Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους έχει επιτρέψει στους πολίτες να διενεργούν 500 εκατ. ηλεκτρονικές συναλλαγές το χρόνο από 18 εκατ. το 2018, τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά την ομιλία του στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας, αναφερόμενος στο σημαντικό έργο που έχει παραχθεί στην ψηφιακή διακυβέρνηση.
«Γλυτώνουμε 60 ουρές σε κάθε Έλληνα πολίτη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως, όταν ανέλαβε η ΝΔ την διακυβέρνηση της χώρας «υπήρχε το πρωταρχικό αίτημα να πάψει το κράτος μας να είναι ουραγός της Ευρώπης και να γίνει αρωγός στον πολίτη» και πρόσθεσε «Ολη αυτή η προσπάθεια χτίστηκε σε μια συμφωνία Αλήθειας με τους πολίτες. Η Αλήθεια απαιτεί σκληρές αποτυπώσεις. Υπήρχαν αυτά τα 2,5 χρόνια, επιτυχίες, μεγάλες παρεμβάσεις σε έκτακτα ζητήματα που ανέκυψαν. Στον Εβρο, στην πανδημία, στους εμβολιασμούς και παράλληλα στις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις»..
«Είμαστε σε μια εποχή αναδυόμενων κρίσεων. Τα κράτη μετατρέπεται σε όργανα διαχείρισής τους. Είτε μιλάμε για πανδημία είτε για ενεργειακή κρίση, υβριδικές απειλές στα σύνορά μας, κυβερνοεπιθέσεις, κλιματική κρίση. Τα κράτη μετατρέπονται σε οργανισμούς διαχείρισης τέτοιου τύπου κρίσεων» ανέφερε ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης κατά την τοποθέτησή του στην Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ για να εξηγήσει πως η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις εξωγενείς κρίσεις έχοντας σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις παραδοσιακές δομές του κράτους.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης δεν παρέλειψε ωστόσο να σημειώσει: «Φυσικά η συμφωνία Αλήθειας απαιτεί να κάνεις και τις σκληρές καταγραφές εκεί που δεν πάνα καλά τα πράγματα» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει ότι η «συγγνώμη» του πρωθυπουργού εισάγει νέο πολιτικό υπόδειγμα.
«Αλήθεια είναι και η μη λήθη. Αυτό που επιδιώκει η σημερινή πρόταση μομφής είναι μάταιη επιδίωξη λήθης. Επιχειρεί να μετατρέψει την χιονοθύελλα σε πετροπόλεμο και να συμψηφίσει το σήμερα με το χθες ώστε να ξεχαστούν όσα έγιναν στα δικά της χρόνια» ανέφερε.
«Οσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες παράγουν μαθήματα για όλους, πως δεν υπάρχει στραβή στην βάρδια. Υπάρχει ευθύνη στην βάρδια. Οι θεσμοί του κράτους μας αφορούν όλους. Κρινόμαστε όχι από την φρασεολογία αλλά από το πεδίο και τις πράξεις μας. Εμείς υλοποιούμε συγκεκριμένο σχέδιο για την πολιτική προστασία 1,7 δις ευρώ. Ξεκινήσαμε από ένα γραφείο και πλέον έχουμε μια ολοκληρωμένη δομή που δοκιμάζεται. Και δοκιμάστηκε και στην πανδημία. Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Η κριτική είναι αναγκαία και πρέπει να υπάρχει. Η κριτική δεν είναι όμως η στείρα άρνηση. Η στείρα άρνηση της αντιπολίτευσης είναι σαν τον στίχο του Γκανά: «αυτοί όλο δεν και δεν . Δέντρο δεν φύτεψαν τα χέρια τους». Το τρίτο μάθημα είναι θεσμοί και δομές όχι μόνο πρόσωπα. Μπορεί να πάρεις το λάθος μάθημα και να αναζητάς υπερανθρώπους ή να πάρεις το σωστό και να φτιάξεις δομές που θα λειτουργούν ανεξαρτήτως προσώπων».
Παράλληλα, αναφέρθηκε ονομαστικά στην συμβολή του Νίκου Χαρδαλιά για την συγκρότηση της δομής της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στον νέο υπουργό Κλιματικής Αλλαγής Χρ. Στυλιανίδη «που προσπαθεί αν κομίσει μια ευρωπαϊκή εμπειρία για να χτίσουμε νέες δομές. Και θα το κάνουμε»
Τέλος, υπογράμμισε πως εντός των επόμενων 2 ετών θα έχει ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύστημα Υγείας.
Διαβάστε ακόμη:
Ερευνητές ανέπτυξαν νέο φθηνό τεστ κορωνοϊού – γρίπης που βασίζεται σε κινητό τηλέφωνο