search icon

Πολιτική

Προϋπολογισμός: Το Μαξίμου με το βλέμμα στη Βουλή για την κορυφαία αναμέτρηση

Οι οδηγίες Μητσοτάκη και οι τελικές αποφάσεις για νέα μέτρα, λίγο πριν από την επίσημη αφετηρία της προεκλογικής μάχης - Όλο το ρεπορτάζ

Μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις όσον αφορά στην ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης βρίσκεται το Μέγαρο Μαξίμου, εν’ αναμονή και των εισηγήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τις σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ήδη συγκεντρώσει προτάσεις από τους υπουργούς και επεξεργάζονται σενάρια για μια σειρά μέτρων, που συμβαδίζει με τη λογική αξιοποίησης κάθε δυνατότητας προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα αποφασίσει βέβαια για το τελικό πακέτο, το οποίο και θα ανακοινώσει κατά την καθοριστικής σημασίας ομιλία του στη βουλή πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2023. Λίγο πριν την επίσημη αφετηρία της προεκλογικής μάχης, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει να ανάψει το «πράσινο φως» στο επιτελείο του για λελογισμένες παροχές, προς την κατεύθυνση που έδειξε από τη ΔΕΘ το φετινό Σεπτέμβρη. Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν τις αναφορές στα πιθανά σενάρια, διατηρούν χαμηλούς τόνους, δεν προεξοφλούν εξαγγελίες και αφήνουν στον πρωθυπουργό τις κομβικού χαρακτήρα επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου ξέρει ότι το κλείσιμο της πενθήμερης κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας (το Σάββατο 17 Δεκέμβρη) παραπέμπει σε ένα προνομιακό πεδίο για την κυβέρνηση, στο οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την κυρίαρχη εικόνα του στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Η αναμέτρηση με τις θέσεις της αντιπολίτευσης και δη της αξιωματικής θα αποδείξει -σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- ότι ο πρωθυπουργός έχει και ακολουθεί ένα στιβαρό σχέδιο στήριξης των πολιτών και της προοπτικής ανάπτυξης της χώρας. Θα αναφερθεί στο πλάνο και στις στρατηγικού χαρακτήρα στοχεύσεις της «επόμενης μέρας», αλλά και θα ανακοινώσει μέτρα εντός του υπάρχοντος δημοσιονομικού πλαισίου (σε συνέχεια αυτών που περιέγραψε στη ΔΕΘ και έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται).

Ο προσδιορισμός για παράδειγμα της αύξησης του κατώτατου μισθού αποτελεί για κάποιους το «κλειδί» των εξελίξεων αλλά δεν είναι το μόνο υπό εξέταση ζήτημα. Έμπειρο κυβερνητικό στέλεχος επισημαίνει ότι το δίλημμα σχετικά με τις εξαγγελίες που παραμένει στο τραπέζι είναι εάν θα γίνουν σταδιακά ή εάν θα ανακοινωθούν στο σύνολό τους πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού. Είναι σίγουρο ωστόσο ότι μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου θα πάρουν την εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση ύψους 600 ευρώ οι μάχιμοι αστυνομικοί και λιμενικοί και θα «τρέξει» η παράταση στο πλαφόν της αύξησης κατά 3% στα ενοίκια της επαγγελματικής στέγης. «Το δικαιούνται και με το παραπάνω, με βάση την πλάτη που έβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στην ελληνική κοινωνία», υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για την ενίσχυση του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ και του Λιμενικού Σώματος και υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις για ενισχύσεις στους μισθούς είτε άμεσα, είτε έμμεσα λόγω της μείωσης των φόρων, των ασφαλιστικών εισφορών κα. Στο υπό εξέταση πλάνο είναι και η ενεργοποίηση του νόμου για ένα μπόνους επίτευξης στόχων στον Δημόσιο Τομέα, που μπορεί να καταλήξει σε ένα πριμ δύο μισθών για περίπου 50 χιλιάδες εργαζόμενους. Στα σκαριά είναι οι αυξήσεις από τη Πρωτοχρονιά των αποδοχών, με δικαιούχους τους συνταξιούχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις, η επιταγή ακρίβειας στους ευάλωτους και η πιθανή επέκταση κα.

Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι το πλάνο θα πάρει την τελική του μορφή σε συσκέψεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες, όπου και θα εξεταστούν αναλυτικά όλες οι προτάσεις των αρμόδιων υπουργών. «Οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται από την Κυβέρνηση προς όφελος της κοινωνίας. Δεν είναι αυτή την ώρα κάτι ώριμο και έτοιμο προκειμένου να μπορεί να προσδιοριστεί και να ανακοινωθεί. Ό,τι δυνατότητα υπάρχει, αξιοποιείται πάντοτε με τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο», εξηγεί ο κ. Γιάννης Οικονόμου επαναλαμβάνοντας ότι αναμένονται και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και της δύσκολης συγκυρίας.

«Εμείς, εδώ την Ελλάδα, με το μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων μπορούμε να έχουμε λογαριασμούς στα σπίτια μας οι οποίοι είναι δεύτεροι, τρίτοι, φθηνότεροι σε όλη την Ευρώπη, έχουμε δείξει το δρόμο. Αυτό το μοντέλο το υιοθετούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς θα επιμείνουμε στις απόψεις μας όχι από κάποια είδους εμμονή, αλλά γιατί αυτές οι απόψεις μπορούν να δώσουν μία ουσιαστική διέξοδο έτσι ώστε οι κοινωνίες και οι άνθρωποι να στηριχτούν όπως πρέπει. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στο ενεργειακό κομμάτι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να στηρίζει την ελληνική κοινωνία», επιμένει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναγνωρίζοντας ότι το εισαγόμενο πρόβλημα της ακρίβειας σε διάφορες πτυχές του οικονομικού βίου εξακολουθεί να υπάρχει και να απαιτεί γρήγορες, υπεύθυνες και αποφασιστικές λύσεις, για την προστασία ιδίως των ευάλωτων νοικοκυριών.

Διαβάστε ακόμη: 

Οικογένεια Κουτρουλιά: Βγαίνει στο σφυρί το Palmie bistro στο Κεφαλάρι (pics)

Ιμπραήμ Ερντέμογλου: Ο Τούρκος μεγιστάνας που ζητά να μην… αγοράζουν τις μετοχές του (pics)

Ποια κρίση; 60.225 θέσεις εργασίας έμειναν φέτος κενές στα ελληνικά ξενοδοχεία (πίνακας)

Exit mobile version