search icon

Πολιτική

Πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη: Τα περιθώρια συναίνεσης και το… μόνιμο μπρα ντε φερ στη Βουλή

Το ΠΑΣΟΚ καταθέτει νέα τροπολογία για τα εργασιακά και ο Ανδρουλάκης θα την υποστηρίξει με ομιλία στην Ολομέλεια

Την πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση και ενώ εξελίσσεται ένα καθημερινό μπρα ντε φερ της κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ  θα έχουν σήμερα στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.

Η πρώτη κρούση έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 όταν εκλέχτηκε για πρώτη φορά ο κ. Ανδρουλάκης αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αλλά το τετ-α-τετ στο πρωθυπουργικό γραφείο άργησε τρία χρόνια, αφού τα γεγονότα και οι απανωτές εκλογικές αντιπαραθέσεις που ακολούθησαν, κάθε άλλο παρά διευκόλυναν τον προγραμματισμό του. Η επανεκλογή Ανδρουλάκη σήμανε ωστόσο την αντίστροφη μέτρηση και έτσι, μετά από την ανταπόκριση του κ. Ανδρουλάκη στο κάλεσμα του πρωθυπουργού, κλείστηκε το ραντεβού, στο οποίο θα αναζητηθούν πεδία συνεννόησης για τα μείζονα εθνικά και θεσμικά θέματα.

Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για το πρόσωπο που θα προτείνει για την Προεδρία της Δημοκρατίας και έχει δηλώσει ότι τα αποκαλυπτήρια του ονόματος θα γίνουν όχι νωρίτερα από τον Ιανουάριο. Εκτός από τα εθνικά (για τα οποία το ΠΑΣΟΚ αναμένει αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών στις 11 Δεκεμβρίου) και τα άλλα μεγάλα ζητήματα όπως είναι η οικονομία, η κοινωνική πολιτική και το κράτος δικαίου, ο κ. Ανδρουλάκης προτίθεται να καταθέσει δύο προτάσεις. Η μία αφορά στην αναθεώρηση του Συντάγματος και στην ανάγκη επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με περισσότερες δικλείδες ασφαλείας για τη διάκριση των εξουσιών- δηλαδή να μην επιλέγεται από ένα κόμμα και μία κυβέρνηση. Η άλλη πρόταση αφορά στο δημογραφικό ζήτημα που σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετωπίζεται μόνο με ad hoc πρωτοβουλίες αλλά σε ένα βάθος χρόνου. Μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι χρειάζεται ένα ευρύτερο consensus- μια συμφωνία ευρύτερης στρατηγικής, από τη στιγμή που συνολικά το πολιτικό σύστημα πιστεύει ότι πρόκειται για ένα μεγάλο εθνικό θέμα. «Τα επόμενα χρόνια όποιος κι αν είναι στη θέση του πρωθυπουργού πρέπει να έχει μία πυξίδα στρατηγικής για να μπορούμε να βελτιώσουμε γρήγορα το δημογραφικό μας. Σε άλλη περίπτωση, το δημογραφικό θα είναι η καταστροφή οποιασδήποτε οικονομικής ανάπτυξης», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.

Κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι συναινέσεις χρειάζονται και για την προώθηση στη βουλή σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αναμένοντας από τον πρωθυπουργό ότι θα θέσει το θέμα και κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναμένουν από τον κ. Ανδρουλάκη ότι θα θέσει μεταξύ άλλων και το θέμα των υποκλοπών, χωρίς όμως οι επισημάνσεις του να είναι αυτοαναφορικές. Άλλα στελέχη, όπως ο Νίκος Χριστοδουλάκης θα ήθελαν ο πρωθυπουργός «να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για την τύχη των Γλυπτών του Παρθενώνα» μετά και τη χθεσινή συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Το σίγουρο είναι ότι για την προεδρική εκλογή, όσο κι αν είναι ένας από τους πρώτους «σταθμούς» του 2025, δεν θα αφιερώσουν αρκετό χρόνο από τη συνάντησή τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείεται κάθε  σχετική νύξη για το θέμα πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως θεωρείται δεδομένη η πρόθεση και των δύο πλευρών να μην τροφοδοτήσουν στη συνέχεια με «διαρροές» τη σεναριολογία πριν λάβουν τις αποφάσεις τους. Ο μεν πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι έτοιμος να κάνει συζήτηση για το «προεδρικό» αυτήν τη στιγμή με τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος διευκρινίζει ότι: «Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά στον σωστό χρόνο». Μάλιστα η κίνηση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θόδωρου Μαργαρίτη να προτείνει και ονόματα υποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια της Χαριλάου Τρικούπη. «Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να παίζει ο οποιοσδήποτε δημόσια την κολοκυθιά», έλεγαν από τη Δευτέρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

