Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο, στο οποίο κατατέθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης για την οποία εξέφρασε τη διαφωνία του ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Eιδικότερα, με ευρύτατη πλειοψηφία αλλά και την ηχηρή διαφοροποίηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ψηφίστηκε η τροπολογία που εισάγει έκτακτο μηχανισμό παροχής άδειας διαμονής για εργασία σε παράνομους μετανάστες.
Υπέρ της διάταξης ψήφισαν 262 βουλευτές από τις ΚΟ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας ενώ καταψήφισαν 32 βουλευτές από Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες καθώς και ο κ. Σαμαράς ενώ η ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου ψήφιση «παρών».
Από τη διαδικασία απουσίαζαν 5 βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Χίου με το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε εκφράσει ενστάσεις για την τροπολογία. Απουσίαζαν επίσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Ακρίτα η οποία σύμφωνα με πληροφορίες νοσεί με covid και οι βουλευτές των Σπαρτιατών Γιώργος Ασπιώτης, Πέτρος Δημητριάδης και Μιχάηλ Γαυγιωτάκης.
«Ουδέν σχόλιον» ήταν η λακωνική αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στην καταψήφιση της τροπολογίας από τον Αντώνη Σαμαρά.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, εξαιρώντας τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που αντέδρασε έντονα στο περιεχόμενο της τροπολογίας Καιρίδη και είχε καλέσει την κυβέρνηση να την αποσύρει, με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά ότι το περιεχόμενό της δεν συνιστά αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής.
Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα»
«Ό,τι είχα χρέος να πω, το είπα και όποιος θέλει να το καταλάβει, θα το καταλάβει» είπε με νοημα ο κ. Σαμαράς στους δημοσιογράφους, μετά την ψηφοφορία.
Να σημειωθεί ότι όταν ο πρώην πρωθυπουργός βγήκε από την αίθουσα της ολομέλειας, πολλοί βουλευτές της ΝΔ έσπευσαν να τον χαιρετήσουν.
Πλην του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, προβληματισμό έχουν εκφράσει και έξι κυβερνητικοί βουλευτές. Πρόκειται για τους Μπάμπη Αθανασίου, Μίλτο Χρυσομάλλη και Στράτο Σιμόπουλο οι οποίοι με τοποθετήσεις στην Ολομέλεια της Βουλής επέκριναν τους χειρισμούς της ηγεσίας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που κατέθεσε την τροπολογία αιφνιδιαστικά και χωρίς ενημέρωση και ζήτησαν νομοτεχνικές βελτιώσεις αλλά και τους Θάνο Πλεύρη, Ανδρέα Κατσανιώτη και Κώστα Καραγκούνη που σε συνεντεύξεις εξέφρασαν αντίστοιχους προβληματισμούς.
13 τομές
«Είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει ευκαιρίες, αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και πάει την αγορά εργασίας βήματα μπροστά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σπανάκης, και ανέλυσε τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες προβλέπουν:
– Την χορήγηση επιδόματος μητρότητας ύψους 780 ευρώ το μήνα, δηλαδή ποσό ίσο με τον κατώτατο σήμερα μισθό, και για χρονική διάρκεια 9 μηνών στις αυτοαπασχολούμενες και στις αγρότισσες νέες μητέρες. Επίσης επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε έμμισθες ασφαλισμένες, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν λάμβαναν επίδομα κύησης και λοχείας από το πρώην ΙΚΑ και ΕΔΟΕΑΠ.
– Την χορήγηση εφάπαξ ποσού έως 200 ευρώ για τους περίπου 730.000 συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, οι οποίοι λαμβάνουν σύνταξη έως 1.600 ευρώ. Οι συνταξιούχοι αυτοί, θα το λάβουν με τις συντάξεις του Ιανουαρίου του 2024, δηλαδή πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.
– Ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των κληρικών δίνοντας τους τη δυνατότητα να λάβουν το εφάπαξ τους εφόσον έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους και να συνεχίσουν παράλληλα να εργάζονται ενώ απαλλάσσονται από την παρακράτηση και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίες αφορούν στον κλάδο του εφάπαξ.
– Ενθαρρύνεται η νόμιμη απασχόληση των συνταξιούχων και αυξάνεται σημαντικά το μηνιαίο εισόδημά τους. Προβλέπεται ότι από 1η Ιανουαρίου του 2024 οι συνταξιούχοι, οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν θα λαμβάνουν πλέον το πλήρες ποσό της σύνταξής τους και δεν θα τους γίνεται καμία παρακράτηση. Θα καταβάλλουν μόνο έναν μη ανταποδοτικό πόρο υπέρ του e-ΕΦΚΑ, ίσο με το 10% επί των ασφαλιστικών αποδοχών για τους μισθωτούς.
– Αυξάνεται το όριο των οφειλών των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες και δίνεται η δυνατότητα σε σχεδόν 13.000 επιπλέον δικαιούχους να λάβουν τη σύνταξή τους. Ειδικότερα, αυτοαπασχολούμενοι με οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έως και 30.000 ευρώ και αγρότες με οφειλές ασφαλιστικών εισφορών έως και 10.000 ευρώ, θα μπορούν πλέον να συνταξιοδοτηθούν, εφόσον βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία εξυπηρέτησης των συγκεκριμένων οφειλών τους.
– Καθιερώνονται ενιαίες προϋποθέσεις για τη θεμελίωση δικαιώματος επικουρικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ.
– Θεσπίζεται η δυνατότητα οι άνεργοι να μπορούν να εργαστούν σποραδικά και να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας. Ειδικότερα, ένας άνεργος που παίρνει επίδομα θα μπορεί πλέον να εργάζεται έως 3 φορές την εβδομάδα και συνολικά έως 2 φορές το μήνα και παράλληλα θα λαμβάνει επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα μειώνεται αντίστοιχα προς τις μέρες τις οποίες εργάστηκε.
– Παρέχεται για πρώτη φορά ασφαλιστική κάλυψη σε φοιτητές κατά τη διάρκεια της άσκησής τους για τη λήψη του πτυχίου τους.
– Διατηρείται μέχρι τον Σεπτέμβριου του 2025 η αναστολή αύξησης του επιτοκίου που ισχύει για τις ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το επιτόκιο ρύθμισης διατηρείται στο 5,5% για ρυθμίσεις χρεών με 24 δόσεις και θα ισχύει για ενεργές ρυθμίσεις χρεών αλλά και για νέες που θα υποβληθούν έως τον Σεπτέμβριο του 2025.
– Επιβραβεύονται τα κλιμάκια και οι ομάδες εργασίας του e-ΕΦΚΑ, που εργάζονται για την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συντάξεων, εφόσον επιτευχθούν οι ποιοτικοί στόχοι, λαμβάνοντας ετήσια αποζημίωση μέχρι και 7.200 ευρώ.
– Διατηρούνται ως το τέλος του 2023 σε χαμηλά επίπεδα, οι εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα έως 10 δωματίων ενώ από την 1 η Ιανουαρίου 2024 θα καταβάλλουν τις εισφορές που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτός εάν είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο αγροτών, οπότε θα συνεχίσουν να πληρώνουν τις εισφορές του ΟΓΑ και να διατηρούν καταλύματα έως 10 δωματίων.
– Όσοι εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας τους εξαιρούνται από το δηλούμενο εισόδημα, που υπολογίζεται για την ένταξη στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το ειδικό βοήθημα που τους χορηγείται.
– Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης ενώ δίνεται η δυνατότητα οι ασφαλισμένοι να κατοχυρώνουν από την επαγγελματική τους ασφάλιση, η οποία είναι προαιρετική, μία συμπληρωματική παροχή κατά τη συνταξιοδότησή τους και να αυξήσουν έτσι περισσότερο εισόδημα κατά τη συνταξιοδότησή τους.
Η ρύθμιση για την απασχόληση μεταναστών
«Η ρύθμιση που φέρνουμε δεν είναι νομιμοποίηση, διότι δεν δίνει δικαίωμα μόνιμης διαμονής και ιθαγένειας. Είναι μία περιορισμένη πρωτοβουλία αλλά, σχεδιασμένη και πολύ προσεκτικά προετοιμασμένη, η οποία αφορά εν δυνάμει περί τους 30.000 δικαιούχους. Δεν επιλύει το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών αλλά είναι ένα πρώτο θετικό βήμα στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που έχουμε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου».
Αυτό τόνισε νωρίτερα στη Βουλή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Καιρίδης, υπεραμυνόμενος της τροπολογίας για τους «εργάτες γης», και κατηγορώντας όσους διαφωνούν ότι «είτε δεν θέλουν να την διαβάσουν, είτε δεν ξέρουν να τη διαβάζουν, είτε επιμένουν σε πράγματα που δεν υπάρχουν».
Τα τρία πρώτα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν το 2024
Με τρία νομοσχέδια θα ανοίξει η Βουλή τον νέο χρόνο. Στις επιτροπές θα εισαχθούν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων τρία νομοσχέδια: Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση και το σχέδιο νόμου για την Επιστολική Ψήφο.
Στη Διάσκεψη των Προέδρων, ενημερώθηκαν σχετικά με τον προγραμματισμό του νομοθετικού έργου τα μέλη της από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα.
Διαβάστε ακόμη
Τράπεζες: «Πόλεμος» για τα επιχειρηματικά δάνεια – Στο 1,5% το spread για το top 50 των εταιρειών
Γιατί οι ΗΠΑ και η Γουινέα θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση πετρελαίου για το 2024
Εκθεση για τις συντάξεις: «Πρωταθλητές» στις ασφαλιστικές εισφορές οι Έλληνες (γραφήματα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