Για τα αλματώδη βήματα στην ψηφιακή μετάβαση της χώρας έκανε λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε συζήτηση στο ετήσιο διεθνές διαδικτυακό συνέδριο «Athens Democracy Forum», που διοργανώνεται από το Democracy & Culture Foundation σε συνεργασία με τους New York Times στην Αθήνα, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου 2021 με κεντρικό θέμα «Ανθεκτικότητα και Ανανέωση».
Όπως επεσήμανε, στις προτεραιότητες της στρατηγικής του υπουργείου είναι να γίνει πιο εύκολη η ζωή των πολιτών, να χρησιμοποιηθούν απλά τεχνολογικά εργαλεία για να αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες στους πολίτες και ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρούν με το κράτος.
«Ο πολίτης βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Άλμα στις ψηφιακές συναλλαγές
Παράλληλα, ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και τη λειτουργία του gov.gr, το οποίο ξεκίνησε με 503 διαθέσιμες υπηρεσίες και σήμερα αριθμεί περίπου τις 1.300.
Στο μεταξύ, έκανε λόγο και για την εκτίναξη στις ψηφιακές συναλλαγές, σημειώνοντας ότι «από τα 8,8 εκατ. του 2018 έχουμε 150 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές σε ένα εξάμηνο τη φετινή χρονιά».
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης υπογράμμισε ακόμη τον ρόλο της τεχνολογίας την περίοδο της πανδημίας, αναφερόμενος στον 5ψηφιο αριθμό 13033, με τον οποίο οι πολίτες μπορούσαν να μετακινηθούν μόνο με ένα γραπτό μήνυμα, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την καινοτομία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης όσον αφορά στο 5G, με τη δημιουργία το ταμείου «Φαιστός», το οποίο θα επενδύει σε εταιρείες και εφαρμογές που θα αναπτύσσουν εφαρμογές πάνω στην τεχνολογία 5G.
Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Όπως επεσήμανε ο υπουργός, το επόμενο βήμα είναι η Ελλάδα να μη χάσει το τρένο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.
«Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία δεν είναι ουδέτερη, έχει τη δύναμη να βοηθήσει στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, μπορεί να περιορίσει τις ανισότητες και να βοηθήσει άτομα με αναπηρίες να έχουν ίση πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, μπορεί να ενισχύσει την εμπιστοσύνη πολιτών στη διαφάνεια υπηρεσιών, αλλά και να φέρει πιο κοντά στο κράτος πολίτες που κατοικούν στο εξωτερικό», επισήμανε ο υπουργός.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το Εθνικό Σχέδιο για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η χώρα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην πρόκληση να μη “χάσει το τρένο” της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, αυτή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Είμαστε παρόντες στον διάλογο και έτοιμοι να υλοποιήσουμε τη μεγάλη μας επιθυμία να επωφεληθούμε από αυτή την επανάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Yuval Harari: Να υπάρχει δημόσιος διάλογος
To φετινό «Athens Democracy Forum», έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, εστιάζει στην ελπιδοφόρα προοπτική που προσφέρει η δημοκρατία παρά τις προκλήσεις του λαϊκισμού, της αστοχίας της οικονομικής πολιτικής και της πόλωσης, σε ένα περιβάλλον που ορίζεται από τη δραματική άνοδο των ανισοτήτων, την κλιματική αλλαγή, την αμφισβήτηση των παγκόσμιων θεσμών, την πανδημία και την μετανάστευση.
Το Forum φιλοδοξεί να διερευνήσει πρακτικές και εφικτές λύσεις για να απαλυνθούν οι επιπτώσεις αυτών των πολυεπίπεδων κρίσεων.
Στο συνέδριο συμμετέχουν κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες της πολιτικής, των επιχειρήσεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του χώρου της τέχνης, ακτιβιστές και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, που παρουσιάζουν τις θέσεις τους στο forum ανταλλάσσοντας απόψεις και επιχειρώντας να προδιαγράψουν σχέδια λύσης σε κρίσιμα θέματα όπως κλιματική αλλαγή, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η σχέση δημοκρατίας με την τεχνολογία.
Από την πλευρά του, ο ιστορικός και συγγραφέας Yuval Noah Harari έκανε αναφορά στο πολίτευμα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην αρχαία Ελλάδα, λέγοντας ότι για να έχεις δημοκρατία χρειάζεται να υπάρχει δημόσιος διάλογος.
Η Dubravka Šuica, αντιπρόεδρος για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο ψηφιακή, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι να ακουστεί η φωνή των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά κυρίως να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της εκπαίδευση των πολιτών της ΕΕ από μικρή ηλικία, ώστε να συμμετέχουν ενεργά ως μελλοντικοί πολίτες στις δημοκρατικές διαδικασίες.
Διαβάστε ακόμη
JPMorgan: Τα διαγράμματα που εξηγούν το χάος στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα
Lamda Development: Κέρδη ρεκόρ στο α’ εξάμηνο με όχημα το Ελληνικό
Online κατάθεση πινακίδων: Η διαδικασία και όσα πρέπει να γνωρίζετε