search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ καθιστά την Ελλάδα κρίσιμο ενεργειακό κόμβο

H αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ «συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας»- «Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση μόνη της»

Στη Βουλή μιλούν οι πολιτικοί αρχηγοί στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών άνοιξαν με πρώτη αυτή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί πολύπλευρα τα αμυντικά μας συμφέροντα. Για την κυβέρνησή μας συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών που αναβαθμίζουν την εικόνα της Ελλάδας στα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην Βουλή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική Μεσόγειο και εκτός από το γεωπολιτικό βρίσκει και ενεργειακό ενδιαφέρον και η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην περιοχή».

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού:

Όπως είπε ο πρωθυπουργός υπάρχουν τρεις λόγοι που υποστηρίζει την ανάγκη στήριξης της Συμφωνίας από το Κοινοβούλιο.

– Περιλαμβάνει ρητή δέσμευση πως η παρουσία ΗΠΑ στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και ορίζοντα μακρύ. Αυτό σημαίνει ότι σε μια εποχή που ΗΠΑ στρέφονται προς περιοχή Ινδοειρηνικού αποφασίζουν ταυτόχρονα να ενισχύσουν παρουσία τους στην Ελλάδα. Γίνεται κατανοητή προστιθέμενη αξία της γεωπολιτικής επένδυσης στον τόπο μας τόσο για ΕΔ όσο και για τις περιοχές που θα λειτουργήσουν οι νέες δομές . Και άλλα κράτη της ΕΕ επιδιώκουν σήμερα να κάνουν κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάνει η Ελλάδα

– Αυτή η διμερής συνεργασία είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στον χρόνο αλλά και στο χώρο. Οι ΗΠΑ εγκαθίστανται σε 4 ακόμα σημεία που θα εξυπηρετούν και τους 2 συμμαχικούς στρατούς υπό ελληνική διοίκηση. Στην Σούδα αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της Βάσης έναντι απειλών στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο με 2 στρατόπεδα σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη. Στην Αλεξανδρούπολη αξιοποιείται το λιμάνι

– Η νέα συμφωνία στο προοίμιο της καταγράφει την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής και ένοπλης επίθεσης. Μια διατύπωση που δεν θα ξέφυγε της προσοχής σας ότι την επαναλαμβάνει και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στην επιστολή του επισημαίνοντας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την ομιλία του και στο πεδίο των προβλημάτων που αφορούν ζητήματα της ενεργειακής ακρίβειας.

«Όταν η ακρίβεια πέρασε τα σύνορά μας διεκδικούμε ευρωπαϊκή λύση αλλά έως τότε δεν μένουμε με σταυρωμένα χέρια . Προωθούμε εθνικό σχέδιο στήριξης αγροτών και νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Απέναντι στην μέχρι τώρα αδράνεια Βρυξελλών απαντήσαμε με πλαίσιο στήριξης. Είπαμε με θάρρος ότι οι στηρίξεις που παρείχαμε στα νοικοκυριά κάλυψαν χαμηλές καταναλώσεις αλλά όχι με μεσαίες και υψηλές και ερχόμαστε σήμερα να καλύψουμε το 50% των πρόσθετων βαρών απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς με ποσά από 30 έως 600 ευρώ».

«Παρεμβαίνουμε με νέο πλαίσιο οριζόντιας στήριξης που επιβάλλει έμμεσο πλαφόν στις τιμές λιανικής. Θα το επαναλάβω: είμαστε ικανοποιημένοι; Όχι γιατί καμία εθνική προσπάθεια δεν 4είναι σε θέση να αμυνθεί πλήρως στην λαίλαπα. Και όποιος σε αυτή την αίθουσα ισχυρίζεται ότι έχει μαγικό ραβδί να κρατήσει τις τιμές ρεύματος στα επίπεδα του 2020 λέει ψέματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τα προσεκτικά βήματα του σήμερα δεν θα υπονομεύσουν την πορεία προς το αύριο Θα υπερασπιστώ την προσπάθεια της κυβέρνησής μας να υψώσει τα ισχυρότερα δυνατά αναχώματα στην ακρίβεια. Νιώθουμε ακούμε προσπαθούμε και αισθάνομαι ότι οι αντίπαλοί μας δεν αντιλαμβάνονται πως μια ευρωπαϊκή δύναμη όταν απαιτείται αναλαμβάνει φιλόδοξες εθνικές προσπάθειες και πως μια φιλελεύθερη παράταξη λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Η δική μας παράταξη είναι που θα φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών με 90%».

Δείτε LIVE τη συζήτηση στη Βουλή:

Η συζήτηση για την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας ξεκίνησε με τους εισηγητές των κομμάτων, κορυφώνεται με τις τοποθετήσεις την πολιτικών αρχηγών και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή της.

Σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κατά τη συζήτησή της στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, δήλωσαν ότι την καταψηφίζουν.

Κατά την τοποθέτηση του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι κατά τη συζήτηση στη Βουλή «όλοι θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν για το πώς αντιλαμβάνονται πραγματικά τη συμμαχία της χώρας και τη θέση της πατρίδας μας σε αυτόν το γεωπολιτικό χάρτη ο οποίος αλλάζει με τόσο μεγάλη ταχύτητα».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια ενισχύθηκε, «Γεωπολιτικά, αμυντικά, οικονομικά το κύρος μας είναι πολύ αυξημένο σε σχέση με αυτό το οποίο ήταν τον Ιούλιο του 2019».

Διαβάστε ακόμη:

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Δεν θα υπάρξει έλλειψη πετρελαίου στον κόσμο παρά την απομόνωση της Ρωσίας

Apple: Γιατί δεν είναι πλέον η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο – Ποιος κολοσσός κατάφερε να την εκθρονίσει

Σε χαμηλό 7μήνου η τιμή του χαλκού – Sell off και στα υπόλοιπα μέταλλα

Exit mobile version