search icon

Πολιτική

Μητσοτάκης στον Alpha: Τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι «να πατήσει γκάζι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις» - Όσα είπε για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, τα κόκκινα δάνεια, το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών για επιχειρήσεις, την εστίαση και τα σχολεία, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων

Τον «Οδικό Χάρτη», που θέλει να ακολουθήσει πιστά η κυβέρνησή του, αποτρέποντας ένα τρίτο κύμα πανδημίας και προτρέποντας τους πολίτες να αρχίσουν να εμβολιάζονται από τις αρχές του χρόνου, επιχείρησε να περιγράψει με ενάργεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την συνέντευξή του στον ALPHA.

Ο πρωθυπουργός σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση προσπάθησε να επισημάνει τις κρίσιμες προτεραιότητες της συγκυρίας, δεν απέφυγε την αυτοκριτική για τα λάθη στην πορεία από το πρώτο προς το δεύτερο κύμα, εξήγησε τι θα έκανε διαφορετικά και επέμεινε στους ανοιχτούς κινδύνους και στην «ασπίδα» της ατομικής ευθύνης με την τήρηση τον μέτρων να αρχίσει να δημιουργείται ανοσία από τον εμβολιασμό- από τον Φλεβάρη και μετά.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απέφυγε να δώσει σαφείς απαντήσεις για την κριτική που δέχεται από την αντιπολίτευση, κάλεσε εκ νέου τους άλλους πολιτικούς  αρχηγούς των κομμάτων να εμβολιαστούν συμβολικά πρώτοι μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εκείνον.

Η έγκριση του εμβολίου θα δοθεί- όπως είπε- στις 30/12 και δύο μέρες μετά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πρώτων πληθυσμιακών ομάδων. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρέπει να καμφθεί η καχυποψία και η επιφύλαξη. «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και κάνουν θαύματα», υποστήριξε χαρακτηριστικά επικαλούμενος και την οικογενειακή ιστορία με την μητέρα και την πολυεμελίτιδα που δεν υπάρχει λόγω εμβολιασμού από το 1977 στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων

Αναγνώρισε μάλιστα το λάθος του να φωτογραφηθεί στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα. «Τηρώ τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια», επεσήμανε και προέτρεψε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο και ειδικά τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Πρότεινε γιορτές οικογενειακά με συνάθροιση που δεν ξεπερνά τα εννέα άτομα. Στήριξε απόλυτα τα μέλη της Επιτροπής και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει 2ο σύστημα καταγραφής κρουσμάτων», παραδέχθηκε τις μεγάλες δυσκολίες λόγω της πανδημίας προς το τέλος του Οκτώβρη, προανήγγειλε εκστρατεία ενημέρωσης για τον εμβολιασμό, και αναφέρθηκε στις δύο κατηγορίες ανθρώπων που διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με το εμβόλιο.

Εμφανίστηκε να κατανοεί όλους όσοι δικαιολογημένα φοβούνται και κατέστησε σαφείς τις κινήσεις του για εκείνους (λίγους) που λειτουργούν «σε διαφορετικό μήκος κύματος», συμπληρώνοντας ότι υπάρχει και νομικό υπόβαθρο αλλά στο διαδίκτυο είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση

Ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή, ανέδειξε τη σημασία του Ταμείου Ανάκαμψης, χαρακτηρίζοντάς το τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία. Αργεί γιατί έχουμε κάποιες δυσκολίες με δύο χώρες, είπε και εκτίμησε ότι τα ζητήματα αυτά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επιλυθούν. Εκταμιεύσεις θα έχουμε από το 2021, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταθέσει το σχέδιο της στην ΕΕ και πως έχει πάρει πολύ καλές κριτικές.

Έχουν γίνει υποδείξεις άλλες χώρες ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει σχέδιο εφαρμόσιμο, προσέθεσε και διαμήνυσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έρθουν τα χρήματα με την ταχύτητα που οι περιστάσεις απαιτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαγραφή χρεών για επιχειρήσεις που δεν καταφέρνουν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναξιολόγησης μέσα στο 2021 του ζητήματος. Χαρακτήρισε πετυχημένο το πρόγραμμα-γέφυρα για τα κόκκινα δάνεια, τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης και εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα την Έκθεση Πισσαρίδη. «Συμφωνά με παρά πολλά αλλά όχι με όλα στην Έκθεση», ισχυρίστηκε διευκρινίζοντας με νόημα ότι δεν πρόκειται για μανιφέστο της κυβέρνησης.

Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες

Αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ζημιά θα είναι μεγάλη σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ύφεση στην Ελλάδα μεγάλη όπως σε όλη την Ευρώπη, σημείωσε και προέταξε ότι θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε το κενό. «Δεν υπήρξε ύφεση Μητσοτάκη. Και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές» επισήμανε και συμπλήρωσε: Και τώρα εν μέσω πανδημίας η χώρα αναγνωρίζεται από τις αγορές και από αυτούς που ασκούν κάποια εποπτεία στην ελληνική οικονομία και προχωρά σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Πολλοί επενδυτές επενδύουν μέσα στην κρίση στην πατρίδα μας.

