search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης: Τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντίδοτα στην ενεργειακή κρίση

Τι περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού για το έκτακτο βοήθημα - Ο ρόλος των «μετρημένων» κινήσεων - ΕΕ: Έρχονται έκτακτα μέτρα για το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη

Ενισχυμένο πακέτο μέτρων με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα «αντίδοτα» στην ενεργειακή κρίση, που επιτείνει η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δρομολογεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκινώντας με την ανάδειξη συγκεκριμένων προτάσεων κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την περασμένη Πέμπτη, επιχείρησε και έπεισε τους ομολόγους του να κινηθούν γρήγορα και συντονισμένα, ώστε να δημιουργηθεί ένα Ταμείο με πόρους για την επιδότηση των καταναλωτών ενέργειας και να υπάρξει κοινή προμήθεια ενέργειας από ευρωπαϊκές χώρες για να «κλειδώσει» η μείωση των τιμών. Η αποδοχή των προτάσεων του κ. Μητσοτάκη που συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου ανοίγει το δρόμο για την διαμόρφωση εξειδικευμένου πλάνου από την Κομισιόν. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ε.Ε., Φρανς Τίμερμανς ανέλαβε την «αποστολή» με κατεύθυνση -και- την σταδιακή απεξάρτηση από το φυσικό αέριο.

Στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συνεχίσει την πολιτική της επιδότησης για το διάστημα που χρειαστεί, διατηρώντας πάντα το βλέμμα της στο δημοσιονομικό πλαίσιο. Γι’ αυτό το λόγο δίνει μεγάλη σημασία στην επίτευξη του στόχου για τη μετάθεση των αποφάσεων για επαναφορά των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας που «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας. Εφόσον εξασφαλιστεί η περαιτέρω χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας, το οικονομικό επιτελείο θα έχει την δυνατότητα να σχεδιάσει, να επικαιροποιήσει και να προωθήσει ενισχυμένο πακέτο νέων μέτρων για τη στήριξη των εισοδημάτων και των επιχειρήσεων. «Ο πρωθυπουργός έχει αναφέρει ότι θα υπάρξει ενίσχυση, εφόσον παρατείνεται η κρίση. Ο σχεδιασμός για το έκτακτο βοήθημα δεν έχει αλλάξει» διαβεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Θανάσης Κοντογεώργης σχετικά με το επίδομα πριν από το Πάσχα. Ο κ. Κοντογεώργης εξήγησε δε μιλώντας στο Mega ότι αυτή τη στιγμή εξετάζεται λεπτομερώς το πλαίσιο των δυνατοτήτων, το ύψος του επιδόματος και το προφίλ των αποδεκτών. «Όλα εξετάζονται σε ένα ευρύτερο δημοσιονομικό περιβάλλον», επανέλαβε ο κ. Κοντογεώργης περιγράφοντας όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αναχαίτιση του νέου κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, ως απόρροια των εξελίξεων.

Για τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα «αντίδοτα» ειδικότερα παρέπεμψε στις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους άλλους ηγέτες της Ευρώπης τονίζοντας ότι για να ανταποκριθούν οι πολίτες στις ανάγκες της ενεργειακής κρίσης πρέπει να δημιουργηθεί ταμείο που θα μπορεί να αντισταθμίζει και να απορροφά τις όποιες ενεργειακές ανατιμήσεις. «Θα πρέπει η ΕΕ να έχει κοινή διαπραγματευτική θέση σε σχέση με το φυσικό αέριο», πρόσθεσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε «είμαστε εξασφαλισμένοι και για το φυσικό αέριο και για το ρεύμα»

Το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου θέλει προσεκτικές και «μετρημένες» κινήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξει καθυστέρηση για την υλοποίηση των αποφάσεων. Η δε λογική που ακολουθεί αφορά στην προληπτική πολιτική και στην πρόβλεψη και την προετοιμασία για την αντιμετώπιση των δυσκολιών. «Θα σταθμίσουμε την πορεία των εσόδων και την κατάσταση της οικονομίας, σε σχέση και με το εσωτερικό και τον διεθνή περίγυρο. Δεν απέχει πολύ η ώρα που θα έρθουμε να πούμε συγκεκριμένα πράγματα στον κόσμο, πάντοτε στα πλαίσια των δημοσιονομικών αντοχών, πάντοτε με σώφρονα τρόπο. Φαντάζεστε να είχαμε εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητες στήριξης πριν συμβεί αυτό που συνέβη τώρα με τη Ρωσία;», υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απαντώντας εμμέσως και στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης με την εξής επισήμανση: «Επειδή η Κυβέρνηση, ούτε με γυάλινη σφαίρα, ούτε με την Πυθία πορεύεται κινείται με ένα πολύ βασικό χαρακτηριστικό της ηγεσίας που είναι να μπορεί να προβλέπει. Η ηγεσία δεν φαίνεται στη λιακάδα, φαίνεται στην καταιγίδα».

Διαβάστε ακόμα:

Εισβολή στην Ουκρανία: Τελεσίγραφο της Μόσχας στο Κίεβο για τις διαπραγματεύσεις

Ακίνητα: Ρεκόρ στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στην Ελλάδα (pics)

Ριζικές αλλαγές στα επιδόματα ανεργίας

Exit mobile version