Λίγες εβδομάδες πριν, στο Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ έδειχνε να γνωρίζει ποιο θα είναι το πολιτικό του μέλλον. Αποχωρώντας εντός των ημερών από τη χώρα μας, για να τον διαδεχθεί ο Τζωρτζ Τσούνης, επιστρέφει στις ΗΠΑ για να πάρει τη θέση που είχε ακουστεί ότι μπορεί να αναλάμβανε, όταν κέρδισε τις εκλογές ο Τζο Μπάιντεν, αλλά άργησε… ενάμιση χρόνο.
Πιο συγκεκριμένα, με την επιστροφή του στην Ουάσινγκτον ο κ. Πάιατ αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ο διορισμός του στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ με αρμοδιότητα τα θέματα Ενέργειας. Πρόκειται για θέμα που αφορά άμεσα τη χώρα μας, η οποία επιδιώκει να λειτουργεί ως κόμβος στις νέες ενεργειακές ισορροπίες που διαμορφώνονται μετά την απομόνωση της Ρωσίας από την αγορά ενέργειας, αλλά και ως παραγωγός τα επόμενα χρόνια, με την αξιοποίηση διαθέσιμων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.
Ο κ. Πάιατ γνωρίζει το θέμα βαθιά, ενώ στα έξι χρόνια που έμεινε στην Αθήνα ενεπλάκη σε πολλές συζητήσεις για τα ενεργειακά projects της περιοχής μας. Κανένας άλλος Αμερικανός διπλωμάτης, άλλωστε, δεν έμεινε τόσο πολύ στο γραφείο του πρέσβη στην Αθήνα μεταπολεμικά, καθώς ο κ. Πάιατ ξεπέρασε σε διάρκεια και τον… διαβόητο Χένρι Τάσκα, ο οποίος είχε θητεύσει στην Αθήνα την περίοδο της Χούντας.
Συνομιλητής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, αλλά και του αμερικανικού κατεστημένου της Ουάσινγκτον, ο πολύπειρος κ. Πάιατ από την Καλιφόρνια θα έχει μεν έδρα την Ουάσινγκτον, αλλά θα ταξιδεύει συχνά στην περιοχή μας, όπου άλλωστε είναι σε εξέλιξη και αρκετά ενεργειακά projects. Την ίδια ώρα, δε, οι Αμερικανοί που θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές LNG στην Ευρώπη «μαρκάρουν» τη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, ως ενδιάμεσους σταθμούς, για τα επιπλέον φορτία. Ακόμα, στο μικροσκόπιο είναι και ο αγωγός EastMed, ο οποίος θεωρείται δύσκολα οικονομικά βιώσιμος, αν και στην Αθήνα υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ως αγωγός αερίου και να καταλήξει αγωγός υδρογόνου, τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τα projects ηλεκτρικής διασύνδεσης, όπως ο EuroAsia Interconnector που θα ξεκινά από το Ισραήλ προς την Ελλάδα.
Η παρουσία του κ. Πάιατ στο State Department, πάντως, θεωρείται και «ανάχωμα» στις μάλλον αισιόδοξες βλέψεις που μπορεί να έχει η Τουρκία για την αλλαγή των όρων του ενεργειακού παιγνίου στη ΝΑ Μεσόγειο. Όχι γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν την Τουρκία στην εξίσωση, αλλά γιατί και ο κ. Πάιατ, όπως και πολλοί άλλοι κυρίως στο Αμερικανικό Κογκρέσο, είναι της άποψης ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις.
Μέχρι την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, όμως, ο κ. Πάιατ , ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του στην ποδηλασία και τα ελληνικά νησιά, θα παραστεί στη σημερινή τελετή έναρξης-παρουσίασης των ομάδων του ΔΕΗ Ποδηλατικού Γύρου στην προβλήτα του Μικρού Κούλες στο Ηράκλειο, καλεσμένος του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.
Ο Πάιατ, γνωστός για την αγάπη του στην ποδηλασία, έχει ποδηλατήσει με τον Υφυπουργό Αθλητισμού σε χαλαρές διαδρομές στην Αττική και έχει στηρίξει το μεγάλο εγχείρημα της της αναβίωσης της διοργάνωσης του Γύρου με θερμά λόγια.
Διαβάστε περισσότερα: protothema.gr