search icon

Πολιτική

Συνέντευξη Τσίπρα στο «ΘΕΜΑ»: «Μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τη σταθερότητα»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά για τις επερχόμενες εκλογές, ρίχνει γέφυρες σε Νίκο Ανδρουλάκη και ΠΑΣΟΚ για συνεργασία, μιλά για «pass φτώχειας», ενώ προαναγγέλλει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Για όλους και για όλα μιλά στο «Πρώτο Θέμα» ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Επαναφέρει τα περί «προοδευτικής διακυβέρνησης» και χαρακτηρίζει «κλειδί» μια «καθαρή νίκη-πρωτιά» του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, προκειμένου, όπως λέει, να αποφευχθούν δεύτερες ή και τρίτες εκλογές, ενώ περιγράφει τη «στρατηγική Μητσοτάκη για αυτοδυναμία ως έναν διαρκή εκβιασμό εκλογικών αναμετρήσεων». Εκθειάζει σε ανθρώπινο επίπεδο τον Κώστα Καραμανλή και χαρακτηρίζει «πλήγμα» για τη Ν.Δ. την απόσυρσή του, ενώ σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται».

Εγκώμια επιφυλάσσει και για τον Γιώργο Παπανδρέου – παραδέχεται μάλιστα ότι ενδεχομένως να υπήρξαν υπερβολές στην πολιτική αντιπαράθεση την περίοδο 2009 – 2011. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά ακόμα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γιάννη Στουρνάρα αλλά και τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο ήρθε σε σύγκρουση για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά: «Ο Παύλος έκανε λάθος, πιστεύω το κατάλαβε, πάμε παρακάτω», σημειώνει.

– Ο κ. Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος. Θα έχει κόστος για τη Ν.Δ. η απουσία του πρώην πρωθυπουργού;
Είναι, νομίζω, πλήγμα για τη Ν.Δ. και ιδίως για τους ψηφοφόρους που χρόνια ακολουθούν την παράδοση του Καραμανλή. Ο Καραμανλής φεύγει, ο Καρατζαφέρης έρχεται, αυτή είναι η εικόνα της Ν.Δ. σήμερα. Και ας μην ξεχνάμε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν αυτός που είχε διώξει τον Καρατζαφέρη, τον είχε διαγράψει. Η παράδοση του Καραμανλή ήταν σε διαρκή σύγκρουση με την Ακρα Δεξιά. Η Ν.Δ. του Μητσοτάκη υιοθετεί τα στελέχη αλλά και τη ρητορική της Ακρας Δεξιάς. Η Ν.Δ. στην κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία.

– Εσείς, πάντως, με τον Καραμανλή είχατε μια καλή σχέση. Θυμάμαι που έλεγαν για «καραμανλική συνιστώσα».
Είναι λίγο μύθος όλο αυτό. Ετυχε να ήμουν για πολύ μικρό διάστημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός. Την περίοδο εκείνη, αν θυμάστε, μέχρι τις εκλογές του 2009, έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση. Σε ανθρώπινο επίπεδο, όμως, είχαμε μια φυσιολογική επαφή, ιδίως αφότου αποχώρησε από την πρώτη γραμμή. Είναι ένας άνθρωπος που δεν πλήττεις ποτέ όταν συζητάς μαζί του.

– Τον διαδέχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, για τον οποίο τώρα τελευταία έγινε θόρυβος με αφορμή τη συνάντησή σας σε κοινωνική εκδήλωση. Αλήθεια, για τον Παπανδρέου τι άποψη έχετε;
Εγινε πρωθυπουργός σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της Ιστορίας και δεν κατάφερε να τη διαχειριστεί. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, έχει ευθύνες και ο Καραμανλής σε αυτό που παρέλαβε ο Γιώργος. Ο Καραμανλής είχε τη διορατικότητα να δει τι έρχεται και να αποχωρήσει. Ο Γιώργος πιθανότατα δεν το είχε συνειδητοποιήσει. Αλλά θα θυμάστε ότι και στον Γιώργο έκανα πολύ σκληρή αντιπολίτευση.

– Μετανιώσατε για τους πολιτικούς χαρακτηρισμούς που του απευθύνατε; Οχι για την πολιτική κριτική, για τους χαρακτηρισμούς.
Για την πολιτική κριτική δεν μετάνιωσα, γιατί αυτή ήταν και είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα για ένα κόμμα που εκείνη την περίοδο εξέφραζε ένα δυναμικό ριζοσπαστικό κομμάτι της κοινωνίας. Στην πολιτική αντιπαράθεση μπορεί να υπήρξαν και υπερβολές, αλλά νομίζω και ο ίδιος αυτό το κατανοούσε. Πάντως, όσο και να διαφωνείς με τον Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσεις ότι είναι ένας πολύ ευγενής άνθρωπος, προοδευτικός πολιτικός, με καλή γνώση των διεθνών εξελίξεων.

– Δεν πρόκειται πάντως να φτιάξετε μαζί του κυβέρνηση ηττημένων.
Ηττημένων όχι, αλλά νικητών θα μπορούσαμε να φτιάξουμε. Προφανώς όχι με τον Γιώργο, αφού στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αλλά νομίζω ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Η Δεξιά, όπως σας είπα, έχει μεγάλες ευθύνες για το μείγμα της πολιτικής που μας οδήγησε στην κρίση. Αυτό ακολουθεί και σήμερα. Φοβάμαι όμως ότι ο Μητσοτάκης έχει πάει τα πράγματα πολύ πιο πέρα από την αντιπαράθεση Δεξιάς – Αριστεράς.

– Δηλαδή;
Κυβερνά με καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία. Η παραβίαση του κράτους δικαίου, η παραβίαση των κανόνων της Δημοκρατίας, οι υποκλοπές, οι απευθείας αναθέσεις, το πελατειακό κράτος, η ευνοιοκρατία, η οικογενειοκρατία είναι πράγματα που ξεπερνούν την παραδοσιακή σύγκρουση Δεξιάς – Αριστεράς. Επομένως, θεωρώ ότι και οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν θα πρέπει να είναι καθόλου ικανοποιημένοι με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version