Θεμελιώδεις αλλαγές σε όλες τις πτυχές της Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν τα επόμενα βήματα του οδικού χάρτη που έχει καταρτίσει και υλοποιεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, με κεντρικό στόχο τον πλήρη εκσυγχρονισμό των διαδικασιών, την ψηφιοποίηση των λειτουργιών και την επιτάχυνση της έκδοσης αποφάσεων. Μετά την παρουσίαση του νέου δικαστικού χάρτη από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και τον υφυπουργό Γιάννη Μπούγα σειρά παίρνει η σαρωτική αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ενώ θα ακολουθήσει η καινοτομία του ψηφιακού φακέλου, όπου όλα τα στάδια (κατάθεση αγωγής, απόφαση, έφεση κ.λπ.) θα πραγματοποιούνται απομακρυσμένα και ηλεκτρονικά.
Τη σύνταξη του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας έχει αναλάβει ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας και ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η αρεοπαγίτισσα Μαρουλιώ Δαβίου, οι εφέτες Παναγιώτης Καρακωνσταντής, Χριστόφορος Λινός και Ευάγγελος Χατζίκος, ο πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Δημήτρης Βερβεσός, ακαδημαϊκοί στο Αστικό Δίκαιο κ.ά.
Τρεις άξονες
Κεντρικός στόχος των παρεμβάσεων που θα κατατεθούν σύντομα στη Βουλή είναι να πλαισιώσουν τις ρυθμίσεις του νέου δικαστικού χάρτη και να περιορίσουν σημαντικά τον μέσο όρο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης. Οπως αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, «οι παρεμβάσεις αυτές και με την εφαρμογή του δικαστικού χάρτη θα λειτουργήσουν ως θεσμικό εργαλείο για την αναβάθμιση και την επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης ώστε από τις 1.452 ημέρες η χώρα μας μέχρι το τέλος της τετραετίας να φτάσει τον μέσον όρο έκδοσης τελεσίδικης απόφασης των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή τις 637 ημέρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», το σχέδιο που προωθείται περιλαμβάνει τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος προωθεί την επένδυση στους ανθρώπινους πόρους της Δικαιοσύνης. Οι πρώην ειρηνοδίκες και νυν πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας θα επιμορφωθούν από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών για να μπορούν να ασκούν πλήρη δικαιοδοτικά καθήκοντα στον πρώτο βαθμό στην απονομή της Πολιτικής Δικαιοσύνης από την 1η Ιουνίου 2025, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί οι δύο κύκλοι επιμόρφωσης.
Ο δεύτερος άξονας προωθεί ειδικές πρόνοιες στις διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τη σύντμηση όλων σχεδόν των προβλεπόμενων προθεσμιών που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζουν τον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr