search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Το σχέδιό του για εκλογές την άνοιξη του 2023: Γιατί το πάει έως το τέλος της θητείας

Τι βάρυνε στην απόφαση του πρωθυπουργού, παρά τη διαφορά 8-10 μονάδων που του δίνουν όλες οι δημοσκοπήσεις - Αλλαγές από Μαξίμου μέχρι τα υπουργεία, ακόμα και τις Γενικές Γραμματείες σκέφτεται ο κ. Μητσοτάκης

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η επισημοποίηση της απόφασης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να πορευτεί «με σεβασμό στη θεσμική τάξη» και να εξαντλήσει την τετραετή θητεία για την οποία εξελέγη στο τιμόνι της χώρας. Οι προεκλογικοί σχεδιασμοί και οι πυρετώδεις διεργασίες, που είχαν ξεκινήσει τόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο όσο και στους άλλους πολιτικούς χώρους, αναπροσαρμόζονται υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αλλά δεν αναστέλλονται, καθώς η είσοδος στον τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής θητείας μοιραία σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας.

Μέχρι τότε, πάντως, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου σχεδιάζει συνέχιση του κυβερνητικού έργου με επιταχυνόμενους ρυθμούς, αλλά και ευρύτατες αλλαγές σε δομές και πρόσωπα που θα περιλαμβάνουν όλο το εύρος του μηχανισμού της κυβέρνησης, με στόχο να περάσει μήνυμα επανεκκίνησης που θα έχει ως χρονικό ορίζοντα τη «δίδυμη», όπως προοιωνίζεται, εκλογική αναμέτρηση στην οποία μοιραία φαίνεται να οδηγεί η απλή αναλογική που καθιέρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί για μία και μόνη φορά.

Αν και συγκλίνουσες πληροφορίες επιμένουν ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε ποτέ υιοθετήσει τις εισηγήσεις που βροχηδόν δεχόταν ακόμη και από στενούς συνεργάτες του για προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, η πρωτοβουλία που ανέλαβε, ανήμερα των τρίτων γενεθλίων της κυβέρνησής του, να «κόψει μαχαίρι» την εκλογολογία, προκάλεσε σε άλλους μικρότερο και σε άλλους μεγαλύτερο αιφνιδιασμό.

Σύμφωνα με όσα έχει εκμυστηρευτεί σε τακτικούς συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, οι βασικότεροι λόγοι για τους οποίους έσπευσε να ξεκαθαρίσει το πεδίο και στην πραγματικότητα να «φρενάρει» τις προεκλογικές εκστρατείες που είχαν ξεκινήσει όλοι ανεξαιρέτως οι κομματικοί σχηματισμοί, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, είναι οι εξής:

Πρώτον, το χαρτί της πολιτικής αξιοπιστίας και της προσωπικής συνέπειας που είχε πάντα κατά νου να παίξει, έχοντας την πεποίθηση ότι θα εκτιμηθεί και θα επιβραβευτεί από τους πολίτες, καθώς η ανάληψη του πολιτικού ρίσκου για εξάντληση της τετραετίας συνιστά μια υπεύθυνη στάση που εκπέμπει σεβασμό στη λαϊκή βούληση, πολύ περισσότερο όταν εκφράζεται στην ώρα της.

Δεύτερον, η έλλειψη πειστικού αφηγήματος για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες από τη στιγμή που μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι, όπως η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και με τις ζωές των πολιτών, όπως η ενεργειακή ακρίβεια και οι πληθωριστικές πιέσεις, αποτελούν πηγές ύψιστης αβεβαιότητας.

Τρίτον, η προσδοκία ότι εν όψει του δύσκολου χειμώνα που προοιωνίζεται η συνεχιζόμενη αναταραχή στις αγορές, το «αργοκίνητο καράβι» της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα καταφέρει να στρίψει και θα βάλει ρότα για απάνεμα λιμάνια έτσι ώστε οι «27» να καταλήξουν, επιτέλους, σε κοινό σχέδιο για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας που πλήττει όλες τις χώρες.

Τέταρτον, η ανησυχία ότι στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις που, λόγω της απλής αναλογικής, θα χρειαστεί να γίνουν, μπορεί να ξεσπάσει μια κρίση την οποία θα αδυνατεί να χειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία θα έχει στα χέρια της τις τύχες της χώρας.

Πέμπτον, οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, οι οποίες δείχνουν ότι το δημοσκοπικό προβάδισμα το οποίο διατηρούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβερνητική παράταξη έναντι του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι συμπαγές και σταθερό, ενώ η σύγκριση των πεπραγμένων της σημερινής κυβέρνησης με την προηγούμενη βαίνει συντριπτικά υπέρ της πρώτης.

Εκτον, βούληση του πρωθυπουργού είναι, όπως τουλάχιστον την εκφράζει ο ίδιος σε συνομιλητές του, ότι πρέπει να φτάσει στο τέλος της θητείας για την οποία έλαβε το 2019 την ψήφο του ελληνικού λαού, ζητώντας του να κρίνει τα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας σε σύγκριση με τα έργα και τις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα που διεκδικεί την επάνοδό του στην εξουσία.

Αλλαγές από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι τα υπουργεία και τις Γενικές Γραμματείες σκέφτεται ο πρωθυπουργός για «να μη χαθεί ούτε μέρα» μέχρι το τέλος της θητείας

«Είμαι για τα δύσκολα…»

«Είμαι εδώ για τα δύσκολα και αυτό θέλω να καταλάβει κι ο τελευταίος πολίτης αυτής της χώρας, είτε με ψηφίσει είτε όχι» ήταν, κατά πληροφορίες, η φράση την οποία χρησιμοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να ανακοινώσει στο επιτελείο του την πρόθεσή του να κλείσει ερμητικά στη διάρκεια της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή το παράθυρο των εκλογών.

Στην ωρίμαση της σκέψης του πρωθυπουργού για μετάθεση των πολιτικών εξελίξεων για διάστημα που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να διαρκέσει και έναν ολόκληρο χρόνο, αφού με βάση το Σύνταγμα η προκήρυξη των επόμενων εκλογών μπορεί να γίνει στις 7 Ιουλίου 2023, οπότε συμπληρώνεται η τετραετία από τις προηγούμενες, βάρυνε αποφασιστικά, σύμφωνα με συνομιλητές του, η «νάρκη της απλής αναλογικής», όπως συνηθίζει να λέει. Και αυτό διότι εκτιμάται ότι οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων καθιστούν αδύνατη τη συγκρότηση βιώσιμης κυβέρνησης μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση και οδηγούν αναπόδραστα στον σχηματισμό υπηρεσιακής, η οποία, κατά τα ειωθότα και την παράδοση, θα απαρτίζεται από πρόσωπα χωρίς πολιτική πείρα.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version