«Θα μπορούσαν τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης να διατυπώσουν μια κοινή πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας», πρότεινε ο Θόδωρος Μαργαρίτης και στη συνέχεια μιλώντας στο Mega υποστήριξε: «Θα είχε κανείς αντίρρηση για την υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου της ΑΔΑΕ;» Ο κ. Μαργαρίτης επέμεινε διευκρινίζοντας  ότι «Υπάρχουν πρόσωπα που συζητιούνται και από τον πολιτικό κόσμο και από τα κοινωνικά κινήματα και από τον κόσμο της Νομικής Επιστήμης. Δεν είμαι όμως εγώ αυτός που θα πάρει την απόφαση αλλά ο Νίκος Ανδρουλάκης». Την πρόταση Ράμμου επανέφερε χθες ο αρχηγός της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, καλώντας και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να την στηρίξουν. «Το ΠΑΣΟΚ θα τοποθετηθεί θεσμικά και με σοβαρότητα στον κατάλληλο χρόνο. Οι δημόσιες αναφορές σε ονοματολογία αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι δεν ενισχύουν το κύρος του θεσμού ούτε και τα πρόσωπα», επανέλαβαν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου, Κώστας Τσουκαλάς πρόσθεσε ότι «βεβιασμένες κινήσεις δυστυχώς μπορεί να «κάψουν» πρόσωπα».

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ μέχρι στιγμής έχει διατυπώσει την άποψη ότι το προτεινόμενο από τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της κεντροδεξιάς παράταξης πρόσωπο πρέπει να έχει κεντροαριστερό προφίλ. Πληροφορίες  αναφέρουν ότι εφόσον ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να προτείνει κεντροδεξιό υποψήφιο πρόεδρο, τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα παρουσιάσει τη δική του εισήγηση για το προεδρικό μέγαρο- όπως έκανε το 2015 και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά προτείνοντας τον Νίκο Αλιβιζάτο απέναντι στην πρόταση της ΝΔ για τον Προκόπη Παυλόπουλο (που δεν ψήφισε ο τότε βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης).

Το ΠΑΣΟΚ εν τω μεταξύ συνεχίζει στη βουλή τη στρατηγική του μόνιμου κοινοβουλευτικού πινγκ πονγκ με την κυβέρνηση για θέματα καθημερινότητας, προκειμένου να αναδείξει το διαφορετικό πρόσημο της δικής του πολιτικής πρότασης. «Αυτό καταδεικνύεται τις τελευταίες εβδομάδες με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την έκτακτη εισφορά στα κέρδη των τραπεζών προκειμένου να ασκηθεί πίεση για τη μείωση των χρεώσεων αλλά και της επιτοκιακής διαφοράς, την αναστολή της golden visa σε δήμους με ραγδαία αύξηση των ενοικίων, την εδώ και τρία χρόνια κατατεθειμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες από το ράλι της ακρίβειας αλλά και την πρωτοβουλία για τη συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους», εξηγούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την επισήμανση ότι πρόκειται για πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην ανάσχεση της ραγδαίας αύξησης του κόστους ζωής των πολιτών που είναι απογοητευμένοι από τα πενιχρά αποτελέσματα της κυβερνητικής πολιτικής.

Νέα κόντρα στη βουλή μετά από το ραντεβού

Σήμερα το απόγευμα – μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο- ενδέχεται να εξελιχθεί μία νέα μονομαχία στην Ολομέλεια, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλουν να υποστηρίξουν σθεναρά τις απόψεις τους για τα εργασιακά, δηλαδή για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις, με αφορμή το υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα στρώσει το έδαφος της αντιπαράθεσης με την κατάθεση μίας ακόμη τροπολογίας, αυτή τη φορά για τα εργασιακά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη

Πολιτικό χάος στη Νότια Κορέα: Η Κεντρική Τράπεζα υπόσχεται μέτρα για τη σταθερότητα των αγορών

Νέο πακέτο μέτρων για τις τράπεζες – Ποιες αλλαγές εξετάζει η κυβέρνηση

«Αλγόριθμος» θα βγάζει αντικειμενικές αν έχουν καταπέσει με δικαστικές αποφάσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version