search icon

Πολιτική

Ο κρίσιμος Μάρτης και οι κινήσεις Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρώντας ανοιχτή γραμμή με κορυφαίους παίκτες διεθνώς, εξετάζει «διαρκώς» κινήσεις που εξασφαλίζουν την αλλαγή σελίδας στην οικονομία μετά την υποχώρηση της πανδημίας

Βεντάλια καθοριστικών κινήσεων για την πορεία της χώρας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και των εξελίξεων στην Ουκρανία, επιχειρεί να ανοίξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιλέγοντας την «ασφαλή διαδρομή», τόσο για την εμβάθυνση του κλίματος πολιτικής σταθερότητας, όσο και για την ενίσχυση της οικονομίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διατηρώντας ανοιχτή γραμμή με κορυφαίους παίκτες διεθνώς, εξετάζει «διαρκώς» κινήσεις που εξασφαλίζουν την αλλαγή σελίδας στην οικονομία μετά την υποχώρηση της πανδημίας και διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι η αναγκαία οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών δεν θα θέσουν εν αμφιβόλω τους δημοσιονομικούς στόχους, ούτε την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα στις αρχές του 2023. Ταυτόχρονα επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο χρόνος των εκλογών αντιμετωπίζεται θεσμικά, στενοί συνεργάτες του απαντούν ότι οι κάλπες θα στηθούν στην ώρα τους, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου «φορτσάρει» δρομολογώντας μια σειρά κινήσεων με αφετηρία τον φετινό Μάρτη. Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης -και όχι μόνο- για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι θα σημειωθεί έκρηξη του τουρισμού, που συνεπάγεται αξιοποίηση των εσόδων για την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και της οικονομίας γενικότερα.

Για το επιπλέον πακέτο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών απέναντι στον υψηλό  πληθωρισμό και την ακρίβεια κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι θα ληφθούν αποφάσεις με βασικά κριτήρια την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού (κυρίως από το σκέλος των εσόδων), το ύψος της ανάπτυξης για το 2021, αλλά και το γενικότερο οικονομικό κλίμα που θα διαμορφωθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι πασιφανές ότι το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους διότι πρώτον, δεν έχουν ακόμη υπάρξει οριστικές αποφάσεις για την χορήγηση επιδόματος στους ασθενέστερους και δεύτερον διότι δεν θέλουν να δημιουργούν υψηλές προσδοκίες για το ύψος αυτού και την γκάμα των δικαιούχων. Προτεραιότητα θα έχουν σε κάθε περίπτωση οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι χαμηλόμισθοι- η εικόνα άλλωστε μέχρι τώρα δείχνει, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, ότι εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος, λίγο πριν από το Πάσχα. Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά το Πάσχα θα «σφραγιστεί» εν τω μεταξύ η απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να είναι άμεση και γενναία.

Από τον Μάρτη και σίγουρα μέσα στην άνοιξη θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πεδίο της Υγείας, της Παιδείας και της καθημερινότητας των πολιτών. Η ανάλυση του χάρτη για την διαχείριση της πανδημίας οδηγεί στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης και στην εν γένει στήριξη του ΕΣΥ με στόχο την βελτίωση των υπηρεσιών του. Νέο πλαίσιο προωθείται εντός της άνοιξης και για τα ΑΕΙ με επιδίωξη τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας τους- αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εντάσσουν στην συγκεκριμένη προσπάθεια και την πανεπιστημιακή αστυνομία που θα αναλάβει καθήκοντα μέσα στον Μάη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς και στην κατεύθυνση να προστεθούν στις 1300 και άλλες υπηρεσίες προς όφελος του πολίτη, με την εκταμίευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ η πράσινη οικονομία και η αναπτυξιακή μετάβαση είναι από τους τομείς στους οποίους η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος και έχει σχεδιάσει να εξασφαλίσει σημαντικούς πόρους, παρά το «κλίμα» που τροφοδοτείται από την μεγάλη διεθνή ενεργειακή κρίση.

Οι κινήσεις εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται δυναμικές και εμπροσθοβαρείς από κυβερνητικά στελέχη και στη διεθνή σκακιέρα. Ο κ. Μητσοτάκης είχε χθες για παράδειγμα την ευκαιρία να συναντηθεί με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Kamala Harris, με την οποία συζήτησε για όλο το φάσμα των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που βρίσκονται – σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου- στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η συζήτηση αφορούσε στις εξελίξεις στην Ουκρανία, την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, τις προοπτικές στενότερης συνεργασίας στον αμυντικό τομέα που διανοίγονται μετά την πρόσφατη νέα τροποποίηση της (MDCA) και τα ενεργειακά πρότζεκτ που προωθεί η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δε, αναμενόταν, ο Έλληνας  πρωθυπουργός ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Διαβάστε ακόμη

Αντώνης Κοτζαμανίδης (Entersoft): Επενδύσεις, εξαγορές και επέκταση στο εξωτερικό (pic)

Πότε θα ανέβει πάνω από 700 ευρώ ο κατώτατος μισθός

Αθηναϊκή Ριβιέρα: Από τη Θάτσερ και τον Γκορμπατσόφ ως τη σημερινή μεταμόρφωση της ελληνικής «Κυανής Ακτής» 

Exit mobile version