search icon

Πολιτική

Πρόταση μομφής: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής – Δείτε live

Σε θέση μάχης η κυβέρνηση - Στο βήμα ο Κώστας Καραμανλής, αύριο η τοποθέτηση του πρωθυπουργού

Σε θέση μάχης μπήκε από χθες η κυβέρνηση με φόντο την πρόταση μομφής που κατέθεσαν εν τέλει τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως έδειξε και η σκληρή στάση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη που ανέλαβε να «υποδεχθεί» από κυβερνητικής πλευράς το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που βρίσκεται από χθες και πάλι στην Ελλάδα, μετά την επιστροφή του από τον Καναδά, θα παρακολουθεί τη διαδικασία και ετοιμάζεται αύριο να εκπέμψει σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ αναβλήθηκε και το υπουργικό συμβούλιο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα και θα περιλάμβανε και την ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, αναμένεται να δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα από βήματος της Βουλής. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση, η οποία δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία. Με αυτή την αναφορά, τα εν λόγω στελέχη βάζουν στο στόχαστρο ιδίως τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην πρόταση μομφής, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Τριαντόπουλος: Δεν υπήρχαν εντολές για διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, ακολουθήσαμε το πρωτόκολλo

Aβάσιμους χαρακτήρισε ο Χρήστος Τριαντόπουλος τους ισχυρισμούς για την διαμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, εξηγώντας ότι ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα και έγιναν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται βάσει σχεδίου όταν υπάρχουν απώλειες ανθρωπίνων ζωών. Υπογράμμισε ότι δεν υπήρχαν εντολές, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι επιχειρούν να τροφοδοτούν τους ισχυρισμούς τους με σενάρια και παραφιλολογίες αλλά και fake news που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα με σκοπό να στηρίξουν το αφήγημα που τους εξυπηρετεί.

Από το βήμα της Βουλής επιτέθηκε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι πριν 5 χρόνια ξεκίνησε η εμπλοκή του στην πολιτική, «για εμένα η πολιτική δεν είναι επάγγελμα, η καρέκλα δεν είναι αυτοσκοπός. Εσείς που διακινείται αυτά έχετε στόχο την καρέκλα, είναι ένα μέσο να φτάσετε στην καρέκλα και επιστρατεύετε ότι μπορείτε για να φτάσετε εδώ», επεσήμανε λέγοντας ότι επιλέγουν να επιτεθούν στον ίδιο προσωπικά, στην κυβέρνηση αλλά και τον πρωθυπουργό

Όπως εξήγησε, ο ίδιος επιλέγει πάντοτε να απαντήσει θεσμικά από την αίθουσα της Βουλής, κάτι που επιχείρησε να κάνει και σήμερα στο πλαίσιο της τοποθέτησης του στην εν εξελίξει συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρέθηκε στη Λάρισα λίγες ώρες μετά το δυστύχημα για τον συντονισμό και την στήριξη των οικογενειών. «Βρέθηκα εκεί ως μέλος κυβερνητικού κλιμακίου. Ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα η φιλοξενία των συγγενών διασταυρώσεις και αναγνωρίσεις των θυμάτων. Την στήριξη συγγενών θυμάτων και συγγενών», είπε χαρακτηριστικά.

Μετά την τοποθέτηση του αντιπαρατέθηκε με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύση Καλαματιανό. Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ερωτήματα προς τον υφυπουργό επικαλούμενος τοποθετήσεις του στα μέσα ενημέρωσης για την αναμόρφωση του χώρου μετά το δυστύχημα καθώς και την εμπλοκή του ονόματος του από τον πρώην περιφερειάρχη, Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Ο κ. Τριαντόπουλος, επέμεινε στην θέση του λέγοντας ότι από μια 15λεπτη παρέμβαση του ο κ. Καλαματιανός επέλεξε να αναφερθεί σε 2-3 σημεία. «Προχωράτε σε κοπτοραπτική που τροφοδοτεί το αφήγημα σας» σημείωσε και εξήγησε ότι μετέφερε στην κοινή γνώμη την ενημέρωση που είχαν και οι ίδιοι. Ταυτόχρονα, απάντησε στην ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για την δικαιοσύνη λέγοντας «χαίρομαι που αναφέρεστε στην δικαιοσύνη και δεν την αντικαθιστάτε». Επανέλαβε ότι για την διαμόρφωση του χώρου έχουν δοθεί απαντήσεις αρμοδίων και συμπλήρωσε πως ο ίδιος δεν συμμετείχε στο συντονιστικό. «Εσείς πιστεύετε ότι δούλευαν για να συγκαλύψουν τι;», αντέτεινε προς τον Διονύση Καλαματιανό.

«Δεν μου απαντήσατε για την έννοια της αποκατάστασης. Ποιοι αποφάσισαν; Οι επιχειρησιακοί; Ποιους εννοείτε; Είστε έτοιμος να πάτε στην δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε ο κ. Καλαματιανός με τον κ. Τριαντόπουλο να καταλήγει: «Υπάρχει κάποιο στοιχείο; Μπορεί οι αλήθειες να μην ανταποκρίνονται στο αφήγημα σας, δεν χρειάζεται όλοι να ταιριάζουν με το δικό σας αφήγημα».

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει ανώτερη κυβερνητική πηγή στο protothema.gr, αναμένεται να δώσει απαντήσεις για όλους και για όλα από βήματος της Βουλής. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά σοβαρή συζήτηση, η οποία δεν προσφέρεται για τυμβωρυχία. Με αυτή την αναφορά, τα εν λόγω στελέχη βάζουν στο στόχαστρο ιδίως τον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος και πρωτοστάτησε στην πρόταση μομφής, λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα».

Είναι ενδεικτική η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Ανδρουλάκη «εντολοδόχο συγκεκριμένων συμφερόντων», αποδίδοντας έτσι στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ρόλο «μπροστινού». Ο κ. Ανδρουλάκης, από την άλλη, κάλεσε την κυβέρνηση να «μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια», όταν αναφέρεται σε συμφέροντα και έκανε λόγο για αθλιότητες που διακινούνται. Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί ευθέως στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ενώ από την κυβέρνηση τον εγκαλούν ότι…τώρα θυμήθηκε την πρόταση μομφής, ενώ ως τώρα έχει γίνει εξαντλητική συζήτηση στη Βουλή για την τραγωδία των Τεμπών.

Ομάδα κρούσης

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν ήδη οι πρώτες συσκέψεις του κ. Μητσοτάκη με στενούς του συνεργάτες, όπως με τον Γιάννη Μπρατάκο, τον Σταύρο Παπασταύρου, τον Παύλο Μαρινάκη και τον Άκη Σκέρτσο, ενώ ανοιχτή γραμμή υπάρχει με τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλη Μπεκίρη και τον γραμματέα της Βουλής Γιώργο Μυλωνάκη. Η «ντιρεκτίβα» του Μαξίμου είναι να εγγραφούν ως ομιλητές όσο το δυνατόν περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές και υπουργοί, οι οποίοι θα υπεραμυνθούν του κυβερνητικού έργου, μετατρέποντας de facto την πρόταση δυσπιστίας σε ψήφο εμπιστοσύνης.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

 

Exit mobile version