Υπό άλλες συνθήκες και με το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι μπροστά μας, μια επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και εν συνεχεία Αστυπάλαια θα ήταν εστιασμένη, κυρίως, στην πορεία του ελληνικού τουρισμού. Η απόφαση της Τουρκίας, όμως, να πάρει διαζύγιο από τη λογική και να επιστρέψει στις πάγιες αναθεωρητικές διατυπώσεις της αλλάζουν άρδην τον χαρακτήρα της επίσκεψης του κ. Μητσοτάκη.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ξεκινά από την Κω, όπου έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον δήμαρχο και φορείς του νησιού, ενώ θα δε και κατοίκους του νησιού. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όμως, είναι και η μετάβασή του στην Ψέριμο με τους μερικούς δεκάδες κατοίκους και το ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Ο κ. Μητσοτάκης είχε βρεθεί στο μικρό ακριτικό νησί και το 2017, ως πρόεδρος της ΝΔ, και θα έχει την ευκαιρία να το επισκεφθεί ως πρωθυπουργός, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν ξεχνά τους νησιώτες. Πριν από μερικούς μήνες, μάλιστα, στο νησί τοποθετήθηκε μετά από χρόνια στρατιωτικός ιατρός, ο οποίος και είχε δεχθεί τηλεφώνημα από τον κ. Μητσοτάκη.
Η ιδιαιτερότητα των δύο νησιών είναι ότι περιλαμβάνονται οργανικά στους αναθεωρητικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας. Η Κως, για παράδειγμα, αναφερόταν στον χάρτη με τα 14 νησιά που παρουσίασε προχθές ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Anadolu, απειλώντας ότι, είτε θα αποστρατιωτικοποιηθούν, είτε θα τεθεί από μέρους Τουρκίας σε διεθνή fora ζήτημα κυριαρχίας. Ευρύτερα, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Αθήνα δεν πρέπει να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε 23 νησιά, στα οποία περιλαμβάνεται και η Ψέριμος.
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται
Φρένο στην τουρκική προσπάθεια για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών βάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr