Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της Κουμουνδούρου και του Άγγελου Συρίγου προκάλεσε η αναφορά του υφυπουργού Παιδείας για την ίδρυση αστυνομικού τμήματος στις πανεπιστημιουπόλεις επί δικτατορίας.
Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει ντροπιαστική την επίκληση πρακτικών της χούντας για την πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με το νέο νόμο για τα Πανεπιστήμια και κάνει λόγο για αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης.
«Να θυμίσω ότι από το 1969 είχε ιδρυθεί μέσα στα Πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα, τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις», ήταν η αναφορά του κ. Συρίγου κατά τη διάρκεια προχθεσινής διαδικτυακής εκδήλωσης της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου νωρίτερα ο καθηγητής, Ξενοφών Κοντιάδης, όπως και άλλοι ομιλητές επιχειρηματολογούσαν εναντίον του νέου νόμου για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων.
“Σύμφωνα με τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και η ιστορική αναφορά στα χρόνια της δικτατορίας, σε κάνει χουντικό. Να καταργήσουμε και τις βόλτες στο Τατόι για να μην κατηγορηθούμε ως φιλοβασιλικοί!”, απαντά ο υφυπουργός Παιδείας καλώντας την Κουμουνδούρου να αντιπαρατίθεται με επιχειρήματα κι όχι με διαστρέβλωση λεγομένων. “Η ισοπεδωτική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει μία αντίληψη που απεχθάνεται το διάλογο, προσπαθεί να παίξει με τις μνήμες και το συναίσθημα και τελικά στρέφεται κατά της ίδιας της δημοκρατίας”, επισημαίνει ο υφυπουργός Παιδείας κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι προκειμένου να απαξιώσει το λόγο των πολιτικών του αντιπάλων, τους ταυτίζει συχνά με τη χούντα, ή τους βαφτίζει φασίστες θεωρώντας ότι έτσι ακυρώνει τα επιχειρήματά τους. “Παλαιότερα είχαμε τους Γερμανοτσολιάδες. Τον τελευταίο καιρό με αφορμή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση και την προστασία των ΑΕΙ από την ανομία, μιλάει για αναβίωση του σπουδαστικού της ασφάλειας επί δικτατορίας! Με αυτή τη λογική κινούμενος ο ΣΥΡΙΖΑ απομόνωσε μία αμιγώς ιστορική αναφορά που έκανα στο πλαίσιο μίας υποδειγματικής συζητήσεως για το νομοσχέδιο, που διοργάνωσε διαδικτυακά τη Δευτέρα 25-1-2021 η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Κατά τη συζήτηση ξεφύγαμε από το σήμερα και αναφερθήκαμε σε πρακτικές άλλων εποχών”, υπογραμμίζει ο κ. Συρίγος επιχειρώντας να εξηγήσει τη ροή της συζήτησης και το σημείο της “ιστορικής αναφοράς”.
Μάλιστα με τη δήλωσή του στέκεται σε άλλα επίμαχα αποσπάσματα της διαδικτυακής εκδήλωσης:
-Γιάννης Ιωαννίδης (πρόεδρος ΕΕΔΑ): «Θα ήθελα, επειδή είναι και χαριτωμένο, να αναφέρω ότι αναδιφώντας στο αρχείο της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου βρήκαμε ένα σχέδιο ανακοίνωσης … η οποία είναι της 13/2/1963. Εκεί λοιπόν η Ελληνική Ένωσις δια την υπεράσπισιν των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτου διαμαρτύρεται άλλην μίαν φοράν δια την παραβίασιν του ακαδημαϊκού ασύλου εκ μέρους αστυνομικών οργάνων εν πολιτική περιβολή…»
-Ξενοφών Κοντιάδης: «“Η απριλιανή δικτατορία ζητάει από τη Σύγκλητο άδεια για να μπει στο Πολυτεχνείο και να καταστείλει τη φοιτητική εξέγερση. Η Σύγκλητος και ο Πρύτανης αρνούνται να δώσουν την άδεια. Προσέξτε, η δικτατορία ζητάει την άδεια. Το κάνει ως κάτι αυτονόητο, τηρώντας μία μακρά ευρωπαϊκή παράδοση, παρότι είναι ένα αυταρχικό καθεστώς που θα την παραβιάσει δύο μέρες αργότερα. Προσέξτε, το Σπουδαστικό της Ασφάλειας δεν έμπαινε μέσα στο Πανεπιστήμιο κατά την επταετία, αλλά περίμενε να συλλάβει τους φοιτητές στην είσοδο του Πανεπιστημίου…”.
