Κινήσεις επαναπροσδιορισμού της θέσης των άλλων υποψηφίων στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φέρνει η κάθοδος της Άννας Διαμαντοπούλου, η υποψηφιότητα της οποίας ανακατεύει εκ νέου την τράπουλα στο «πράσινο» σκηνικό.
Η κυρία Διαμαντοπούλου μπαίνει αναμφίβολα «σφήνα» στον σχεδιασμό του Χάρη Δούκα, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Παύλου Γερουλάνου που ακολουθούν ήδη στρατηγική δεύτερου γύρου, ενώ φαίνεται ότι αποτελεί το νέο παράγοντα στην εξίσωση και των άλλων στελεχών στην ίδια κούρσα. Μετά από την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεών της η πρώην υπουργός και Επίτροπος της Ε.Ε. σπεύδει να απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που σχετίζονται με την «επιστροφή» της στη συγκεκριμένη συγκυρία καθώς και τη «γραμμή πλεύσης» που υιοθετεί για την προεκλογική περίοδο.
Επέλεξε να ξεκαθαρίσει από την «πρεμιέρα» ότι στέκεται απέναντι σε κυβερνητικές συνεργασίες, συμμαχίες και συνασπισμούς που προϋποθέτουν τον όρο ενός «μικρού, αποδυναμωμένου και συμπληρωματικού ΠΑΣΟΚ», ωστόσο όταν ρωτήθηκε για το δίλημμα -κατά τη συνέντευξή της χθες το βράδυ στο One- δήλωσε ότι τα περιθώρια συνεργασιών έχουν μία παράμετρο: το συμφέρον της χώρας. «Για να έχουμε μεγάλη και κυβερνώσα προοδευτική παράταξη στην Ελλάδα, χρειάζεται να έχουμε ξανά, μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ», σημειώνει στη διακήρυξή της και προσθέτει ότι δεν κατεβαίνει στην κεντρική μάχη για να αποδειχθεί το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη ένα συμπλήρωμα.
Έκλεισε το ΠΑΣΟΚ τον κύκλο του το 2017, όπως είχε προβλέψει το 2017 ή εν τέλει αντέχει στο να θέτει υψηλούς στόχους; Η κυρία Διαμαντοπούλου υποστηρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κλείσει τον κύκλο του επιλέγοντας τότε να δημιουργήσει το Κίνημα Αλλαγής, στο οποίο συμμετείχαν και άλλα κόμματα και Κινήσεις. Για τη μάχη του «τώρα» ποντάρει, όπως λέει, στην «επιστροφή» δυνάμεων εντός του ΠΑΣΟΚ και στην ενίσχυση της κυβερνητικής του προοπτικής, της αναγκαίας και ικανής συνθήκης για τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα.
Από σήμερα και για κάθε προεκλογική μέρα εφεξής η κυρία Διαμαντοπούλου ετοιμάζει μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων και περιοδειών ζητώντας από τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να στηρίξουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητά της. Το επιτελείο της αισιοδοξεί για την έκβαση της μάχης του όλου ΠΑΣΟΚ, με πρώτο «σταθμό» στις κάλπες της 6ης και 13ης Οκτωβρίου. Η ίδια πιστεύει ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να πρωταγωνιστήσει ξανά με όρους εναλλακτικού πόλου στη ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος, ενώ τονίζει ότι πρόκειται για μια αναμέτρηση μεταξύ της προόδου και της συντήρησης. «Πολιτικό και κομματικό σύστημα, βρίσκονται σε πορεία μετάβασης από τη ρευστοποίηση στην ανασύνθεση. Τη μετάβαση ή θα την οδηγήσουμε παρεμβαίνοντας με πολιτικό σχέδιο προς όφελος της προόδου ή θα συνεχίσουμε την εκχώρηση της, στις δυνάμεις της συντήρησης μέχρι και τα άκρα», λέει και «δείχνει» προς την «αλλαγή των σημερινών πολιτικών ισορροπιών με βασικό άξονα τη δημιουργία μιας νέας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης ως κορμού προοδευτικής πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας».
Για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι ήταν σαφές το μήνυμα των ευρωεκλογών από τους πολίτες: «Η κυβέρνηση είχε μεγάλη φθορά και για πρώτη φορά στην πενταετή θητεία της οδηγείται σε σημείο μη επιστροφής. Το μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν ηχηρό: «Η πολιτική δυναμική σας εξαντλήθηκε, το επιτελικό κράτος απέτυχε, το βαθύ κράτος κυριαρχεί, η ακρίβεια κατατρώει το εισόδημα των Ελλήνων διευρύνοντας τις κοινωνικές ανισότητες και πλέον η χώρα οπισθοδρομεί μεγαλώνοντας τις αποκλίσεις από την Ευρώπη».
Μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ζοφερή την εικόνα του σήμερα» και τονίζει συγκεκριμένα: Την ίδια στιγμή ύστερα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη μετέπειτα πολιτική του από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πέρα από τη ραγδαία πτώση εκλογικής δύναμης, έχει δημιουργήσει ζοφερή εικόνα για την αριστερή ταυτότητα και πολιτική, στην κοινωνία».
Απευθυνόμενη στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης περιγράφει βήμα-βήμα την ατζέντα προτάσεων που θέτει σε διάλογο, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους με προοδευτικό πρόσημο, στην εδραίωση του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, στην στήριξη των νέων ανθρώπων.
Στην κριτική ότι απουσίαζε πολλά χρόνια από το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι δεν έλειψε ούτε μια μέρα από την υπόθεση της Σοσιαλδημοκρατίας. «Η ιδεολογική μου ταυτότητα είναι πολύ σταθερή, σοσιαλδημοκρατική» διευκρινίζει σημειώνοντας ότι επί 10 χρόνια δούλευε μέσω του Δικτύου, εκπονώντας οριζόντιες πολιτικές για όλα τα θέματα. «Δεν έχω κανένα μηχανισμό» συμπληρώνει και επισημαίνει ότι οι άνθρωποι των κομμάτων δεν είναι ταγμένοι, θα κρίνουν όλους τους υποψηφίους και θα τοποθετηθούν. «Δεν έχω κανέναν απέναντι. Αν μπούμε σε μια τέτοια λογική μεταξύ μας οι υποψήφιοι θα έχουμε ένα ΠΑΣΟΚ 12%. Η δική μου η καμπάνια θα είναι απολύτως εξωστρεφής, θα μιλήσω στην κοινωνία, θα μιλήσω σε όλους για το μέλλον και το όραμα που μπορεί να κάνει ένα μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε με την πρώτη της συνέντευξη στο One.
Οι άλλοι 7 υποψήφιοι είτε χαρακτηρίζουν καλοδεχούμενη την κάθοδό της, είτε αφήνουν για …αρχή, κάποιες αιχμές προϊδεάζοντας πάντως για μια σκληρή μάχη από Σεπτέμβρη. «Η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου είναι ευπρόσδεκτη. Περιμένω τις προτάσεις της για την επόμενη μέρα της χώρας και του ΠΑΣΟΚ. Για το πώς η Ελλάδα θα απαλλαγεί από μια κυβέρνηση, που εμφανιζόμενη με ένα κεντρώο προσωπείο, κατάφερε να ξεγελάσει αρκετούς, τελικά, όμως, προδόθηκε από το πολιτικό της DNA, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων», έλεγε από το περασμένο Σάββατο στην Political ο Χάρης Δούκας εξηγώντας από την πλευρά του ότι: «Προσωπικά δεν αμφέβαλλα ποτέ, ανεξάρτητα από το προσωπείο, για την πραγματική πολιτική φύση της ηγεσίας της ΝΔ. Για την αδυναμία της να ασκήσει μια πολιτική προς όφελος των πολλών».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης που σήμερα θα συναντηθεί στη Λάρισα με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ρωτήθηκε χθες και για την υποψηφιότητα της κυρίας Διαμαντοπούλου. Έδωσε έμφαση στη λέξη «συνέπεια»- είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο MEGA: «Όλοι όσοι ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, θα κριθούν και για την προσφορά τους και για τη συνέπειά τους απ’ τον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι όσοι είναι υποψήφιοι, την επόμενη μέρα να σεβαστούν το αποτέλεσμα, να μείνουν, να αγωνιστούν και να είναι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ». Ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε αφήνοντας έμμεσες αιχμές και σε άλλα στελέχη, όπως στον Ανδρέα Λοβέρδο: «Η πρότερη εμπειρία μου το 2017 και το 2021 αποδεικνύει ότι κάποιοι κατέβηκαν και εν τέλει έφυγαν πριν ή λίγο μετά τις εκλογές. Γι’ αυτό λοιπόν -κι επειδή έχω κάνει κι άλλες φορές αυτόν τον αγώνα-, θέλω συνέπεια απ’ όλους. Δεν μπορώ να το επιβάλλω, δεν υπάρχει κάποιος κανόνας, παρά μόνο να ακολουθήσουν τον ηθικό κανόνα και να είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ΠΑΣΟΚ, όποιος κι αν κερδίσει στις εσωκομματικές διαδικασίες».
Το επιτελείο και το δίκτυο του Παύλου Γερουλάνου σε όλη τη χώρα υποστηρίζει ότι δεν αποκλίνουν από το στόχο τους. Συνεχίζουν τις οργανωτικές συσκέψεις στελεχών- όπως ήταν η μαζική συνάντηση 150 στελεχών πυρήνων στην Αττική. «Αντίπαλος μου είναι η πολιτική της Ν.Δ., όχι οι συνυποψήφιοί μου» και «σε αυτή την εκλογική μάχη δεν κοιτάζω δίπλα μου, κοιτάζω μπροστά γιατί οι εσωκομματικές εκλογές είναι ένας σταθμός, ο στόχος είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές και η νίκη του ΠΑΣΟΚ, θέλω να αναγεννήσουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αναγεννήσουμε την Ελλάδα», είναι οι σταθερές απαντήσεις του Παύλου Γερουλάνου σε ερωτήσεις για την εσωκομματική διαδικασία και τους συνυποψηφίους του.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κάνει αντιθέτως ευθεία επίθεση στην πρώην υπουργό και Επίτροπο: «Βρίσκομαι απέναντι σε κάθε κατεστημένη και συντηρητική επιλογή. ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί. Τα κόμματα έχουν αρχές και αξίες. Δεν είναι κέντρα διερχομένων για να φεύγει κάποιος, να πηγαίνει απέναντι και μετά, με την ίδια ευκολία, να επιστρέφει σα να μη συμβαίνει τίποτα». Η μάχη – δήλωσε στο OPEN- είναι πολιτική και όχι προσωπική, όλοι θα κριθούμε από την κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης».
Η Νάντια Γιαννακοπούλου σε ερώτηση σχετικά με την κάθοδο της κυρίας Διαμαντοπούλου απάντησε πως είναι καλοδεχούμενες όλες οι υποψηφιότητες. «Προσφέρουν πλούτο όλες οι υποψηφιότητες. Είναι σημαντικό να δείξουν όλοι τι έχουν να προσφέρουν και τι διαφορετικό και νέο θα φέρουν», ισχυρίστηκε και για τα περί συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως είναι υπέρ της αυτονομίας του ΠΑΣΟΚ και ότι πρέπει το κόμμα να διευρυνθεί και να ανοίξει την αγκαλιά του σε όλο τον κόσμο του προοδευτικού χώρου. «Όχι σε θολές συγκολλήσεις κορυφής χωρίς καμία προγραμματική σύγκλιση», εξήγησε.
Η Μιλένα Αποστολάκη αναδεικνύει τον στόχο της να επανακτήσει το ΠΑΣΟΚ το μαχητικό και διεκδικητικό του χαρακτήρα, ώστε να αποτελέσει την εναλλακτική πλειοψηφική λύση για μία προοδευτική διακυβέρνηση. «Στόχος για όλους μας αυτή τη στιγμή είναι μία μαχητική αντιπολίτευση” απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη ως “πρώτο βήμα για μία αυριανή αξιόπιστη κυβέρνηση, συνεπώς κάθε υποψηφιότητα που αθροίζεται ως πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας, ενδυναμώνει το ΠΑΣΟΚ”, είπε η κυρία Αποστολάκη.
Να σημειωθεί ότι είναι θέμα χρόνου η πρώτη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, της Επιτροπής Δεοντολογίας στο ΠΑΣΟΚ, που θα αποφασίσει σχετικά με τον «οδικό χάρτη» προς τις εσωκομματικές κάλπες και θα «κλειδώσει» τους όρους για την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων.
Διαβάστε ακόμη
Στον δρόμο προς το ελληνικό Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