Νέες αποκαλύψεις για το Καταρ-gate το σκάνδαλο δωροδοκίας που έχει συγκλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο οποίο εμπλέκεται η Εύα Καϊλή κάνει την Πέμπτη (16/2) το Politico επικαλούμενο διεθνές ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε στις 10 Φεβρουαρίου από τον εισαγγελέα διαφθοράς του Βελγίου, Μισέλ Κλεζ, για τον Ιταλό ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτζολίνο.
Στο ένταλμα σύλληψης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνονται τα ονόματα της Μαρί Αρενά και της Αλεσάντρα Μορέττι – η δεύτερη είναι μια από τους ευρωβουλευτές που υπέγραψαν την επιστολή για την αποφυλάκιση της Εύας Καϊλή – για τις οποίες αναφέρεται ότι αποτελούν μέρος μιας τετράδας, μαζί με τον Κοτζολίνο και τον Μαρκ Ταραμπέλα. Η τετράδα αυτή, σύμφωνα με το ένταλμα σύλληψης, παρουσίαζαν τις θέσεις του πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, του ατόμου που θεωρείται ως ο «εγκέφαλος» του δικτύου και ο οποίος έχει προχωρήσει σε συμφωνία με τις βελγικές αρχές για να «πέσει στα μαλακά».
Ξεχωριστό κεφάλαιο, σύμφωνα με το Politico, αποτελεί το Μαρόκο και ο ρόλος που διαδραμάτισε στο σκάνδαλο εξαγοράς επιρροής στο ευρωκοινοβούλιο.
«Το έγγραφο αποκαλύπτει ότι σε μια υποκλαπείσα συνομιλία, Παντσέρι και Τζόρτζι (σ.σ. ο σύντροφος της Εύας Καϊλή) συζητούσαν το πώς θα προωθούσαν τα σύμφέροντα του Μαρόκου τοποθετώντας είτε τον Κοτζολίνο είτε την Καϊλή σε μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που ερευνούσε την χρήση του λογισμικού Pegasus για το χακάρισμα τηλεφώνων δημοσιογράφων, ακτιβιστών και πολιτικών» αναφέρει το δημοσίευμα του Politico.
Σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί σε διεθνή μέσα ενημέρωσης το Μαρόκο εξετάζεται αν χρησιμοποίησε αυτό το λογισμικό για να προχωρήσει σε υποκλοπές της ισπανικής κυβέρνησης.
Στο ίδιο ένταλμα αναφέρεται ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι κατάφερε να σταματήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το να εκδώσει ψήφισμα που δεν ήταν υπέρ του Μαρόκου και ενημέρωσε τον Παντσέρι γι’ αυτό τον Μάιο του 2022.
Στο δικαστικό έγγραφο αναφέρονται, δε, και δύο ονόματα Μαροκινών ο ρόλος των οποίων θεωρείται κρίσιμος για τη λειτουργία του παράνομου δικτύου: ο πράκτορας Μοχάμεντ Μπελαρέκ, με τον κωδικό Μ118 που ήταν γνωστός στις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, και ο πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, Αμπντεραχίμ Ατμούν.
Ο τελευταίος φέρεται να διαδραμάτιζε έναν σημαντικό ρόλο δίνοντας χρήματα και εκτιμάται ότι ενεργούσε στενά με τις μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου σε συνεργασία με τον Μπελαρέκ.
Καθυστερεί η τρίτη ακρόαση για την αποφυλάκισή της – Εξαίρεση του εισαγγελέα Κλεζ ζήτησε ο Ταραμπέλα
Με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας θα ξεκινήσει η τρίτη μετά τη φυλάκισή της για το σκάνδαλο Καταρ-gate ακρόαση της Εύας Καϊλή από το προδικαστικό συμβούλιο των Βρυξελλών.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ η «γραμμή» που θα ακολουθήσει ο νέος συνήγορος της κυρίας Καϊλή θα είναι ότι είναι μητέρα και η θέση της είναι στο σπίτι με το παιδί της.
«Είναι μητέρα ενός παιδιού που αυτή τη στιγμή το έχει ο παππούς της. Η θέση της Εύας Καϊλή είναι στο σπίτι» δήλωσε ο αποκαλούμενος και «δικηγόρος του διαβόλου» σύμφωνα με τον οποίο το αίτημα της πλευράς Καϊλή θα είναι η αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.
Η σημερινή διαδικασία, πάντως, έχει μια διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες καθώς είναι απών ο Βέλγος εισαγγελέας διαθφοράς, Μισέλ Κλεζ, που ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης που οδήγησε στις συλλήψεις για το Qatargate.
Αιτία της απουσίας Κλεζ το αίτημα εξαίρεσης το οποίο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο δικηγόρος του συλληφθέντα για το σκάνδαλο ευρωβουλευτή, Μαρκ Ταραμπέλα.
Σημειώνεται, δε, ότι αν η απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου είναι εκ νέου αρνητική για την Εύα Καϊλή, τότε η υπόθεσή της θα συζητηθεί εκ νέου μετά από δύο μήνες και όχι έναν όπως είχε συμβεί τις προηγούμενες δύο φορές. Ωστόσο η πλευρά της κυρίας Καϊλή διατηρεί το δικαίωμα υποβολής έφεσης εντός 24 ωρών μετά την απόφαση.
Η σημερινή ημέρα είναι έτσι κι αλλιώς πολύ καθοριστική για τις δικαστικές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση, καθώς μπροστά στο προδικαστικό συμβούλιο θα βρεθούν και άλλοι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης. Ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και φερόμενος ως ιθύνων νους του δικτύου Αντόνιο Παντσέρι και ο Βέλγος ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή και κρατείται στις φυλακές του Σεν-Ζιλ. Ο Ταραντέλα έπεσε στα χέρια των αρχών μετά τις καταθέσεις του Παντσέρι, ο οποίος έχει κάνει συμφωνία με τις βελγικές αρχές, ώστε με αντάλλαγμα μία ευνοϊκή αντιμετώπιση να δώσει στοιχεία για τη δράση του κυκλώματος με τις δωροδοκίες. «Ο Παντσέρι τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», δήλωσε με έμφαση ο δικηγόρος του Ταραντέλα, Μαξίμ Τόλερ, λίγο μετά τις δραματικές εξελίξεις για τον ευρωβουλευτή.
Το μεγάλο ενδιαφέρον και ίσως το πλέον κρίσιμο κομμάτι του παζλ για την κυρία Καϊλή είναι τι έχει ή τι προτίθεται να καταθέσει γι’ αυτήν ο Παντσέρι, κάτι που πιθανόν θα επηρεάσει την απόφαση του προδικαστικού συμβουλίου για τη συνέχιση ή όχι της κράτησής της.
Διαβάστε ακόμη
Οι 5+1 κορυφαίες διαδρομές για οδήγηση στην Ελλάδα – Δάση, υπέροχα χωριά και συγκλονιστική θέα
Κατασκευές: Κύμα ανησυχίας πώς θα γεμίσουν με εργατικό και τεχνικό προσωπικό τα εργοτάξια