Τις ρεαλιστικές προοπτικές για να γίνει πράξη από την Βουλή η υποχρέωση της πολιτείας να διευκολύνει τους Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους χωρίς εμπόδια και προϋποθέσεις άνοιξε η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Η πλήρης διευκόλυνση των απόδημων Ελλήνων να ασκούν εξ αποστάσεως το εκλογικό τους δικαίωμα αποτελεί πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας που επιχείρησε δύο φορές να κάνει πράξη κατά την προηγούμενη περίοδο 2019 – 2023. Εκείνες οι προσπάθειες προσέκρουσαν σε προσκόμματα που έθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης και οδήγησαν στον συμβιβαστικό νόμο του 2019 ο οποίος όπως απεδείχθη επέτρεψε σε ελάχιστους απόδημους να ψηφίσουν.
Από τα εκατομμύρια των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό προσήλθαν τελικά στις κάλπες του Μαΐου και Ιουνίου λιγότεροι από 26.000.
Αυτή τη φορά ωστόσο ο νέος συσχετισμός κοινοβουλευτικών δυνάμεων αλλά και οι τοποθετήσεις των περισσότερων πολιτών αρχηγών ανοίγουν ξανά «παράθυρο» ουσιαστικής ευκαιρίας ώστε και η χώρα μας να εναρμονιστεί με συστήματα που εφαρμόζουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κράτη με μεγάλες Διασπορές.
Ο πρωθυπουργός κλείνοντας την συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων απευθύνθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης λέγοντας πως είναι διατεθειμένος να αναζητήσει συνθετικές προτάσεις και συναινετικές λύσεις με όλες τις δημοκρατικές πτέρυγες. «Κάθε φωνή, όπως είπα, μπορεί να είναι χρήσιμη αρκεί να μην είναι δημοκρατικά παράφωνη» ανέφερε χαρακτηριστικά για να εξαγγείλει αμέσως μετά την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επαναφέρει σχέδιο νόμου για την άρση όλων των προϋποθέσεων – που τελικά λειτούργησαν ως «κόφτες» – για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Διαβάστε περισσότετρα στο protothema.gr