Σε κλίμα έντονης κόντρας μεταξύ υποστηρικτών της πλευράς του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Δούκα έκλεισε χθες η δεύτερη προσπάθεια για την εξεύρεση κοινού τόπου σχετικά με το debate των έξι υποψήφιων αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και της οργάνωσης των εσωκομματικών εκλογών του Οκτωβρίου.
Η ημέρα ξεκίνησε συγκεκριμένα με την αναζήτηση κοινής «γραμμής» για τη διεξαγωγή της τηλεμαχίας στην ΕΡΤ από τους εκπροσώπους των υποψηφίων και κατέληξε σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ της πλευράς Ανδρουλάκη και Δούκα που παραλίγο να «τινάξει στον αέρα» το ενωτικό κλίμα της πρόσφατης Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Έντονος διαξιφισμός πάντως δεν υπήρξε, σύμφωνα με ανακοίνωση σύσσωμης της Επιτροπής Δεοντολογίας, που διαψεύδει κατηγορηματικά σχετικά δημοσιεύματα δηλώνοντας ότι συνεχίζει το έργο της σε πνεύμα συνεργασίας και καταγγέλλοντας «κάθε προσπάθεια υπονόμευσής της». Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι σήμερα θα γίνει εκ νέου προσπάθεια και από όλες τις πλευρές να υπάρξει ομόφωνη απόφαση για τα διαδικαστικά ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. «Κανείς δεν πρέπει να πυροδοτήσει εντάσεις, αντιθέτως όλοι έχουν την ευθύνη να οδηγήσουν σε «ήρεμα νερά» την κορυφαία διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας, μέρος της οποίας είναι η τηλεμαχία και το στήσιμο της κάλπης στις περιοχές που έχουν συμφωνηθεί ανά την Ελλάδα», υπογραμμίζει έμπειρο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η τηλεμαχία παραμένει σε εκκρεμότητα. Η πλευρά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την πρόταση να δίνεται η δυνατότητα για έναν δίλεπτο απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, κάτι που «θα αποτελεί καινοτομία στην ιστορία των ελληνικών debate και εφαρμόζεται ήδη στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ». Στελέχη από το επιτελείο του νυν αρχηγού επιμένουν ότι: «ο Νίκος Ανδρουλάκης «σπάει» το στερεότυπο που θέλει τους νυν προέδρους να επιλέγουν ένα απολύτως προστατευμένο τηλεοπτικό περιβάλλον».
Τα ίδια στελέχη υπογραμμίζουν ότι θα αναζητηθεί εκ νέου σήμερα κοινός τόπος και συμπληρώνουν για το θέμα ότι: «Σχετικά με τις αιτιάσεις ότι πιθανώς να υπάρξουν λεκτικές παρεκτροπές κατά τον διάλογο, απαντούμε ότι η απευθείας ανταλλαγή απόψεων αναμφίβολα θα αναβαθμίσει την εσωκομματική διαδικασία, θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών, θα είναι κέρδος για την παράταξη και η έως τώρα δημόσια παρουσία όλων των υποψηφίων εγγυάται έναν ευπρεπή και δημιουργικό διάλογο. Όπως εξάλλου και ο συντονισμός της δίλεπτης συζήτησης εκ μέρους των δημοσιογράφων ώστε να εξασφαλιστεί η ισοτιμία χρόνου».
Η πλευρά του Χάρη Δούκα προσήλθε, όπως αναφέρουν, στη συζήτηση για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας με συγκεκριμένες προτάσεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν:
-Ορισμός 5 θεματικών ενοτήτων που αφορούν την οικονομία και το κοινωνικό κράτος, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, τις σύγχρονες προκλήσεις (κλιματική κρίση), το κράτος και τους θεσμούς καθώς και τα επόμενα βήματα του ΠΑΣΟΚ.
– 5 follow up ερωτήσεις -παρεμβάσεις των υποψηφίων προς τους συνυποψήφιούς τους και με τη δυνατότητα απάντησης, προκειμένου να υπάρξει απευθείας διάλογος στα πρότυπα του πετυχημένου format του debate των περσινών δημοτικών εκλογών στην Αθήνα. «Από την πλευρά μας συμφωνήσαμε για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ στις 24 Σεπτεμβρίου από την ΕΡΤ-1 με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων της δημόσιας τηλεόρασης», λένε συνεργάτες του κ. Δούκα. Τελικώς η πλευρά Δούκα όπως και οι εκπρόσωποι των άλλων υποψηφίων κατέληξαν στο να γίνουν 6 θεματικές, όχι όμως και στο προφίλ και στους κανόνες του απευθείας διαλόγου.
