search icon

Πολιτική

Νόμος του κράτους η λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ – Η μαραθώνια ψηφοφορία

Καταψήφισαν 129 βουλευτές της αντιπολίτευσης - Παρών 11 - Όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Μετά από μια «μαραθώνια» διαδικασία τριών ημερών, συνολικής διάρκειας 47 ωρών ψηφίστηκε χθες, Παρασκευή 8/3 από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου και το πλαίσιο λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Έτσι, έπεσε αυλαία, στην ολοένα και εντεινόμενη πολιτική μάχη ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωσαν τα ξίφη τους, αυτή τη φορά για την Παιδεία και την λειτουργία μη κρατικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Ακολούθησε η ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και επί των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΚΚΕ.

Επί της αρχής ψήφισαν «ναι» 159, «όχι» 129, «παρών» 11, σε σύνολο ψηφισάντων 299.

Πάντως, ο χρόνος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων έσπασε κάθε ρεκόρ. Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε με το ηλεκτρονικό σύστημα, που διευκολύνει την επιτάχυνση της ψηφοφορίας και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει – αφού το προηγούμενο διάστημα επεξεργάστηκαν τις ρυθμίσεις και γνώριζαν το περιεχόμενό τους – στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και οι βουλευτές της Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβασαν μια προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν. Αφού δεν ολοκλήρωνε την ψηφοφορία η Πλεύση Ελευθερίας δεν μπορούσε να κλείσει το ηλεκτρονικό σύστημα, να ολοκληρωθεί η διαδικασία, να γίνει η καταμέτρηση και να ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα.

Νωρίτερα, η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης.

Βίντεο από την ομιλία και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες «πιρουέτες» στο θέμα των πανεπιστημίων που «ζάλισαν» ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το «δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου» σύρθηκε τελικά στο «όχι σε όλα».

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Βίντεο με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία. «Εχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία.

Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες…

Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε ”όχι, να μην γίνει αυτό”. Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version