Το κράτος είναι δίπλα στους πολίτες αναλαμβάνοντας το βάρος της μισθοδοσίας επιχειρήσεων, να στηρίξει με ρευστότητα όπως ποτέ επιχειρήσεις, να στηρίξει όσους νοικιάζουν καταστήματα, μαγαζιά, επιχειρηματίες, να μεταφέρει τις υποχρεώσεις πολιτών. Σημαντικό πακέτο το οποίο κράτησε παραγωγική οικονομία ζωντανή».

Περαιτέρω, αναγνώρισε ότι μια ύφεση 9%-10% δεν μπορεί να μην αφήσει πληγές και συνέχισε ότι από την άλλη, «αυτό που έχουμε κάνει είναι να κρατήσουμε επιχειρήσεις ζωντανές. «Θα έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία. Συνδέσαμε την επιστρεπτέα προκαταβολή με την προστασία θέσεων απασχόλησης» σημείωσε.

Κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στον τομέα της επιστρεπτέας προκαταβολής τι πρέπει να επιστραφεί. Ως προς την ταχύτητα αποπληρωμής των υποχρεώσεων, θα πρέπει να την αξιολογήσουμε όταν με το καλό όταν ξαναπάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, ανέφερε.

Ειδικά για τα κόκκινα δάνεια, είπε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ λέγοντας ότι έχει σκοπό να προστατεύσει συμπολίτες μας να κοκκινίσουν δάνειά τους, και το χαρακτήρισε εξαιρετικά πετυχημένο πρόγραμμα.

Για τα σχολεία και την εστίαση

Συνεχίζοντας , ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα ανοίξουν τα σχολεία, η εστίαση, δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις από τη μία περιφέρεια στην άλλη. Η καραντίνα δεν ήταν τόσο αυστηρή όσο τον Μάρτιο και υπάρχει φυσιολογική κούραση του κόσμου, σημείωσε και δήλωσε ότι αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι να βρίσκεται κανείς περιορισμένος στο σπίτι του. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από τη Χριστουγεννιάτικη σεζόν.

Τόνισε ότι «θα σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους κλάδους». Ειδικά στη νυχτερινή διασκέδαση, είπε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα διάδοσης του ιού. «Το πιο πιθανό να μη λειτουργήσει η νυχτερινή διασκέδαση μέχρι να έχουμε μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού» προσέθεσε.

Τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα

«Το εμβόλιο είναι ίσως η πιο δυνατή αχτίδα αισιοδοξίας σε αυτό τον πολύ σκοτεινό χειμώνα» τόνισε ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας «θαύμα της επιστήμης το γεγονός ότι έχουμε σε μήνες ασφαλή και αποτελεσματικά».

Εκτίμησε ότι στις 30 Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο δικό του «προσωπικό βίωμα για μία ασθένεια που δεν υπάρχει από το ’77». «Η μητέρα μου έπασχε από πολιομυελίτιδα. Πέρασε από επώδυνες εγχειρήσεις για να ξαναπερπατήσει. Σήμερα η πολιομυελίτιδα δεν υπάρχει γιατί είμαστε όλοι εμβολιασμένοι» σημείωσε και επισήμανε:

«Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του covid». «Να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» προσέθσε.

 Για την Τουρκία –  Απειλή η στάση της για την Ανατολική Μεσόγειο

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμισε ότι η στάση της Τουρκίας είναι απειλή για την Ανατολική Μεσόγειο, ότι η γειτονική χώρα δεν αγκάλιασε την θετική ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτώβρη κι ότι είναι πιθανό το βέτο και από άλλες χώρες την προσεχή Πέμπτη.

Η Ελλάδα- διαπίστωσε- έχει πολλούς συμμάχους και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν θα διακινδυνεύσει με τις αποφάσεις του (δεν τις προεξόφλησε) το κύρος του. Απέρριψε το σενάριο ότι βρεθήκαμε ως χώρα κοντά σε πόλεμο με την Τουρκία το καλοκαίρι- παραδέχθηκε όμως τις μεγάλες στιγμές έντασης.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία. Και αν δεν βρεθεί λύση να πάμε στην Χάγη. Εμείς θα σεβαστούμε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ωστόσο ότι η δέσμευση αυτή προϋποθέτει μια περίοδο έμπρακτης αποκλιμάκωσης της έντασης από την Τουρκία.

Διαβάστε περισσότερα:

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται άμεσα αυξήσεις 10% με 20% στα οικιακά τιμολόγια

Tέλη κυκλοφορίας: Παράταση πληρωμής εως 26 Φεβρουαρίου

Προς παράταση ο νέος Πτωχευτικός – Αδύνατον να εκδοθούν 53 ΚΥΑ έως τέλος του 2020

Exit mobile version