search icon

Πολιτική

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή και κατηγορίες χωρίς στοιχεία για τις παρακολουθήσεις (vid)

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή μεταξύ Μητσοτάκη - Τσίπρα για την ΕΥΠ - Τα ερωτήματα που έθεσε ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα αλλά δεν έλαβε απαντήσεις

Σφοδρή αντιπαράθεση που θύμισε το 2018 και την σκευωρία Novartis διεξήχθη μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρχηγού της αξιωματικοί αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή την Πέμπτη κατά την συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΥΠ. Ο πρωθυπουργός προσήλθε στο κοινοβούλιο παρουσιάζοντας τις βασικές θεσμικές τομές που επιχειρούν να καλύψουν τα διαχρονικά κενά διαφάνειας στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ και της άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών χωρίς να υπονομεύουν την επιχειρησιακή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών στον κρίσιμο τομέα της εθνικής ασφάλειας. Από την άλλη πλευρά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην τακτική επίρριψης ευθυνών και ανακύκλωσης ισχυρισμών, δεν προσκόμισε νέα στοιχεία ενώ απέφυγε να καταθέσει ουσιαστικές προστάσεις προκειμένου να εντοπιστεί η σωστή αναλογία μεταξύ της διασφάλισης των ατομικών δικαιωμάτων και της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Η συζήτηση των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα φαίνεται πως εγκαινίασε θεσμικά και την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου. Ο πρωθυπουργός είπε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια ότι «βρισκόμαστε σε προεκλογικό χρόνο καθώς μας χωρίζουν λίγοι μήνες από τις κάλπες» για να καλέσει την αξιωματική αντιπολίτευση να μην επιβαρύνει το κλίμα με τοξικότητα. « Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και θα τις κερδίσουμε. Δεν ξέρω αν όλες αυτές οι θεωρίες συνομωσίας θα σας διασώσουν την επόμενη ημέρα» σημείωσε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός σταχυολογώντας τις σημαντικότερες προβλέψεις του νομοσχεδίου τόνισε πως πλέον:

– ο διοικητής θα είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός ενώ παράλληλα συστήνεται ακαδημία πληροφοριών και αντικατασκοπίας

– προσδιορίζεται η έννοια της εθνικές ασφάλειας για να αποφεύγεται η κατάχρηση του όρου

– μπαίνουν φίλτρα ελέγχου σε κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου.

– θα υπάρχει ενημέρωση του παρακολουθούμενου μετά την παρέλευση τριετίας και μετά από έγκριση τριμελούς επιτροπής.

– η καταστροφή των αρχείων της ΕΥΠ θα ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο

– απαγορεύεται η χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών

– Συστήνεται μονάδα κυβερνοασφάλειας

Παράλληλα απηύθυνε ερωτήματα στον ΣΥΡΙΖΑ -δίχως να λάβει απαντήσεις- για την ψήφιση του νέου Ποινικού Κώδικα λίγες ημέρες πριν τις κάλπες του 2019, ισχυριζόμενος παράλληλα πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε τον δεύτερο εισαγγελέα της ΕΥΠ καθώς ο τελευταίος αρνούνταν τα συνεχόμενα αιτήματα επισυνδέσεων από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ. Μίλησε δε για ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης και της πραγματικής έκτασής της σε βάθος χρόνου από την Δικαιοσύνη στην οποία εξέφρασε την εμπιστοσύνη του.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version