Το ενδιαφέρον βέβαια σημείο εντοπίζεται στο κλίμα που διαμορφώθηκε μετά από την πρώτη φάση της συνεδρίασης στη Χαριλάου Τρικούπη και αποτυπώνεται καταρχάς στο σχόλιο από την πλευρά του Δημάρχου Αθηναίων. «Τελικά θέλει ο κ. Ανδρουλάκης ντιμπέιτ; Γιατί μόνο η πλευρά του κ. Ανδρουλάκη διαφώνησε με το μοντέλο ντιμπέιτ, το οποίο η ΕΡΤ παρουσίασε πρώτη φορά πέρσι στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με απευθείας διάλογο μεταξύ των υποψηφίων και κανόνες, που εξασφαλίζουν ίσο χρόνο για όλους», ισχυρίζονται στελέχη του επιτελείου του κ. Δούκα που σημειώνουν επίσης ότι οι του κ. Ανδρουλάκη «επιμένουν σε απαιτήσεις που δεν σπάνε κανένα στερεότυπο, όπως υποστηρίζει». Και προβλέπουν: «Απλά θα μετατρέψουν την προσπάθεια συζήτησης σε χάος και μάλιστα ετεροχρονισμένο. Επισημαίνουμε ότι η πρόταση μας στοχεύει ακριβώς στον απευθείας αδιαμεσολάβητο διάλογο, αλλά χωρίς διακοπές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η ενότητα και η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν στους πολίτες να παρακολουθήσουν μια ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις με αυτό ως οδηγό».
Στη διαρροή από την πλατεία Κοτζιά απάντησε το επιτελείο Ανδρουλάκη διαπιστώνοντας σκοπιμότητες για τη δημιουργία τεχνητής πόλωσης: «Καταθέσαμε την πρόταση για τη δυνατότητα δίλεπτου απευθείας διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων στα πρότυπα των debate, που όλοι έχουμε παρακολουθήσει με μεγάλο ενδιαφέρον να διοργανώνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στις προκριματικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πλευρά του κ. Δούκα χαρακτηρίζει «χάος», ό,τι συμβαίνει με επιτυχία σε debate σε όλον τον κόσμο. Κατανοούμε τη σκοπιμότητα δημιουργίας τεχνητής πόλωσης, αλλά σε ό,τι μας αφορά δεν θα ακολουθήσουμε».
Η πλευρά Γερουλάνου εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ζήτησε να υπάρχει γυναικεία εκπροσώπηση στην ομάδα των δημοσιογράφων. Επίσης ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα μετάδοσης του ντιμπέιτ και από άλλα ιδιωτικά κανάλια, ακόμα και σε μεταγενέστερο χρόνο. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκαν να κάνουν την διερεύνηση.
«Διχογνωμία ή μάλλον ανοιχτή διαφωνία υπήρξε στο θέμα με τις follow up τοποθετήσεις των υποψηφίων προς έναν άλλο υποψήφιο. Η πλευρά Ανδρουλάκη υποστήριξε να γίνεται η followup ερώτηση μετά το τέλος όλου του κύκλου του συγκεκριμένου θέματος και με ένα δίλεπτο απευθείας αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο ανθυποψηφίων. Αντέδρασαν όλοι οι υπόλοιποι με το επιχείρημα, αφ’ ενός ότι αν ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων στο συγκεκριμένο θέμα ότι ο τηλεθεατής δεν θα θυμάται ποια ήταν η ακριβής διατύπωσή για την οποία ζητείται follow up διευκρίνηση.
Οι πέντε (πλην Ανδρουλάκη) συμφώνησαν να υπάρχει η δυνατότητα followup ερώτησης αμέσως μετά την τοποθέτηση του υποψήφιου (εφ όσον κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο) και να έχει διάρκεια 30+ 30. Ή και συμβιβαστικά 30+30+30+30 (συνολικά 2 λεπτά)» . Στελέχη από το επιτελείο του κυρίου Γερουλάνου εξηγούν ακόμη ότι: «Σε αυτό η πλευρά Ανδρουλάκη θα απαντήσει αύριο. Επίσης μάλλον προκρίνεται κάθε υποψήφιος να έχει 5 φορές δυνατότητα τέτοια παρέμβασης σε όλη τη διάρκεια του debate. Δεν έχει αποφασιστεί αν μπορεί να χρησιμοποιήσει 2 ή περισσότερες «κάρτες» στην ίδια ενότητα. Η εκπρόσωπος του Δούκα σήμερα δεν είχε ιδιαίτερες αντιρρήσεις παρά μόνο σ’ αυτό το επίδικο θέμα». Το μήνυμα από τα στελέχη του κυρίου Γερουλάνου προς τους άλλους περιγράφεται δε από το εξής σχόλιο που έκαναν χθες το βράδυ- δηλαδή μετά από τις «αψιμαχίες»:
«Σε ό,τι αφορά τις διαρροές από την πλευρά Ανδρουλάκη – Δούκα το μήνυμά μας είναι σαφές: σοβαρευτείτε, αφήστε τους «καβγάδες» στην άκρη και ας κλείσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το debate». Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι παρατηρήσεις από τα επιτελεία των άλλων υποψήφιων αρχηγών, που επιχειρούν να μην πυροδοτήσουν κόντρες και δη διαδικαστικού χαρακτήρα.
Διαβάστε ακόμη
Πρόγραμμα «Gigabit Voucher»: Μοιράζει κουπόνια €200 για γρήγορο Internet
Nova: Πώς προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα – Τα σενάρια για την πώληση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