Ένα νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση της δομής και του εξοπλισμού του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας πρόκειται να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές του Σεπτέμβρη.
Το «σήμα» του πρωθυπουργού προς τους αρμόδιους υπουργούς και τους ειδικούς είναι μέσα στον Αύγουστο να έχουν καταλήξει στο τελικό πλάνο, ώστε ο ίδιος να προχωρήσει πριν από τη ΔΕΘ στις τελικές ανακοινώσεις που θα παραπέμπουν στο σχέδιο – ασπίδα απέναντι στις φυσικές καταστροφές (όπως πυρκαγιές και πλημμύρες).
Το σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ (στα μέσα του Ιουλίου) και «χτίστηκε» στη βάση της παραδοχής ότι τα τελευταία χρόνια οι φυσικές καταστροφές αποτελούν μόνιμο φαινόμενο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα, της τελευταίας εβδομάδας με τις εφιαλτικές εικόνες, δείχνουν άλλωστε ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ κι ότι για την αντιμετώπισή της δεν αρκούν οι μηχανισμοί παλαιότερων προδιαγραφών, όσο και αν εκσυγχρονίζονται.
Κυβερνητικά στελέχη ωστόσο υποστηρίζουν ότι το υπάρχον Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας 2020-2023 με την ονομασία «ΑΙΓΙΣ» αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει ποτέ για την αναβάθμιση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.
«Πρόκειται για μια ολική αναμόρφωση, καθώς με τον Εθνικό Μηχανισμό Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων ύψους 1,7 δισ. ευρώ, δημιουργείται μια νέα, κάθετη επιχειρησιακή δομή που καλύπτει το σύνολο της Επικράτειας, αλλά και το σύνολο του κύκλου διαχείρισης καταστροφών (Πρόληψη – Ετοιμότητα – Αντιμετώπιση – Βραχεία Αποκατάσταση)», επισημαίνει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος που προσθέτει ότι το πρόγραμμα αυτό προβλέπει:
- Τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας.
- Την προμήθεια υπερσύγχρονων ευφυών συστημάτων πυρανίχνευσης και πυρόσβεσης
- Την προμήθεια σμηνών drones για εναέριο συντονισμό, παρακολούθηση και καταγραφή δεδομένων, καθώς και ειδικά συστήματα drones με δυνατότητα επαναφοράς τηλεπικοινωνιών και
- Την προμήθεια επιπλέον αεροσκαφών-ελικοπτέρων- νέων πυροσβεστικών και εξοπλισμού.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας
Εκτός από το σχέδιο Πολιτικής Προστασίας που θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής, το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει στην ανάδειξη της πράσινης οικονομίας και ενός διαφορετικού ενεργειακού μοντέλου για τη χώρα.
«Αποτελεί βασική προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη– και το έδειξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση», επισημαίνει κυβερνητικό στέλεχος συμπληρώνοντας ότι το σχέδιο προωθείται προς υλοποίηση με την αξιοποίηση και των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».
Το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας ότι οι «πράσινες» πολιτικές βρίσκονται πλέον πολύ ψηλά στην ατζέντα των πολιτών, αλλά και στο επίκεντρο όλων των σύγχρονων πολιτικών διεθνώς, τονίζει επίσης ότι οι επενδύσεις για την ενέργεια και το κλίμα θα προσεγγίσουν τα 44 δισ. ευρώ έως το 2030, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομία και την απασχόληση.
Σε αυτή τη φάση δρομολογούνται στοχευμένες παρεμβάσεις για τον ενεργειακό μετασχηματισμό με μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο χρήση των πόρων, την κυκλική οικονομία, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.
«Πρόκειται για μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών», επιμένει κυβερνητικός παράγοντας παρατηρώντας ότι το ποσοστό των πόρων που θα διοχετευθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης στον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας προσεγγίζει το 38% (περίπου 12 δισ.).
Από τις δε 34 πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης, οι 24 αφορούν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Το σύνολο των επιχορηγήσεων για τα έργα του ΥΠΕΝ αγγίζει το 4,5 δισ. ευρώ ενώ η μόχλευση κεφαλαίων θα ξεπεράσει τα 8,5 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν- σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, επιχειρήσεων και δημόσιων κτιρίων, την ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία θα μειώσει σημαντικά το ενεργειακό κόστος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, που αποτελούν την επόμενη μεγάλη επανάσταση στις ΑΠΕ.
Διαβάστε ακόμη:
Ολυμπιακοί Αγώνες: Ποιες χώρες δίνουν τα πιο ψηλά μπόνους στους χρυσούς ολυμπιονίκες (λίστα)
Πού οφείλεται ο 11ήμερος καύσωνας που έπληξε την Ελλάδα – Εξι κρίσιμες ερωταπαντήσεις