Λίγο πριν την έναρξη του επίσημου δείπνου της Συνόδου Κορυφής στο Palacio Real της Μαδρίτης, ήρθε η μεγάλη είδηση, για την οποία υπήρχαν ζυμώσεις επί μέρες: η Τουρκία είπε τελικά το «ναι», μετά την τριμερή του Ερντογάν με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Άντερσον και τον πρόεδρο της Φινλανδίας Νιίστο και έτσι οι δύο σκανδιναβικές χώρες θα σπάσουν την παράδοση της ουδετερότητας επί δεκαετίες και θα ενταχθούν στη Συμμαχία τους επόμενους μήνες.
Δεν ήταν μια εντελώς απροσδόκητη εξέλιξη, παρά τις δυσκολίες των προηγούμενων ημερών. Ήταν σαφές ότι η Τουρκία πιεζόταν από όλες τις κατευθύνσεις να μην δημιουργήσει πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία. Ίσως ένας οιωνός να ήταν το «ξεκλείδωμα» του ραντεβού Ερντογάν-Μπάιντεν, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος αποκλείεται να μην γνώριζε για την πρόθεση της Τουρκίας να υπαναχωρήσει από την απειλή του «βέτο» της, αλλά και η αναφορά του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ότι το θέμα των δύο χωρών δεν θα είναι μείζον θέμα συζήτησης. Γιατί, όπως αποδείχθηκε λίγες ώρες μετά, θα είχε λυθεί, ως την ώρα που οι δύο άνδρες θα τα έλεγαν.
Τα ανταλλάγματα
Με μια πρώτη ανάγνωση, ο κ. Ερντογάν πρέπει να έχει πάρει συγκεκριμένα ανταλλάγματα, προκειμένου να υπαναχωρήσει. Σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο protothema.gr, πάντως, αυτά δεν αφορούν την περιοχή μας και μπορεί, εν τέλει, να μην είναι και τόσο…θεαματικά, κάτι που μένει να φανεί.
Σε πρώτη φάση, ως «απτό» κέρδος θα μπορούσε να αναφερθεί η άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, κυρίως από τη Σουηδία που έχει αναπτυγμένη πολεμική βιομηχανία, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία θα προμηθευτεί άμεσα σουηδικά όπλα. Ακόμα, Σουηδία και Φινλανδία δεσμεύονται στην καταδίκη των ενεργειών του PKK, κάτι που ήδη κάνουν ως μέλη της Ε.Ε., ενώ οι δύο χώρες ξεκόβουν κάθε υποστήριξη στο YPG και στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν, κάτι που είναι περισσότερο ένας πολιτικός συμβολισμός για την Άγκυρα, παρά μια ουσιαστική υποχώρηση για Στοκχόλμη και Ελσίνκι. Η νέα τριμερής συνεργασία θα λάβει σάρκα και οστά με την κατάρτιση ενός μηχανισμού, στον οποίο θα συμμετέχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και των υπηρεσιών πληροφοριών των τριών χωρών. Με μια πρώτη ανάγνωση του τρισέλιδου συμβιβασμού των δύο χωρών, ο οποίος υπεγράφη στην αίθουσα Τύπου του ΝΑΤΟ εν χορδαίς και οργάνοις, δεν μπορεί κανείς εύκολα να διακρίνει ποιες είναι οι μείζονες και ουσιώδεις παραχωρήσεις που κάνουν οι δύο σκανδιναβικές χώρες. Ίσως γιατί δεν υπάρχουν.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr