσεις υψηλού κινδύνου», γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν λιγότερο τα νοσοκομεία μας, ωστόσο «ο ιός θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας».
Στο θέμα του τουρισμού ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ μετέφερε την κυβερνητική φιλοδοξία, το 50% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί ως το τέλος Ιουνίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με όσα είπε ο Α. Σκέρτσος, το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής: από τα τέλη Μαΐου θα ανοίξουν οι εμβολιασμοί για τους κάτω των 60. Τον Απρίλιο θα έχουν καλυφθεί οι άνω των 60 και τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, και τον Μάιο τα νοσήματα λιγότερο υψηλού κινδύνου, ενώ από εκεί και πέρα θα ανοίξει για το γενικό πληθυσμό. «Τότε θα δούμε και την προτεροποίηση όσων εργάζονται στον τουρισμό, ώστε να μπορέσουμε να πούμε ότι ως χώρα ανοίγουμε με ασφάλεια τον τουρισμό μας», δήλωσε επίσης.
«Ας τηρήσουμε τα μέτρα όπως πρέπει, ας είμαστε προσεκτικοί στις κοινωνικές επαφές μας, την οικονομική – επιχειρηματική – εργασιακή δραστηριότητα, κι όλα θα πάνε καλά» κατέληξε ο κ. Σκέρτσος.
Διαβάστε ακόμη:
Γέφυρα 2: Τα «ψιλά γράμματα» στις επιδοτήσεις των επιχειρηματικών δανείων
Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Λιβύη: Τι σηματοδοτεί για την επόμενη μέρα