search icon

Πολιτική

Πενταμερής για το Κυπριακό στην Ελβετία τον Μάρτιο – Οι Τούρκοι επιμένουν για λύση «δύο κρατών»

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ προσκάλεσε για νέες διαβουλεύσεις τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις 21 Ιανουαρίου

(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε πως η διευρυμένη άτυπη σύνοδος για το Κυπριακό, πρόκειται να διεξαχθεί τον Μάρτιο στην Ελβετία. Μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, είπε πως «αυτή η συνάντηση θα φιλοξενηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων (Χριστοδουλίδης – Τατάρ), οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Ελλάδας ως μητέρες πατρίδες (Γεραπετρίτης – Φιντάν) και, σε χαμηλότερο βαθμό, εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου (μάλλον Υφυπουργός Εξωτερικών). Λεπτομέρειες σχετικά με αυτή τη συνάντηση θα διευκρινιστούν και θα ανακοινωθούν με την κάθοδο της Αναπληρώτριας ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ντι Κάρλο που θα έρθει σύντομα στο νησί».

«Ίνσαλαχ» (Αν θέλει ο θεός), την επόμενη περίοδο θα καταλήξουν στο θέμα των οδοφραγμάτων, δήλωσε, επίσης, ο Ερσίν Ταταρ, καλώντας στις 21 Ιανουαρίου τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να συζητήσουν εποικοδομητικά το θέμα αυτό. Επανέλαβε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει άνοιγμα νέου σημείου διέλευσης στη περιοχή Μιας Μηλιάς, καθώς και την αντίθεσή του στην εληνοκυπριακή πρόταση για τράνζιτ διελεύσεις στα χωριά Πυρόϊ και Κόκκινα.

Επαναλαμβάνοντας τα περί επιβεβαίωσης της «κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος» των Τουρκοκυπρίων, ανέφερε ότι μέχρι να βρεθεί μια τελική λύση στο νησί, μπορεί να υπάρξει μια «συνεργασία των δύο κρατών».

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ότι, όπως έγραψε και η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρία Ανχελα Ολγκίν Γκουεγιάρ στην έκθεσή της, «η ομοσπονδία, η οποία πέθανε με το Όχι των Ελληνοκυπρίων το 2004 και κηδεύτηκε μετά στη σύνοδο κορυφής του Κραν Μοντάνα το 2017, δεν είναι πλέον ένα μοντέλο λύσης αποδεκτό και από τα δύο μέρη».

Υποστήριξε ότι μετά την εισβολή του 1974 επικρατεί ειρήνη και γαλήνη εδώ και 50 χρόνια και πως οι Τουρκοκύπριοι εδώ και 41 χρόνια έχουν το δικό τους «κράτος» με «ασφάλεια και ηρεμία».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version