Με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ισραήλ, με τους δυο ηγέτες να επιβεβαιώνουν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας «Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε».
Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και πρόσθεσε «είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.
Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ».
Συνάντηση με τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ
Στη στενή σχέση της Ελλάδας και του Ισραήλ αναφέρθηκαν στις δηλώσεις τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Ισραήλ κατά τη συνάντηση που είχαν την Κυριακή.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ομήρους στα χέρια της Χαμάς και στην ανάγκη να αφεθούν ελεύθεροι, αλλά και στον Ιωνά Καρούση, του νεαρού που είχε σκοτωθεί σε τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα. Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι γονείς του Ιωνά.
Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Ισραήλ επικεντρώθηκε στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και τους ομήρους που παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.
Μας κατακλύζει ο πόνος και η ανησυχία για τους ομήρους και ανησυχούμε για την υγεία τους. είπε ακόμη ο Ισραηλινός πρόεδρος. Είναι βάρβαρη η συμπεριφορά της Χαμάς, βασανίζει ολόκληρες οικογένειες και όλο το έθνος μας, ανέφερε ο Ισαάκ Χέρτσογκ.
Ionas (Yona) Karussis, a young architecture student, and a citizen of Israel and Greece, was the only son of two wonderful doctors, Dimitrios and Urania, who have dedicated their careers at the Hadassah Medical Center in Jerusalem, to advancing medicine and healthcare in Israel.… pic.twitter.com/bZPHMQri3t
— יצחק הרצוג Isaac Herzog (@Isaac_Herzog) March 30, 2025
Στη συνέχεια είπε ότι είναι σημαντική η εταιρική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ και αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ιωνά Καρούση
Η ζωή του Ιωνά ήταν συνδεδεμένη και με τις δύο χώρες, ανέφερε ο Ισραηλινός πρόεδρος και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη που μίλησε με τους γονείς του Ιωνά. «Ελπίζουμε ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους», επισήμανε στο τέλος.
Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε και αυτός την αξία που δίνουμε στην στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών.
Συντάσσομαι σε όλους κάνουν έκκληση για τους ομήρους και αυτούς που θέλουν την απελευθέρωση των ομήρων, τόνισε.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους γονείς του Ιωνά που συνάντηση και στην Αθήνα.
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινώσει πρόγραμμα υποτροφιών στη μνήμη του Ιωνά για νέους να σπουδάσουν στο Ισραήλ ή την Ελλάδα. Είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε την μνήμη του.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί η ανάκαμψη του bitcoin κινδυνεύει – Τι φοβούνται οι επενδυτές (πίνακες)
Μπύρα: Δυσοίωνα νέα για τους λάτρεις της στη Βρετανία – Τι αλλάζει στην αγορά
Δώρο Πάσχα: Έως πότε πρέπει να το λάβουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα