Τον «οδικό χάρτη» για την «επόμενη μέρα» της πανδημίας με στόχο την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας ανέπτυξε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κρίσης παρουσίασαν τις προτάσεις των κομμάτων τους για το νέο ΕΣΥ.
Πεδίο περιγραφής του σχεδίου από την κάθε πλευρά αποτέλεσε το Συνέδριο του ygeiamou.gr και της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας στην COVID-19 και μετά COVID-19 εποχή». Ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας το Συνέδριο μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να γίνει αποτίμηση των επιδόσεων του συστήματος υγείας και να ακολουθήσουν τα μεταρρυθμιστικά βήματα, τόνισε ότι η πανδημία χτύπησε ένα ΕΣΥ που βγήκε από τη δεκαετή κρίση με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό. Πρόσθεσε ότι από την αρχή της πανδημίας άρχισαν να γίνονται τα αναγκαία βήματα όσον αφορά στην ενίσχυση του συστήματος με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού- μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί- και το ψηφιακό άλμα.
«Η ταχύτητα στους εμβολιασμούς δείχνει ότι το κράτος έχει τη δυνατότητα να διεκπεραιώνει πολύπλοκους μηχανισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στην συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.
«Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Ας είμαστε ειλικρινείς. Στην κρίση του κόβιντ αναδείχθηκαν και παθογένειες του ΕΣΥ που έχουμε υποχρέωση να μην κρύψουμε».
Ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας δε για το μεγαλύτερο στοίχημα της επόμενης μέρας, υποστήριξε ότι συνδέεται με την ισχυροποίηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ σημείωσε ακολούθως ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης μπορούν να χρηματοδοτηθούν μια σειρά από έργα, ειδικά για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του περιέγραψε την προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ΕΣΥ που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρόσβασης για όλους τους πολίτες σε αξιόπιστες υπηρεσίες υγείας. Για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ η πανδημία είναι μια ιστορική τομή που αναγκάζει το πολιτικό σύστημα να αλλάξει τρόπο σκέψης και να επαναπροσδιορίσει τις προτεραιότητές του με στόχο την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας. Ο ίδιος άλλωστε κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «φιλοσοφία» διαχείρισης της επιδημιολογικής κρίσης, επιχείρησε με την παρέμβασή του στο Συνέδριο να περιγράψει με ενάργεια το «επικαιροποιημένο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΥ και τις «διαχωριστικές γραμμές» (πολιτικές και ιδεολογικές) ανάμεσα σε αυτό και εκείνο της κυβέρνησης. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό υποστήριξε την ανάγκη άμεσων προσλήψεων στον χώρο της Υγείας κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι «έχοντας πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του ΕΣΥ μέσω των ΣΔΙΤ και όχι σχέδιο ανάπτυξης του, αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση ως μια «παρένθεση» αναγκαστικής στήριξης του ΕΣΥ με συμβασιούχους «μιας χρήσης», χωρίς προοπτική σοβαρής και μόνιμου χαρακτήρα επένδυσης στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας». Έτσι – συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας- υπήρξαν πολλαπλές ολιγωρίες, ανεπάρκειες, ιδεοληπτικές επιλογές και λάθη στην προετοιμασία του ΕΣΥ μπροστά στο 2ο και στο 3ο επιδημικό κύμα, τα οποία αποτυπώθηκαν στη συνολική πορεία της πανδημίας στη χώρα και τα πληρώσαμε ακριβά.
Σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα θεμέλια του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ βασίζονται -όπως σημείωσε- σε τρεις συγκεκριμένους άξονες:
-Ο πρώτος άξονας είναι ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο με τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό: Η γενναία αύξηση των απολαβών τους, αλλά ταυτόχρονα η πολύ αυστηρή τήρηση των νόμων απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς.
-Ο δεύτερος άξονας είναι η γενναία αύξηση των οικονομικών πόρων του συστήματος συνολικά.
-Ο τρίτος άξονας του σχεδίου είναι η αναδιανομή των οικονομικών πόρων εντός του συστήματος.
Η αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής μίλησε για την ανάγκη σημαντικών αλλαγών που θα καλύπτουν τη νέα πραγματικότητα της ψηφιακής εποχής και έδωσε έμφαση στην ανάλυση των προτάσεων για το πεδίο της πρόληψης.
Η κυρία Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε στο αποτύπωμα της πανδημίας και στην προετοιμασία του Εθνικού Συστήματος Υγείας για την επόμενη μέρα της επιδημιολογικής κρίσης, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κατάστασης, το άνοιγμα δραστηριοτήτων και το εμβολιαστικό πλάνο και περιέγραψε τις προτεραιότητες που θέτει το ΚΙΝΑΛ για την ενίσχυση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας.
«Το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απαξιωμένο, φτηνό προνοιακό σύστημα. Ένα σύστημα με κακοπληρωμένο ανθρώπινο δυναμικό και διαλυμένες υποδομές» τόνισε η κυρία Γεννηματά, η οποία παρουσίασε μερικές από τις προτάσεις του Κινήματος για την Αναγέννηση και την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ στην ψηφιακή εποχή, επισημαίνοντας νωρίτερα ότι:
«Αισθανόμαστε υπερήφανοι και δικαιωμένοι. To ΕΣΥ φέρει την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ. Είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που σχεδίασε και υλοποίησε η παράταξή μας που άντεξε στο χρόνο. Παρά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από την αρχή και τον πόλεμο που ακολούθησε. Η κυβέρνηση δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του. Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρές ελλείψεις στη στελέχωση μονάδων ΠΦΥ, την επείγουσα φροντίδα, την εντατικολογία και τη γηριατρική σε αντίθεση με την υπερπληθώρα επαγγελματιών σε άλλες ειδικότητες. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τις μεγάλες ανάγκες που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας και την ανάδειξη του κρίσιμου ρόλου του ΕΣΥ, η Κυβέρνηση δεν το στήριξε αποτελεσματικά. Για τις ανάγκες του COVID-19 επί Κυβέρνησης Μητσοτάκη προσλήφθηκαν μόλις 430 μόνιμοι γιατροί και 3.500 επικουρικοί υγειονομικοί διαφόρων ειδικοτήτων. Όταν οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να υποχρηματοδοτεί το ΕΣΥ».
Κάποιες από τις προτάσεις που ανέφερε τέλος η κυρία Γεννηματά παραπέμπουν στους εξής «τίτλους»:
1) Σύγχρονες, αναβαθμισμένες υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας. Σε κάθε Περιφέρεια μια ειδική υπηρεσία δημόσιας Υγείας-κοινωνικής ιατρικής
2) Ενιαίο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπό δημόσια εποπτεία και έλεγχο.
3) Σύγχρονα λειτουργικά Δημόσια Νοσοκομεία με ολοήμερη λειτουργία ιδίως στους επεμβατικούς τομείς και με επαρκή αριθμό ΜΕΘ
4) Ο ασθενής θα έχει τον ψηφιακό του φάκελο
5) Δημιουργία Κέντρων Χρόνιων παθήσεων του ΕΣΥ
6) Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ
7) Νέα φαρμακευτική πολιτική
Διαβάστε ακόμη:
Το νεοκλασικό της Βουλής στη Φιλελλήνων 23 «παίρνει ζωή»
Νίκος Λούλης: «Το ντιλ Chipita – Mondelez θα ανοίξει πόρτες και στην Μύλοι Λούλης»
Φόρος εισοδήματος: Μειωμένος κατά 30% – 40% για ιδιοκτήτες ακινήτων