search icon

Πολιτική

Reuters: Η μια πλευρά θρηνεί, η άλλη γιορτάζει – 50 χρόνια από τη διάσπαση της Κύπρου

Οι Έλληνες θρηνούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο - Η διαίρεση του νησιού κύρια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας

Σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σήμαιναν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη διαιρεμένη πρωτεύουσα της Κύπρου, τη Λευκωσία, καθώς οι Ελληνοκύπριοι θρηνούσαν και οι Τουρκοκύπριοι γιόρταζαν τα 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας σε μέρος του νησιού ως απάντηση σε ένα σύντομο πραξικόπημα ελληνικής έμπνευσης.

Το διαιρεμένο νησί αποτελεί μόνιμη πηγή έντασης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες είναι και οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ, αλλά διαφωνούν σε πολλά ζητήματα.

Οι διαφορές τους αποκαλύφθηκαν το Σάββατο, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συμμετέχει σε εορταστική στρατιωτική παρέλαση στη βόρεια Λευκωσία για να τιμήσει την ημέρα του 1974, όταν οι τουρκικές δυνάμεις εξαπέλυσαν μια επίθεση που οι ίδιοι αποκαλούν «ειρηνευτική επιχείρηση».

Αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επρόκειτο να παρευρεθεί σε εκδήλωση στα νότια της πόλης για να τιμήσει αυτό που οι Έλληνες συνήθως αποκαλούν «βάρβαρη τουρκική εισβολή», μεταδίδει το Reuters.

Ο Μητσοτάκης ανάρτησε στη σελίδα του στο LinkedIn μια εικόνα ενός αιματοβαμμένου χάρτη της Κύπρου με την ένδειξη «Μισός αιώνας από την εθνική τραγωδία της Κύπρου».

«Η Ειρηνευτική Επιχείρηση για την Κύπρο έσωσε τους Τουρκοκύπριους από τη σκληρότητα και τους έφερε στην ελευθερία», δήλωσε ο Ερντογάν, επικρίνοντας το νότο ότι έχει “κακομαθημένη νοοτροπία” και θεωρεί τον εαυτό του ως τον μοναδικό κυρίαρχο της Κύπρου.

Όμως ο Ερντογάν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο διαλόγου στις αδιέξοδες διαπραγματεύσεις. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, να συναντηθούμε και να εδραιώσουμε μακροπρόθεσμη ειρήνη και λύση στην Κύπρο», είπε.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν τώρα κολλήσει σε δύο φαινομενικά ασυμβίβαστες έννοιες – οι Ελληνοκύπριοι θέλουν επανένωση ως ομοσπονδία. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν μια διευθέτηση δύο κρατών.

Η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1960, αλλά η κοινή διοίκηση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γρήγορα κατέρρευσε λόγω της βίας που είδε τους Τουρκοκύπριους να αποσύρονται σε θύλακες και οδήγησε στην αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

Η κρίση άφησε τους Ελληνοκύπριους να διοικούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004, με τη δυνατότητα να εκτροχιάσει τις δεκαετείς φιλοδοξίες της Τουρκίας να ενταχθεί στο μπλοκ.

Στη μνήμη των νερών

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, το γραφείο του οποίου εκπροσωπεί την ελληνοκυπριακή κοινότητα στο διάλογο για την επανένωση, δήλωσε ότι η επέτειος είναι μια ζοφερή ευκαιρία για προβληματισμό και για τη μνήμη των νεκρών.

«Η αποστολή μας είναι η απελευθέρωση, η επανένωση και η επίλυση του Κυπριακού», είπε. «Αν θέλουμε πραγματικά να στείλουμε ένα μήνυμα σε αυτή την τραγική επέτειο … είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να επανενώσουμε την Κύπρο».
Η Τουρκία, είπε, συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου σε σχέση με την Κύπρο.

Σε ολόκληρο το νότο, τελέστηκαν εκκλησιαστικές λειτουργίες για να θυμηθούν τους περισσότερους από 3.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά την τουρκική εισβολή.
«Ήταν μια προδοσία της Κύπρου και χάθηκαν τόσα πολλά παιδιά. Δεν ήταν μόνο ο γιος μου, ήταν πολλοί», δήλωσε ο Λουκάς Αλεξάνδρου, 90 ετών, καθώς φρόντιζε τον τάφο του γιου του σε στρατιωτικό νεκροταφείο.

Στην Τουρκία, η κρατική τηλεόραση επικεντρώθηκε στη βία κατά των Τουρκοκυπρίων πριν από την εισβολή, ιδίως στην αιματοχυσία το 1963-64 και το 1967.

Η εισβολή της Τουρκίας κατέλαβε περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού και εκδίωξε περισσότερους από 160.000 Ελληνοκύπριους στο νότο.

Οι συνομιλίες επανένωσης κατέρρευσαν το 2017 και έκτοτε βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα αποσχισθέν κράτος που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία της επιθυμεί διεθνή αναγνώριση.

Διαβάστε ακόμη

Υποδομές: Σε τροχιά ολοκλήρωσης έργα ύψους 3,5 δισ. ευρώ

Ακτοπλοΐα: Η πράσινη μετάβαση θα συνεχίζει να βάζει φωτιά στα εισιτήρια των πλοίων

«Ήμουν κι εγώ στον γάμο των Αμπάνι»: Αποκαλύψεις από μια καλεσμένη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version