Ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, κος Αλέξης Πατέλης, μίλησε για το σχέδιο επαναλειτουργίας της οικονομικής δραστηριότητας, την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το μεγάλο στοίχημα επανέρναρξης του τουρισμού στην Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Αναφορικά με το πρόγραμμά «Ελλάδα 2.0»
Το «Ελλάδα 2.0» συμβολίζει την Ελλάδα που θέλουμε να φτιάξουμε και την Ελλάδα που αξίζουμε που είναι μια Ελλάδα πιο ψηφιακή, πιο πράσινη, πιο δίκαιη, ευκαιρίες για όλους, καλές δουλειές. Θέλαμε να συνοψίσουμε σε μια λέξη όλο αυτό το περίπλοκο πρόγραμμα που έχει κατατεθεί γιατί είναι 207 σελίδες, είναι 112 επενδύσεις, 58 μεταρρυθμίσεις.
Για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η κυβέρνηση εκλέχτηκε με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμιστικό και το ταμείο ανάκαμψης ήρθε και κούμπωσε με την έννοια ότι προσφέρει σε κάποιο βαθμό την χρηματοδότηση πολλών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που έτσι κι αλλιώς είτε ήταν στα σκαριά είτε θέλαμε να κάνουμε. Για παράδειγμα τα δάση που καίγονται, θα κάνουμε αναδασώσεις, 165 χιλιαδες στρέμματα να ξαναγίνουν όπως ήταν πριν. Τα αρχεία του κράτους. Ποιος δεν έχει πάει στην Πολεοδομία να δει τη χαρτούρα; Θα υπάρξει ψηφιοποίηση στην Πολεοδομία, το Κτηματολόγιο, τον ΕΦΚΑ , στη Δικαιοσύνη. Έχουμε οπτικές ίνες σε κτήρια για να υπάρχει πιο γρήγορο internet. Θα μπει το 5G σε αυτοκινητόδρομους. Έχουμε υποθαλάσσια καλώδια για να μπουν οπτικές ίνες και στα νησιά. Εχουμε την ηλεκτροκίνηση, θα δημιουργηθούνε 8.656 φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα. Έχουμε ηλεκτρικά λεωφορεία, να ανανεωθεί ο στόλος των taxi με ηλεκτρικά taxi. Χρειαζόμαστε πολλές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γιατί πάμε σε μια πιο πράσινη οικονομία. Έχουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ψηφιοποίηση. Να βοηθήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αποκτήσουν και να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες μέσω προγραμμάτων κατάρτισης αλλά και λογισμικό γιατί ο κόσμος αλλάζει και πρέπει όλοι να πάμε μπροστά. Έχουμε μεγάλα προγράμματα εναντίον της φοροδιαφυγής. Η ΑΑΔΕ να αναβαθμιστεί, να χρησιμοποιήσει καινούργιες τεχνολογίες για να κάνει πιο στοχευμένους ελέγχους και τα λοιπά και τα λοιπά.
Aν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης θα πάνε σε συγκεκριμένες δράσεις ή στην πορεία θα βρεθούν διάφοροι επιτήδειοι και θα πάνε όπου πήγαν και από τα προηγούμενα πακέτα
Όχι δεν θα πάμε όπως πήγανε σε άλλα προγράμματα, και ο λόγος είναι ότι έχουμε βάλει και δικλείδες ασφαλείας και ελεγκτικούς μηχανισμούς και οι προϋπολογισμοί που μας κατατίθενται περνάνε πρώτα από έναν εξωτερικό σύμβουλο που τους ελέγχει και πάρα πολλές από τις αποφάσεις δεν θα παρθούν από το ίδιο το κράτος. Τα δάνεια για παράδειγμα που θα δοθούν, 13 δις στον επιχειρηματικό κόσμο, θα έρθουν από τις τράπεζες και από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. Είναι πολύ σημαντικό ότι το πρόγραμμα αυτό το έχει σχεδιάσει η ίδια η κυβέρνηση η οποία πιστεύει στα έργα και στις μεταρρυθμίσεις, δεν είναι κάτι το οποίο έχει επιβληθεί από το εξωτερικό ούτε είναι κάτι το οποίο απλώς προέκυψε με μια σύνθεση προτάσεων από διάφορους φορείς.
Υπολογίζουμε ότι για το 2021 θα εισρεύσουν περίπου 4 δις και μετά αν διαιρέσετε τα 32 δις με τα 6 έτη βγαίνει περίπου 5 δις το έτος το οποίο είναι ένα τεράστιο ποσό αν σκεφτείτε ότι το ΑΕΠ μας είναι 170 δις. Η Τράπεζα της Ελλάδος υπολόγισε ότι η αύξηση του ΑΕΠ σε διάστημα εξαετίας είναι περίπου 30 μονάδες από το πρόγραμμα και ότι μακροχρόνια υπάρχει σημαντική επίπτωση κυρίως από τις μεταρρυθμίσεις. Τα πιο πολλά θα πάνε στην τσέπη του απλού Έλληνα από εκεί και πέρα ελπίζουμε και προβλέπουμε ότι θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Εν μέσω της πανδημίας έχουν γίνει μεγάλες αλλαγές οι οποίες προφανώς και έχουν «θαφτεί», εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε όλοι λόγω της πανδημίας και του ότι είναι όλα κλειστά. Για παράδειγμα οι ασφαλιστικές εισφορές που μειώθηκαν όπως και η εισφορά αλληλεγγύης που ουσιαστικά καταργείται αυτά προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι όταν θα ανοίξει ξανά η οικονομία τότε θα αρχίσουν να αποδίδουν και τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Για την επόμενη μέρα μετά την πανδημία
Πραγματικά πιστεύω ότι θα υπάρξει μια οικονομική έκρηξη μετά το τέλος της πανδημίας και στην Ελλάδα. Έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση των καταθέσεων περίπου 20δις το 2020, και ένα πολύ μικρό ποσοστό από αυτά τα λεφτά να ξοδευτούνε θα είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουμε τον τουρισμό που υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό. Έχουμε τις μειώσεις των φόρων, ασφαλιστικές εισφορές, εισφορά αλληλεγγύης. Επίσης όμως έχουμε κάποιες μεγαλύτερες δομικές αλλαγές δηλαδή η εικόνα της Ελλάδα στο εξωτερικό που έχει αλλάξει και λόγω της υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας αλλά και γενικότερα, μας βλέπουν τώρα ως μια πιο σοβαρή χώρα από πριν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και φυσικά οι ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί μέσα από την πανδημία για τη χώρα μας διότι τώρα οι επιχειρήσεις σκέφτονται πιο ανοιχτά το που θα πηγαίνουν και που θα εργάζονται οι υπάλληλοι τους. Έχουμε την τηλεργασία και μπορεί κάποιος να έρθει στην Ελλάδα να εργαστεί για 2-3 μήνες , μπορεί η επιχείρηση να ανοίξει ένα παράρτημα στην Ελλάδα και να προσλάβει κόσμο εδώ.
ΔΗΜ: Έχετε ένα σχέδιο για το αν θα πρέπει να ζητήσουμε και αν μπορεί να γίνει μείωση των πλεονασμάτων ή με βάση την εκτίμηση του ΔΝΤ θα είμαστε κάτω από αυτό που θα είμαστε υποχρεωμένοι να παράξουμε ως πλεόνασμα την τριετία ’23-‘26
Το να είμαστε τακτικά δημοσιονομικά και το να φροντίζουμε τον οίκο μας πρέπει να το κάνουμε από μόνοι μας όχι απαραιτήτως επειδή μας το λεει καποιος απέξω. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έχει δράσει με σύνεση κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τη μια ισορροπεί πόσα λεφτά χρειάζονται για να στηριχτεί ο κόσμος, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι και από την άλλη να μην εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος. Πραγματικά πιστεύω ότι αν δείτε την Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες έχουμε ακολουθήσει μια λογική πορεία. Οι συζητήσεις για το πλαίσιο που θα υπάρχει μετά το ’22 θα γίνουν ουσιαστικά μετά τις γερμανικές εκλογές και μετά τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του ’22. Εμείς προφανώς και κάνουμε προετοιμασίες και προφανώς ξέρουμε τι θα ζητήσουμε και πως θα τοποθετηθούμε.
