Υπό άλλες προϋποθέσεις, η χθεσινή ημέρα θα ήταν η τελευταία πριν τις διακοπές για την κυβέρνηση. Αντ’ αυτού, φαίνεται πως είναι η αφετηρία για μια μακρά περίοδο πολιτικής πόλωσης με επίκεντρο τις παρακολουθήσεις ή αλλιώς «επισυνδέσεις», όπως έγιναν ευρύτερα γνωστές, με αναφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.
Μέσα σε 40 λεπτά, χθες το μεσημέρι, η κυβέρνηση δρομολόγησε μια διαδικασία εσωτερικής «κάθαρσης». Αρχικά, έπεσε σαν βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία η είδηση της παραίτησης του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του στενότερου και πιο έμπιστου συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ήταν το νούμερο 2 του από τη μέρα που έβαλε υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΔ, ενώ είναι στο πλευρό του από το 2004 και τις μέρες του γραφείου της οδού Χαλκοκονδύλη. Αμέσως μετά και ενώ όλοι προσπαθούσαν να καταλάβουν, ακολούθησε η καρατόμηση ουσιαστικά του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων, ο οποίος είχε αποτελέσει επιλογή του Μαξίμου. Φαίνεται, όμως, ότι προέβη σε σοβαρά σφάλματα που εξέθεσαν την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να δρομολογηθεί η παραίτησή του, όπως και του ζητήθηκε.
Διαφορετικές περιπτώσεις
Οι περιπτώσεις Δημητριάδη και Κοντολέων, πάντως, είναι διαφορετικές. Από την κυβέρνηση, ο «μουντζούρης» αφήνεται στον πρώην πλέον διοικητή της ΕΥΠ, με τις πληροφορίες να λένε ότι δρομολόγησε μεν μια νόμιμη «επισύνδεση» στο τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη από τα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου ως τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν ενημέρωσε, όμως, κεντρικά, ως όφειλε, για τους χειρισμούς του. Και αυτό γιατί η ΕΥΠ υπάγεται οργανικά στο γραφείο του πρωθυπουργού, με άμεσο προϊστάμενο τον μέχρι πρότινος γενικό γραμματέα του γραφείου, Γρηγόρη Δημητριάδη.
Τα σενάρια στην «πιάτσα» γι’ αυτή την επισύνδεση οργιάζουν, εμπλέκοντας και ξένες μυστικές υπηρεσίες, στις οποίες ακούγεται πως «χτύπησαν» καμπανάκια για δραστηριότητα και επαφές του κ. Ανδρουλάκη. Τέτοιες πληροφορίες, πάντως, δεν έχουν επιβεβαιωθεί ως αυτή την ώρα, αλλά σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές διασαφηνίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε εικόνα για τους επιχειρησιακούς χειρισμούς που έκανε η ΕΥΠ. Ο κ. Κοντολέων, δε, παρέλειψε να ενημερώσει σχετικά την περασμένη Παρασκευή την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Όταν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, κατέστη σαφές τι είχε γίνει, ήταν σαφές ότι ο κ. Κοντολέων θα έπρεπε να αναλάβει τις ευθύνες του.
Όσο για τον κ. Δημητριάδη, ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της υπόθεσης, σε μια προσπάθεια να ορθώσει και τείχος προστασίας για τον πρωθυπουργό, εν μέσω ενός κλίματος πολιτικής τοξικότητας. Οι δύο άνδρες, προφανώς, συντόνισαν τις ενέργειές τους, κάτι που αποτυπώνεται και στη διαδοχή του κ. Δημητριάδη από τον μέχρι πρότινος πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο, «έμπιστο» άνθρωπο του κ. Μητσοτάκη και στενό συνεργάτη του κ. Δημητριάδη.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr