Πρόσωπα από τη νέα γενιά κυριαρχούν στις πρώτες θέσεις της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια στιγμή οι αλλαγές στο καταστατικό βάζουν ανώτατο όριο θητειών για τους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές και τους συμμετέχοντες στα κομματικά όργανα.
Μέχρι και αυτήν την ώρα συνεχίζεται το «σκανάρισμα» των ψηφοδελτίων που έριξαν χθες στις κάλπες του Τάε Κβον Ντο οι 4.500 Σύνεδροι. Οι υποψήφιοι ήταν 464 και οι Σύνεδροι είχαν το δικαίωμα να «σταυρώσουν» έως και 45 στελέχη. Η τελική λίστα με τα 301 της Κεντρικής Επιτροπής θα διαμορφωθεί αφού υπολογιστούν οι ποσοστώσεις- για παράδειγμα, σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος ισχύει η εκπροσώπηση κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των εκλεγμένων μελών του και των νέων κάτω των 35 ετών, τουλάχιστον σε ποσοστό 10%.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τις πρώτες «εικόνες» της καταμέτρησης την πρωτιά εξασφαλίζει ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (εξ’ απορρήτων συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος και θα τον προτείνει για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής). Ψηλά εκλέγονται και ο απερχόμενος Γραμματέας, Μανώλης Χριστοδουλάκης (στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά που στήριξε στις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας τον Γιώργο Παπανδρέου), πολλά «προεδρικά» στελέχη από τις νεότερες γενιές, όπως ο πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Ξεκαλάκης (στο στενό επιτελείο του νέου αρχηγού), ο εκπρόσωπος Τύπου, Δημήτρης Μάντζος, ο Αντώνης Σαουλίδης (αυτοδιοικητικός από τη Θεσσαλονίκη και υποψήφιος βουλευτής), η Μάρα Κουκουδάκη (πλέον βασικό στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη), ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος (υποψήφιος Δήμαρχος στην Πάτρα), ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς (από τα Γιάννενα), ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης (πρώην πρόεδρος ΕΚΑ από τη Θεσσαλονίκη), η Έλενα Αναστασίου (διευθύντρια του γραφείου του κ. Ανδρουλάκη), ο υποψήφιος για την ηγεσία τον Δεκέμβρη Παύλος Χρηστίδης που συγκέντρωσε ψήφους και από τη ανδρουλακική πλευρά κα. Στήριξη εκλογής από την προεδρική πλευρά είχαν δύο στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά, ο Μανώλης Όθωνας και ο Χρήστος Πρωτόπαπας, όπως και ο Πέτρος Ευθυμίου, πρώην υπουργός που ανέλαβε την «μπαγκέτα» του συντονισμού της τριήμερης διαδικασίας του Συνεδρίου, ως επικεφαλής του Προεδρείου.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν οι καταστατικές αλλαγές, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η άρση του ασυμβίβαστου για τον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος πλέον θα μπορεί να είναι και υποψήφιος βουλευτής. Σημαντικές είναι οι αλλαγές για την ανανέωση, τις θητείες και την εκπροσώπηση στα όργανα του κόμματος. Συγκεκριμένα στο άρθρο 35 αναφέρονται τα εξής:
1.Η ανανέωση ως διαρκές αίτημα στηρίζεται σε ιδεολογικές αρχές και πολιτικά κριτήρια, ώστε να ενδυναμώνει την ταυτότητα και να πολλαπλασιάζει τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής.
2.Όλα τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής όταν επανεκλέγονται, θα πρέπει να ανανεώνονται κατά 25%.
3.Σε όλα τα κομματικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής δεν επιτρέπονται θητείες πάνω από δώδεκα (12) συνεχόμενα έτη.
4.Σε όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής εξασφαλίζεται η εκπροσώπηση κάθε φύλου τουλάχιστον στο 1/3 των εκλεγμένων μελών του και η εκπροσώπηση των νέων κάτω των 35 ετών τουλάχιστον σε ποσοστό 10%.
5.Θεσμοθετείται από εδώ και στο εξής ανώτατο όριο πλήρων συνεχόμενων θητειών: τρεις για βουλευτές που αντιστοιχούν σε 12 έτη και δύο για ευρωβουλευτές που αντιστοιχούν σε 10 έτη. Για τις θητείες και την ανανέωση των κομματικών οργάνων ως εκκίνηση-έναρξη ορίζεται το Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και για εκείνες των βουλευτών και των ευρωβουλευτών οι πρώτες μετά την ίδρυση του φορέα εκλογές για την ανάδειξη εθνικού και ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, αντίστοιχα.
Στο Άρθρο 36 του καταστατικού υπογραμμίζεται ακόμη ότι:
Η διάκριση κόμματος και κράτους πρέπει να διέπει την συγκρότηση όλων των κομματικών οργάνων και τις αντίστοιχες πρακτικές και νοοτροπίες.
Διαβάστε ακόμη
Eurogroup: «Θετική» 14η αξιολόγηση και μεγαλύτερη δημοσιονομική ελευθερία για την Ελλάδα