Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάταξης και Ανθεκτικότητας “ Ελλάδα 2.0” και στο γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. σε επιδοτήσεις και σε δάνεια, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ κατά 30% στα πέντε νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Όπως γνωρίζετε μπήκε ήδη σε εφαρμογή το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ με την έκδοση -για πρώτη φορά- κοινού χρέους υπέρ των κρατών-μελών της. Υλοποιείται έτσι μια πρωτοβουλία την οποία στήριξε εξαρχής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με οκτώ ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες. Και βέβαια είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα ανήκει στις ωφελημένες χώρες από την κατανομή των κονδυλίων, καθώς δικαιούται περίπου 31 δισ. ευρώ σε επιδοτήσεις και σε δάνεια» είπε η κυρία Πελώνη.
«Για την αξιοποίηση των πόρων αυτών η Ελλάδα κατέθεσε -και μάλιστα από τις πρώτες χώρες της ΕΕ- Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και είμαστε στην πρώτη ομάδα χωρών που λαμβάνει έγκριση. Για το γεγονός αυτό πραγματοποιήθηκε χθες εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά, στην οποία μίλησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν» προσέθεσε.
Η κυρία Πελώνη ανέφερε ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 175 κρίσιμες επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις. «Εκτιμάται, μάλιστα, ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα κινητοποιηθούν θα αγγίξουν τα 100 δισ. ευρώ. Έτσι, σε ένα ορίζοντα 7ετίας, θα δημιουργηθούν στη χώρα μας επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετη εθνική ανάπτυξη που θα αγγίζει το 7%» είπε.
Επισήμανε ότι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, το σχέδιο θεμελιώνεται στο πνεύμα των ευρωπαϊκών επιταγών και αναπτύσσεται σε τέσσερις καθοριστικούς πυλώνες. «Την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, τις ιδιωτικές επενδύσεις με την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μάλιστα, στην πράσινη και στην ψηφιακή οικονομία κατευθύνονται και οι περισσότεροι πόροι. Εκτιμάται ότι εντός του 2021 θα εκταμιευθούν σχεδόν 8 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτήσουν, κυρίως, προγράμματα ηλεκτρικής διασύνδεσης νησιών αλλά και ενεργειακής θωράκισης επιχειρήσεων και κατοικιών» σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος και ανέφερε ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι το Σχέδιο που εκπονήθηκε στην Ελλάδα θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη που θα πετύχουν οι Έλληνες και θα ανήκει στους Έλληνες. Και προσέθεσε ότι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και αυτό το Σχέδιο η Ελλάδα θα βγει πιο ισχυρή από ποτέ.
Επίσης είπε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup αξιολογήθηκε θετικά η 10η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα και υπήρξε απόφαση εκταμίευσης του πέμπτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 748 εκατ. ευρώ.
«Αναγνωρίστηκε η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών επιπτώσεών της. Επικροτήθηκε η υλοποίηση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, σημαντικών μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών. Στο Eurogroup συζητήθηκε, αφού συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, η πρόταση της κυβέρνησης για τη μόνιμη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά Χίος, Λέρος, Σάμος, Κως και Λέσβος, όσο λειτουργούν σε αυτά δομές αιτούντων άσυλο. Έτσι την επόμενη εβδομάδα θα νομοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα προβλέπεται μείωση κατά 30% των συντελεστών του ΦΠΑ για τα νησιά αυτά για όσο διάστημα παραμένουν σε λειτουργία οι δομές αυτές» είπε.