search icon

Πολιτική

Όταν ο Νίκος Δένδιας συνάντησε τη νέα υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας  έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές φιλικά προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια

Ιδιαίτερη σημασία αποκτά για τη χώρα μας, η επιλογή της Αναλένα Μπέρμποκ για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η συμπρόεδρος του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας που μετέχει στον κυβερνητικό σχηματισμό, έχει τοποθετηθεί αρκετές φορές φιλικά προς την Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχει συναντηθεί στο παρελθόν με την Αναλένα Μπέρμποκ, αναπτύσσοντας σχέσεις που σίγουρα ως ομόλογοι πλέον, θα συνεχιστούν προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Ο Νίκος Δένδιας, είχε συναντήσει την συμπρόεδρο του κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας στο περιθώριο της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μετά από επιμονή των Πρασίνων στο κείμενο της συμφωνίας των τριών κομμάτων συμπεριλήφθηκε αναφορά στις ελληνογερμανικές σχέσεις αναφορικά με τη γερμανική κατοχή.

Στο σχετικό κεφάλαιο οι μελλοντικοί κυβερνητικοί εταίροι δεσμεύονται να κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη για ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος. Όπως ενδεικτικά δηλώνουν, την «κουλτούρα της μνήμης» την αντιλαμβάνονται «ως προσφορά στη Δημοκρατία και το κοινό μέλλον.»

Συγκεκριμένα αναφέρονται ο εθνικοσοσιαλισμός, το ολοκαύτωμα, το σοσιαλιστικό καθεστώς στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η ιστορία της μετανάστευσης στη Γερμανία. Σε αυτό το πλαίσιο τονίζεται ότι τα τρία κόμματα αισθάνονται «μια ιδιαίτερη ευθύνη για τους ευρωπαίους γείτονες. Αλλά και η σημερινή συζήτηση, για παράδειγμα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία, δείχνει ότι η από κοινού αντιμετώπιση δεν έχει ολοκληρωθεί.» Βέβαια, από τη διατύπωση δεν προκύπτει ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση διατίθεται να διαπραγματευτεί αποζημιώσεις και επανορθώσεις.

Σχετικά με την Τουρκία, στη συμφωνία τονίζεται ότι «παρά τις ανησυχητικές εξελίξεις στο εσωτερικό και τις εντάσεις στην εξωτερική πολιτική παραμένει ένα σημαντικός γείτονας της ΕΕ και εταίρος στο ΝΑΤΟ.»  Δεδομένου όμως ότι «η Δημοκρατία, το κράτος δικαίου όπως και τα ανθρώπινα αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων έχουν σε μεγάλο βαθμό περιοριστεί», δεν πρόκειται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία «να κλείσει κεφάλαιο ή να ανοίξει καινούργιο.» Θα επιδιωχθεί όμως να διευρυνθεί η ατζέντα διαλόγου της ΕΕ με την Τουρκία σε ότι αφορά την κοινωνία των πολιτών και προγράμματα ανταλλαγής για τη νεολαία.

Nα σημειωθεί εδώ ότι παλαιότερα, οι Πράσινοι είχαν διαφοροποιηθεί ανοικτά από τη επίσημη γραμμή του Βερολίνου, διαφωνώντας με την πώληση όπλων στην Τουρκία. Σε αντίθεση με το κατεστημένο της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας, είχαν υποστηρίξει ότι τα γερμανικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά μίας ευρωπαϊκής χώρας, δηλαδή  της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη:

Ανεβαίνει ο πήχης στα έργα ψηφιοποίησης – Έρχεται νέος μεγάλος διαγωνισμός 226,1 εκατ. ευρώ

e-ΕΦΚΑ: Πότε θα καταβληθούν αναδρομικά σε 12.173 συνταξιούχους

Μητσοτάκης στην Washington Post: Η Ελλάδα είχε πολύ σοβαρά προβλήματα – Πώς επέστρεψε σε θετική πορεία

Exit mobile version