search icon

Πολιτική

Πώς «ναυάγησε» η πρόταση μομφής: Ούτε διαρροές από τη γαλάζια Κ.Ο., ούτε αντικυβερνητικό μέτωπο

Με 156 -142 ψήφους η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση - Υψηλοί προεκλογικοί τόνοι στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα

Χωρίς ουσιαστικό πολιτικό αντίκρισμα κατέληξε η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την ταλαιπωρία που υπέστησαν χιλιάδες πολίτες οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας από τα προβλήματα που προκάλεσε ο χιονιάς που κατ΄ ευφημισμόν αποκλήθηκε «Ελπίς».

Οι ελπίδες που καλλιέργησε η ηγεσία της Κουμουνδούρου αφενός για να πληγεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και αφετέρου για να σχηματιστεί ένα μέτωπο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δεν ευοδώθηκαν.

πό την μια, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει τις κυβερνήσεις να μην πλήττονται από τις προτάσεις μομφής, πολύ περισσότερο όταν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει άρδην οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εκλογικό σώμα.

Από την άλλη, ούτε ο ελάσσων στόχος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να επιτυγχάνεται από τη στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν μεν υπέρ της πρότασης μομφής, έσπευσαν, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο, να τηρήσουν ευδιάκριτες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον στόχο της για δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου.

Η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 142 θετικές ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, έναντι 156 αρνητικών από τους βουλευτές της ΝΔ, μιας λευκής από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος επιβεβαίωσε την πορεία απομάκρυνσής του από το κυβερνών κόμμα και με απούσα την Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεψαν να τοποθετηθεί έστω και με επιστολική ψήφο.

Από τη συζήτηση που προηγήθηκε δεν έλειψαν οι εντάσεις και το κλίμα της οξείας αντιπαράθεσης, που μαρτυρούσε ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να στηθούν οι κάλπες, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο που, ωστόσο, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν θα διαρκέσει λίγους μήνες ή αν οδηγηθούμε στο τέλος της τετραετίας, έπειτα από ενάμιση χρόνο, όπως επαναλαμβάνουν από την κυβερνητική ηγεσία.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησαν κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Έσπευσαν, όμως, ταυτόχρονα να λάβουν τις δέουσες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση με πιο χαρακτηριστική τη θέση του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν υιοθετούν το αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version