Ερωτηθεις αν εκτιμά ότι θα κερδίσουμε την επενδυτική βαθμίδα από τους Οίκους αξιολόγησης
Είναι ενδιαφέρον αυτό που συμβαίνει με τους Οίκους αξιολόγησης γιατί έχει αυξηθεί το δημόσιο χρέος παγκοσμίως και όμως δεν έχει υπάρξει καμία υποβάθμιση καμιάς χώρας οπότε η ερμηνεία μας είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης τα βλέπουνε όλα λίγο σχετικά δηλαδή τη μια χώρα σε σχέση με την άλλη. Εγώ είμαι αισιόδοξος. Θα σας πω που έχει υπάρξει μια πολύ σημαντική πρόοδος που ίσως δεν έχει δοθεί τόση σημασία και αυτή είναι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι οίκοι αξιολόγησης πολλές φορές λένε ότι το μεγαλύτερο ρίσκο που βλέπουν για την αξιολόγησή τους είναι οι τράπεζες και εδώ, και μέσω του Ηρακλή και μέσω των άλλων πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, έχει υπάρξει πολύ σημαντική πρόοδος και πιστεύω ότι θα αναγνωριστεί από τους οίκους αξιολόγησης και θα έχουμε σε διάστημα χρόνου κάποιες αναβαθμίσεις. Οι τράπεζες σήμερα είναι δυνατές και το ’21 πιστεύω ότι θα είναι κομβική χρονιά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ερωτηθείς ποιο είναι το στοίχημα για το καλοκαίρι για να πάει η οικονομία έτσι όπως την σχεδιάζουν
Το στοίχημα είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Όσο πιο γρήγορα εμβολιαστούμε τόσο πιο γρήγορα θα πάνε όλα καλύτερα. Τον Μάρτιο είχαμε ηλικίας άνω των 80 ετών 200 διασωληνωμένους, από αυτούς τους 200 διασωληνωμένους πόσοι νομίζετε ότι είχαν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου; Μόνο οι 3, δηλαδή αν είχαμε εμβολιαστεί όλοι απλώς θα είχαμε πολύ λιγότερη πίεση στο σύστημα υγείας.
Αν πάνε όλα καλά μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα υπάρχουν αρκετά εμβόλια για ένα πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και η επιτάχυνση του εμβολιασμού τον Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο θα είναι ραγδαία και πιστεύω ότι θα γυρίσουμε πολύ γρήγορα από τη σημερινή κατάθλιψη που έχουμε όλοι σε μια πολύ καλύτερη εποχή αλλά προφανώς πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε όλοι. Ο στόχος μας (οικονομικά) παραμένει να διπλασιάσουμε τον τουρισμό από το ‘20 και να φτάσουμε στο μισό του ’19.
Aν υπάρχει το ενδεχόμενο των μνημονίων
Το μνημόνιο πρέπει να το βγάλετε από το μυαλό σας, δεν υπάρχει καθόλου ως πιθανότητα. Το σχέδιο που έχουμε υποβάλει στο Ταμείο Ανάκαμψης θεωρείται, μαζί με την Ισπανία, τα δύο καλύτερα σχέδια που έχουν υποβληθεί στην ΕΕ, έχουμε περάσει σε άλλη σφαίρα. Προφανώς μια κυβέρνηση πρέπει να είναι προσεκτική και συνετή στις δημοσιονομικές της δαπάνες αλλά η διάρθρωση του δημοσιονομικού χρέους και ο τρόπος που έχει γίνει η διαχείριση του εμένα τουλάχιστον μου δίνουν να καταλάβω ότι η πιθανότητα ενός μνημονίου είναι απλώς μηδέν.
Διαβάστε ακόμη:
Με «βούλα» ΣτΕ ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΕ στη Lamda
ΕΥΔΑΠ: Αύξηση τζίρου το 2020 – Eνισχυμένο μέρισμα στους μετόχους