-Άγγελος Συρίγος: «Και ως προς το θέμα των αστυνομικών οργάνων με πολιτική περιβολή, που αναφέρθηκε το 1963, να θυμίσω ότι από το 1969, είχε ιδρυθεί μέσα στα πανεπιστήμια αστυνομικό τμήμα. Τουλάχιστον στις πανεπιστημιουπόλεις. Επομένως, υπήρχε αστυνομικό τμήμα μέσα στις πανεπιστημιουπόλεις. Το σπουδαστικό της Ασφάλειας ήταν αστυνομικοί με πολιτικά για να χαφιεδίζουν τους φοιτητές».
Επρόκειτο -προσθέτει- ο κ. Συρίγος περί συζητήσεως για τη μακρινή δεκαετία του ’60: Στο επίμαχο απόσπασμα διευκρίνισα στον κ. Κοντιάδη ότι εκτός από το σπουδαστικό της ασφάλειας που παρακολουθούσε τους φοιτητές («χαφιέδιζε» ήταν ο όρος που χρησιμοποίησα), υπήρχε και στην πανεπιστημιούπολη της Αθήνας αστυνομικό τμήμα και για την ακρίβεια «αστυνομικός σταθμός». Δεν ήταν μόνον το «σπουδαστικό».
Στελέχη του αρμόδιου Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν με ανακοίνωσή τους τον υφυπουργό Παιδείας από που αντλεί τη συγκεκριμένη πληροφορία, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ιστορική καταγραφή και γνώση για τη λειτουργία αστυνομικών τμημάτων εντός των ΑΕΙ κατά τα μαύρα χρόνια της Χούντας (1967-1974)- και υπεθυμίζοντας ότι λειτουργούσε ωστόσο σε πλήρη ανάπτυξη το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, το οποίο «διέπρεπε» στις συλλήψεις, στα βασανιστήρια, στην παρακολούθηση και στον χαφιεδισμό φοιτητών και πανεπιστημιακών.
“Πάντως, μετά την παραδοχή του υφυπουργού για τα ιστορικά πρότυπα της σημερινής κυβέρνησης ΝΔ, κάθε άλλη συζήτηση παρέλκει. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, γονείς γνωρίζουν γιατί είναι δημοκρατικό καθήκον η αντίσταση στην απόπειρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ολοκληρώσει το ημιτελές έργο της επταετίας. Η ντροπιαστική επίκληση του κ. Συρίγου προσβάλλει ολόκληρη την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των συντηρητικών πολιτών”, τονίζουν σε ανακοίνωσή τους τα στελέχη του Τομέα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Το Κίνημα Αλλαγής αναμένει απάντηση “για τις προκλητικές δηλώσεις Συρίγου από τον πρωθυπουργό” εκτιμώντας ότι ο υφυπουργός Παιδείας έκανε έναν επικίνδυνο παραλληλισμό: επικαλέστηκε το σώμα που, όπως είπε, υπήρχε κατά τη διάρκεια της Χούντας στα πανεπιστήμια, για να δικαιολογήσει την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, την οποία εισηγείται η κυβέρνησή του.
Διαβάστε ακόμη:
«Τράτο» 2,5 μήνες για τις ακάλυπτες επιταγές Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου
Ελλάκτωρ: Τέλος η διοίκηση Καλλιτσάντση – Στη Reggeborgh τα ηνία του Ομίλου
Ποια κτίρια υποχρεούνται να αποκτήσουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα