Η επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Αθήνα μετά το ταξίδι του στο Λονδίνο σηματοδοτεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το τέλος της διαμάχης με τη Μεγάλη Βρετανία μετά το διπλωματικό unfair του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ που αιφνιδιαστικά ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογο του. Και αυτό γιατί η Αθήνα, όπως εξηγούν κυβερνητικές πηγές, δεν θέλει να ανακυκλώσει την ένταση, ενώ ο κ. Σούνακ στο εσωτερικό της χώρας του συνεχίζει να «γράφει ζημιά», δεχόμενος πυρά από μεγάλη μερίδα του Τύπου, ενώ τα 2/3 των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση θεωρούν ότι κακώς ανέβαλε το ραντεβού του με τον κ. Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, η Downing Street αποδύεται σε ένα συστηματικό damage control. Από τη μια, διαρρέει σε βρετανικά Μέσα ότι είχε συμφωνηθεί πριν τη συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης να μην θέσει το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα, από την άλλη ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε τον Γιώργο Γεραπετρίτη σε σύντομη συνάντηση, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Είναι προφανές ότι ο κ. Κάμερον δεν έδρασε αυτοβούλως, αλλά σε συννόηση με τη βρετανική κυβέρνηση, με τους δύο υπουργούς να συμφωνούν ότι οι θέσεις ως προς τα γλυπτά είναι διαμετρικά αντίθετες, αλλά δεν πρέπει να «τορπιλιστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις.
«Τα γλυπτά ήταν στην ατζέντα»
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο protothema.gr, πάντως, ότι οι βρετανικοί ισχυρισμοί περί της εξαίρεσης των γλυπτών του Παρθενώνα από τη συζήτηση των δύο ανδρών είναι αβάσιμοι. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το θέμα ήταν προς συζήτηση, ενώ συζητήθηκε εκτενώς και με τον ηγέτη των Εργατικών Κιρ Στάρμερ. Δείγμα του ότι η Αθήνα δεν είχε καμία κρυφή ατζέντα, από τη στιγμή που παγίως το θέμα τίθεται επί τάπητος στις επαφές κορυφής του κ. Μητσοτάκη, όπως είχε γίνει και το 2021 στη συνάντηση του με τον Μπόρις Τζόνσον.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr