Πιστός στη «σκληρή γραμμή» για τα εθνικά θέματα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε νέα καρφιά από την Κύπρο, όπου έδωσε το «παρών» στα βραβεία «Γυναίκες της Χρονιάς» που διοργάνωσε το περιοδικό Madame Figaro.
Ο κ. Σαμαράς απένειμε το βραβείο «Γυναίκα της Χρονιάς», το οποίο παρέλαβε επ’ ονόματι των Κυπρίων γυναικών συμβολικά η σύζυγος του προέδρου Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη και στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός συνέδεσε το Κυπριακό με το Αιγαίο, αφήνοντας βαριές αιχμές για επερχόμενες υποχωρήσεις.
Με φόντο τις χθεσινές συνομιλίες στη Νέα Υόρκη μεταξύ Κύπρου, Τουρκοκυπρίων και ΟΗΕ, που οδηγούν στη σύγκληση νέας άτυπης Πενταμερούς με τη συμμετοχή Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου, ο κ. Σαμαράς δεν μπήκε στην ουσία της συζήτησης, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες έναντι της Κύπρου. «Το ελάχιστο λοιπόν που μπορώ να κάνω εγώ ούτε ως πρώην πρωθυπουργός, ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω εδώ, σήμερα ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” -εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Σαμαράς.
Και αν δεν ήταν σαφής η αιχμή για «λύσεις» που αφορούν και το Αιγαίο, συνέχισε. «Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες», προσέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός, στηλιτεύοντας ευθέως τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, λίγες εβδομάδες πριν την έλευση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν στην Αθήνα.
«Η λύση όμως πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες», προσέθεσε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, με δεδομένη τη στάση της Τουρκίας που επιμένει στη λύση δύο κρατών, κόντρα στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.
«Όπως και με το σχέδιο Αναν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr