Όπως και στις συμφωνίες, έτσι και στη διπλωματία, ο διάβολος κρύβεται ως συνήθως στις λεπτομέρειες. Αυτή τη φορά, όμως, οι οιωνοί δείχνουν ότι είναι δύσκολο το νέο τετ-α-τετ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του Βίλνιους στο ΝΑΤΟ να οδηγήσει σε νέα εκτράχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τουναντίον, η νέα στροφή της Τουρκίας προς τη Δύση με την άρση του «βέτο» για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έστω και αν αυτή έρχεται με ανταλλάγματα, έχει σημασία για την Αθήνα και για τη στάση της Άγκυρας στα μεταξύ μας ζητήματα.
Βάσει προγραμματισμού, η συνάντηση των δύο ηγετών θα γίνει περίπου στις 12:00. Με τα ως τώρα δεδομένα, θα συμμετάσχουν ακόμα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Ο κ. Γεραπετρίτης θα έχει την ευκαιρία να τα πει κατ’ ίδιαν με τον κ. Φιντάν πριν ή μετά τη συνάντηση των ηγετών, ενώ ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας θα βλέπει από τις 11:30 τον Γιασάρ Γκιουλέρ.
Με την Αθήνα να αντιλαμβάνεται ότι στον ορίζοντα δεν υπάρχει ένα νέο… κακό σενάριο, η «ταμπακιέρα» είναι ποιος θα είναι ο οδικός χάρτης από εδώ και πέρα και εφόσον το ραντεβού οδηγήσει σε επανεκκίνηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου σε όλα τα επίπεδα. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, έδειξε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη χθεσινή του δήλωση κατά την προσέλευση στη Σύνοδο, κάνοντας άνοιγμα στη γείτονα.
Διερευνητικές, ΜΟΕ, θετική ατζέντα
Η πυκνότητα των ελληνοτουρκικών επαφών σε αυτή τη Σύνοδο, άλλωστε, δείχνει τις διεργασίες «στα σκαριά». Οι εκλογές, άλλωστε, είναι πίσω και στις δύο χώρες, συνεπώς Μητσοτάκης και Ερντογάν έχουν καθαρό πεδίο μπροστά, προκειμένου να επιχειρήσουν μια επανεκκίνηση. Η γραμμή της Αθήνας, βεβαίως, είναι ότι δεν συζητά «εφ’ όλης της ύλης», αλλά εντός πλαισίου και για τη μια και μοναδική διαφορά, ήτοι υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr