Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Συντάγματος Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί όποιος είναι Ελληνας πολίτης πριν από πέντε τουλάχιστον έτη, έχει από πατέρα ή μητέρα ελληνική καταγωγή, έχει συμπληρώσει το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας του και έχει τη νόμιμη ικανότητα του εκλέγειν.

Η θητεία είναι πενταετής και έχει δικαίωμα επανεκλογής μία μόνο φορά. Από το 1975 έχουν εκλεγεί οκτώ Πρόεδροι της Δημοκρατίας, εκ των ο πρώτος, ο Μιχαήλ Στασινόπουλος, εξελέγη προσωρινός Πρόεδρος μέχρι να καταρτιστεί και να τεθεί σε ισχύ το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Στην εκλογή του, στις 18 Δεκεμβρίου 1974, έλαβε 206 ψήφους, 74 ψήφισαν «όχι», υπήρξαν εννέα απουσίες, οκτώ ψήφισαν λευκό, ενώ βρέθηκαν και τρία άκυρα ψηφοδέλτια. Στις 19 Ιουνίου 1975 τον Στασινόπουλο διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Εξελέγη στο αξίωμα με 210 ψήφους, υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. που είχε 215 έδρες.

Ο αντίπαλός του Παναγιώτης Κανελλόπουλος, που υποστηρίχτηκε από την Ενωση Κέντρου, έλαβε 65 ψήφους. ΠΑΣΟΚ και Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό, ενώ πέντε βουλευτές απουσίαζαν. Το 1980 ήταν η σειρά του Κωνσταντίνου Καραμανλή να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα.

Χρειάστηκαν τρεις ψηφοφορίες για να το καταφέρει. Στην πρώτη (23 Απριλίου) συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη (29 Απριλίου) έλαβε 181 και στην τρίτη (5 Μαΐου) 183 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ απείχε και από τις τρεις ψηφοφορίες, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε λευκό.

Υπέρ του Καραμανλή ψήφισαν οι πέντε βουλευτές του εθνικιστικού και φιλοβασιλικού κόμματος της Εθνικής Παράταξης με επικεφαλής τον Σπύρο Θεοτόκη, καθώς και τρεις από τους βουλευτές της ΕΔΗΚ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr