Μια νέα αφετηρία στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας θεμελίωσε το σημερινό γεύμα μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, εισάγοντας τις επαφές των δύο χωρών σε μια νέα εποχή.
Στο… μενού του γεύματος βρέθηκαν τόσο περιφερειακά, όσο και διμερή ζητήματα, με τους δύο ηγέτες να συνηγορούν στην ανάγκη να πέσουν οι τόνοι εκατέρωθεν και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ιδίως σε ένα τόσο ρευστό -πλέον- γεωπολιτικό περιβάλλον, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η παγκόσμια ρευστότητα συνέτεινε, άλλωστε, στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για τη συνάντηση των δύο ηγετών, κλίμα το οποίο είχε αρχίσει να διαμορφώνεται συστηματικά το τελευταίο διάστημα, ώστε να απαλειφθούν τυχόν εστίες έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από μια περίοδο έντονης ρητορικής από μέρους της γειτονικής χώρας.
Πηγές προσκείμενες στο Μέγαρο Μαξίμου έκαναν λόγο για «πολύ καλό κλίμα» στη δίωρη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, διακρίνοντας έναν «τελείως διαφορετικό τόνο οξύτητας από μέρους της τουρκικής πλευράς», αν και καθένας από τους συνδαιτημόνες επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του.
Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, παρατήρησαν ότι «μετά από πολύ καιρό, οι δύο χώρες συνομίλησαν ως σύμμαχοι για τις μεγάλες προκλήσεις ασφαλείας που βάζει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», με τους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν να συμφωνούν σε κοινό βηματισμό για την αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων στην Ουκρανία.
Στις αποσκευές της ελληνικής αποστολής μετά τη σημερινή συνάντηση περιλαμβάνονται ακόμη:
1. Η πραγματοποίηση ΜΟΕ (Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) τον επόμενο μήνα, στην Άγκυρα
2. Η φιλοξενία του 5ο Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας των δύο χωρών το προσεχές φθινόπωρο, αν ευοδωθούν τα ΜΟΕ, στη Θεσσαλονίκη
3. Αλλά και ο στόχος για διμερές εμπόριο όγκου 10 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, εμβαθύνοντας ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών.
Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος ενημέρωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι κατόπιν ενεργειών της ‘Άγκυρας φυγαδεύτηκε Ελληνίδα από την Χερσώνα.
Μητσοτάκης: Θετική ατζέντα σε περίοδο προκλήσεων
Στη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνομιλία του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.
«Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν. Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Kαι εφόσον όλα πάνε καλά» συνέχισε, «πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια -είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια. Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις. Είδατε πάλι και σήμερα τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους. Αυτά πρέπει να μας απασχολούν».
Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr